Vijenac 196

Film

Zvjezdana Bubnjar

Zaboravi Hollywood

Ana Karenjina (14. rujna, I. program 20,50) britanski je film, snimljen 1997. u režiji Bernarda Rosea. Nastao je prema romanu L. N. Tolstoja, a ovo je posljednja od barem osam dosadašnjih ekranizacija Tolstojeva djela. U glavnim ulogama nastupaju Sophie Marceau, Sean Bean, Alfred Molina, Mia Kirshner.

Zaboravi Hollywood

Čas sluhu (8. rujna, II. program, 17,35) češka je psihološka drama iz 1989. scenaristice i redateljice Irene Pavlaskove. U središtu priče lijepa je diplomantica medicine koja ne može podnijeti činjenicu da je njezin ljubavnik više ne voli, pa smišlja način kako da ga kazni. Riječ je o filmu koji je svojevremeno bio vrlo dobro primljen kod publike i kritike. Prikazan je na nekoliko najuglednijih svjetskih filmskih festivala, gdje je postigao znatan uspjeh. U glavnim ulogama nastupaju Ivana Chylkova, Karel Roden, Jitka Asterova, Lubomir Židek.

Pasti, pasti, passtičky (8. rujna, III. program, 23,10) češka je crna komwedija redateljice Vere Chytilove. Priča je to o veterinarki koja, nakon što je silovana, odlučuje uništiti svoje napadače, a to će učiniti na vrlo okrutan i za njih najgori način — škopljenjem. Ova feministička crna komedija puna je originalnog češkog humora i jedan od onih filmova koje nikako ne bi trebalo propustiti. Film je snimljen 1998, a u glavnim ulogama nastupaju Miroslav Donutil, Zuzana Stivinova, Tomaž Hanak.

Stars from the Silver Screen: Jean Renoir (9. rujna, II. program, 22,50) francuski je dokumentarni film na engleskom jeziku o velikanu francuske kinematografije Jeanu Renoiru. Gledatelji će se moći podsjetiti na neke od najvažnijih filmova francuske kinematografije u Renoirovoj režiji kao što su Velika iluzija, Čovjek i zvijer, Pravilo igre. Film je snimljen 1997, a scenarij i režiju potpisuje Christophe Champolaux. Le coup du lapin (11. rujna, III. program, 20,15) francuska je televizijska komedija iz 1999. godine redatelja Didiera Grousseta. Le coup du lapin priča je sudbonosnih dvadeset četiri sata uoči vjenčanja dvoje ljudi čiji su se odnosi zaoštrili i nije izvjesno hoće li mladenka doći na vjenčanje. Film odlikuje mnogo dobrog humora i duhovitih dosjetki. U glavnim ulogama nastupaju Daniele Lebruni i Julie Debazac.

Ana Karenjina (14. rujna, I. program 20,50) britanski je film, snimljen 1997. u režiji Bernarda Rosea. Nastao je prema romanu L. N. Tolstoja, a ovo je posljednja od barem osam dosadašnjih ekranizacija Tolstojeva djela. U glavnim ulogama nastupaju Sophie Marceau, Sean Bean, Alfred Molina, Mia Kirshner.

Čas dluhu (15. rujna, II. program, 17,35) češka je ljubavna tragikomedija u čijem je središtu neurotična i dominantna žena koja manipulira mužem sve dok on ne izgubi živce i završi u umobolnici. Scenarij i režiju potpisuje Irena Pavlaskova, a film je snimljen 1998. U glavnim su ulogama Karel Rodenh, Lucie Bila, Ivana Chylkova.

Casting (15. rujna, III. program, 23,10) španjolski je humorni televizijski art-film, snimljen 1999. godine, vrlo zanimljive, naoko jednostavne pa ipak složene forme u kojem će zasigurno uživati filmofilska publika. Film je režirao Fernardo Marinero, a u glavnim ulogama nastupaju Pilar Castro, Sara Castro, Angy Barea, Paco Catala.

Michelangelo Antonioni (16. rujna, II. program, 22,50) talijanski je dokumentarni film o velikom talijanskom redatelju u kojem će osim redateljeva poklonika moći uživati i filmofili.

Finsternis bedeckt die Erde (17. rujna, II. program, 22,10) njemačka je povijesna drama iz 1988. Radnja je smještena u Španjolsku u 15. stoljeće. Film je priča o najvećem inkvizitoru svih vremena Torquemadi i njegovu okrutnu suzbijanju krivovjerja. Film je rađen u njemačkoj produkciji. Ekranizacija je jednog od velikih književnih djela poljske književnosti, istoimenog djela Andrzejewskog. Film je režirao Stanislav Barabaš, a u glavnim ulogama nastupaju Francisco Rabal, Jacques Breuer, Georges Classe.

Zvjezdana Bubnjar

Vijenac 196

196 - 6. rujna 2001. | Arhiva

Klikni za povratak