Vijenac 197

Fotografija

U FOKUSU

Festival fotografije u Nizozemskoj

Tijekom rujna u nizozemskom Groningenu održava se međunarodna manifestacija Noorderlicht 2001.

U FOKUSU

Festival fotografije u Nizozemskoj

slika

Tijekom rujna u nizozemskom Groningenu održava se međunarodna manifestacija Noorderlicht 2001. Središnju pozornost zaokupila je izložba pod naslovom Sense of space na kojoj izlažu fotografi iz Nizozemske, Francuske, Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Rusije i drugih zemalja. Kako je opseg izložbi velik, održavaju se u tridesetak galerija i muzeja u samom gradu i njegovoj okolici, što je već uobičajeno kod manifestacija ovakva tipa (sljedeća postaja bit će Bratislava, gdje započinje tradicionalni Mjesec fotografije, kada cijeli grad živi u znaku svjetlopisnog medija, od početka studenog). Ove godine selektori su u fokus manifestacije postavili francusku modernu fotografsku scenu, pitajući se koliki je i kakav utjecaj naše neposredne okoline na čovjekov doživljaj prostora. Također se postavlja pitanje kako su na taj izazov doživljavanja prostora odgovorili fotografi i njihov specifični medij (ova tema asocira na izložbu Mjesto na kojem nisam bio kustosa Tihomira Milovca, koja je u rujnu prošle godine postavljena u Umjetničkom paviljonu, a neki od autora na izložbi Noorderlichta izlagali su u Zagrebu, primjerice Walter Niedermayr). Noorderlicht je manifestacija širokog spektra aktivnosti i održava se svake godine od 1990. Više detalja možete pretražiti na stranicama www.noorderlicht.com

Mara Bratoš izlaže u Zagrebu

slika

U zagrebačkoj Galeriji Karas otvorena je izložba mlade fotografkinje Mare Bratoš Portreti I; II (ako ste tijekom srpnja bili u Dubrovniku, imali ste priliku vidjeti tu izložbu u Umjetničkoj galeriji). Portreti prijatelja i znanaca, kao i zvijezda naših umjetničkih i kulturnih krugova, nastali u razdoblju između 1997. i 2001. godine, predstavljeni su na velikim formatima, u crno-bijeloj i kolor-tehnici. Portreti odaju dojam distance modela i rafiniranog odnosa između autorice i njezina subjekta. Zanimljiv je kadar diptiha Anamarija iz 2001. godine, presijecanje ljudske figure u laganom pokretu te stvaranje nepredvidljivog kadra.

Izazovna izložba u Warholovu muzeju

Ove jeseni The Andy Warhol Museum u Pittsburgu najavio je multimedijalni projekt glazbenih izvedbi, simpozija, izložbe Without Sanctuary: Lynch photography in America, filmova i rasprava. U biti je ta izložba fotografsko dokumentiranje linča na američkom jugu od 1880-ih do kraja 1950-ih godina, s posebnom pažnjom na javni linč između 1880. i 1930. godine. To razdoblje američke povijesti bilo je ispunjeno tisućama nasilnih (bezrazložnih) smrti crnaca i drugih žrtava, bez ičije odgovornosti za ta nedjela, kao i posvemašnje pasivnosti lokalne vlasti i ostalih članova zajednice. Fotografije pripadaju fundusu dviju privatnih zbirki iz Atlante u Georgiji. Izložba se sastoji od stotinjak fotografija, a bila je postavljena prošle godine, u nešto manjem opsegu, u njujorškoj Roth Horowitz Gallery pod nazivom Witness. The Andy Warhol Museum ili The Warhol jedna je od vodećih kulturnih ustanova u Pittsburghu. Njezin direktor ovih dana boravi u Zagrebu, u povodu gostujuće retrospektivne izložbe Andyja Warhola. Prema njegovim riječima, The Warhol je mjesto na kojem se publika različita profila i interesa može uključiti u aktivnosti plesa, glazbe i dakako likovne umjetnosti, odnosno djela Andyja Warhola, te da je »misija muzeja da postane vitalni forum za dijalog o problemima suvremenog društva«. The Warhol jedan je od četiri Carnegie Museums of Pittsburgh te ujedno najveći muzej koji je posvećen samo jednom umjetniku, budući da njegov fundus broji više od osam tisuća umjetničkih djela i predmeta istaknutog umjetnika.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 197

197 - 20. rujna 2001. | Arhiva

Klikni za povratak