Vijenac 197

Glazba

METROPOLITAN

Dr. Jekyll & Mr. Hyde u Beču

Dvadeset i devetoga rujna 2001 u kazalištu Teater an der Wien premijerno će biti prikazan mjuzikl Dr. Jekyll & Mr. Hyde skladatelja Franka Wildhorna i tekstopisca Leslija Bircussea

METROPOLITAN

Opera

Početak sezone u Milanu

Milanski Teatro alla Scala započinje sezonu izvedbom rane opere Giuseppea Verdija Un giorno di regno. Predstave će se održati 6, 7, 17, 18, 20, 21. i 22. rujna. U naslovnim ulogama nastupaju Fabio Capiranucci i Riccardo Novaro, Alfonso Antoniozzi i Simon Bailey te Anja Kampe i Diona Dimitriu. Orkestrom i zborom delle Accademie del Teatro alla Scala dirigirat će Corrado Rovaris.

Izdavačka djelatnost u Scali

Izdavačka kuća Teatro alla Scala u Milanu objavila je knjigu Giuseppea Pugliesea o godinama koje je slavni dirigent Herbert von Karajan proveo u Scali. Knjiga se zove Herbert von Karajan: Gli anni alla Scala i sadrži devetnaest poglavlja te uvod koji je napisao Carlo Fontana.

Luciano Pavarotti u Bijeloj kući

Devedeset i tri člana odbora nacionalnih umjetnika Kennedyjeva centra u Washingtonu (među članovima su i sopran Renée Fleming, jazz-pijanist Oscar Peterson, dirigent Kurt Masur i bariton Thomas Hampson) odlučilo je da će među pet izabranih najvećih umjetnika u Americi za 2001. biti i operna zvijezda Luciano Pavarotti. Pavarotti će primiti službenu pohvalu s pijanistom Van Cliburnom, glumicom i pjevačicom Julie Andrews, skladateljem i producentom Quincyjem Jonesom i glumcem Jackom Nicholsonom. Društvo umjetničkih odličnika primit će počasti 2. prosinca na gala večeri u Bijeloj kući, čiji će domaćini biti predsjednik George Bush i njegova žena.

U Engleskoj sve više posjetitelja, ali sve manje novca

Prema istraživanju foruma Opera and Music Theatre i Umjetničkog vijeća u Engleskoj, broj posjetitelja opernih kuća od 1985. do 2000. godine porastao je za 26 posto. Međutim, za operu se ne izdvaja dovoljno novca. Zbog toga se skraćuju operne produkcije, a i repertoar je opernih kuća ograničen. Nedostatak novca ne zabrinjava samo publiku, nego i članove Umjetničkog vijeća, koje upozorava da je situacija alarmantna.

Mjuzikl

Dr. Jekyll & Mr. Hyde u Beču

slika

Dvadeset i devetoga rujna 2001 u kazalištu Teater an der Wien premijerno će biti prikazan mjuzikl Dr. Jekyll & Mr. Hyde skladatelja Franka Wildhorna i tekstopisca Leslija Bircussea, inače dvostrukog dobitnika nagrade Oscar. Skladatelj i tekstopisac obradili su klasičnu priču o dr. Henryju Jekyllu koji udahnjuje život svom »drugom ja«, zlom i nepredvidljivom gospodinu Edwardu Hydeu. Mjuzikl je nastao prema klasičnoj pripovijesti Roberta Louisa Stevensona te je premijerno prikazan 1990. na Broadwayu. Dr. Jekyll premijerno će se ponovno susresti s gospodinom Hydeom u Beču, a predstave će, nakon 29. rujna, biti održane i 1, 2, 4, 5, 6. i 7. listopada. Karte se mogu rezervirati na telefon +43-1-588 85 ili e-mailom na adresi info@vbw.telecom.at

Irena Paulus

Vijenac 197

197 - 20. rujna 2001. | Arhiva

Klikni za povratak