Vijenac 196

Kronika

Kulturna kronika

Velika izložba o Krleži

Izložba će biti organizirana u povodu dvadeset godina smrti velikana hrvatske književnosti i otvaranja njegovih rukopisa pohranjenih u NSK.

Kulturna kronika

Filmski hitovi

U Rijeci, Splitu i Zagrebu od 8. do 16. rujna u događanjima pod naslovom Stella Film Special pretpremijerno će se prikazati više od petnaest aktualnih svjetskih filmskih hitova, kao što su Hannibal Ridleyja Scotta, inače nastavak Oscarom ovjenčana Kad jaganjci utihnu, komedija Što žene vole s Melom Gibsonom, Prvi grijeh s Angelinom Jolie i Antoniom Banderasom, a tu je i Posljednja volja s Goranom Višnjićem u glavnoj ulozi, te mnogi drugi hitovi. Manifestacija nema festivalski karakter, nego je riječ o reviji filmova, koja je, pod pokroviteljstvom Stelle Artois, osmišljena po uzoru na slična događanja u Velikoj Britaniji. Jedan je od osnovnih ciljeva potaknuti interes publike za kinematografska događanja, a uz to posjetitelje očekuju i zanimljivi i zabavni sadržaji.

Velika izložba o Krleži

slika

Izložba će biti organizirana u povodu dvadeset godina smrti velikana hrvatske književnosti i otvaranja njegovih rukopisa pohranjenih u NSK. Velika retrospektivna izložba organizirat će se u palači HAZU-a u studenom i prosincu u organizaciji Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU. Obuhvatit će cjelokupno Krležino književno, dramsko i enciklopedijsko djelo te najvažnije datume iz njegove biografije. Bit će izložena izdanja njegovih djela te prijevodi na strane jezike, autografi, pisma, plakati, osobni dokumenti, a poseban blok bit će posvećen Krleži kao temi moderne hrvatske likovne umjetnosti. Za trajanja izložbe reproducirat će se zvučni zapisi razgovora s Krležom, kao i filmski zapisi. Uz naše institucije i pojedince u organizaciju izložbe uključit će se i krležolozi iz cijeloga svijeta.

Orlando Moniki Leskovar i Ivici Boban

slika

Ovu nagradu za najuspješnija dostignuća u dramskom i glazbenom programu 52. Dubrovačkih ljetnih igara dobile su Ivica Boban za režiju Četvrte sestre Janusa Glowackoh i Monika Leskovar za Koncert za violončelo i orkestar Antonina Dvoűaka koji je izvela sa Slovenskom filharmonijom pod ravnanjem Marka Letonje.

Domaći filmski klasici na videu

Filmovi Breza Ante Babaje, Kiklop Antuna Vrdoljaka i drugi antologijski filmovi hrvatske kinematografije uskoro bi trebali biti dostupni na video i DVD izdanjima. Producentska kuća Jadran film pokrenula je projekt kako bi neke od ponajboljih hrvatskih filmova sačuvala od propadanja i zaborava. Filmovi su izabrani prema kriteriju gledanosti i profesionalnosti u suradnji s filmskim kritičarima i drugim stručnjacima. Financijsku stranu projekta pokrit će distributerske kuće, a računa se i na relevantne državne ustanove.

Nova pozornica u Šibeniku

Nakon završetka Festivala šansone u Šibeniku se razmišlja o novoj lokaciji za taj glazbeni događaj, jer je dosadašnji prostor na jednom od najljepših trgova Mediterana pred katedralom postao pretijesan. U planu je da se dio manifestacija preseli na Tvrđavu sv. Mihovila, s koje se pruža jedinstven pogled, a s malo novca i truda mogla bi se staviti u funkciju.

Priznanje Predragu Matvejeviću

Predsjednik Stipe Mesić odlikovao je istaknutog intelektualca, sveučilišnog profesora na Sorbonnei i Sapienzi u Rimu odličjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge na području znanosti i kulture. Predsjednik je pri tome naglasio kako je priznanje zasluženo već davno jer je Matvejević u svome radu uvijek na prvo mjesto stavljao interes čovjeka.

Umro Antun Markić

Vrhunski hrvatski snimatelj preminuo je 31. kolovoza u Zagrebu. Bavio se prvo fotografijom da bi potom prešao na film i većinu radnoga vijeka proveo u dokumentarnoj produkciji Zora filma. Režirao je i filmove, uglavnom kratkometražne. Za dugotrajne karijere angažirali su ga brojni hrvatski redatelji.

Pripremila Antonija Vranić

Vijenac 196

196 - 6. rujna 2001. | Arhiva

Klikni za povratak