Vijenac 196

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Márquez osiromašio pišući Sto godina samoće

Kolumbijski autor Gabriel Garcia Márquez i njegova obitelj tijekom pisanja romana Sto godina samoće završili su u najtežem siromaštvu.

KNJIŽEVNI GLOBUS

Aol Time Warner objavljuje prve tri elektronske knjige

slika

SAD Odjel za elektronsko izdavaštvo korporacije AOL Time Warner, i Publish.com, objavio je naslove prva tri romana, koje će objaviti iz svoje zajednice internetskih pisaca, osnovane na početku godine kako bi se otkrili novi talenti. Iz iPublish.coma javljeno je da su izabrani romani Jerryja Davisa, Kate Donovan i Freda Petrovskog. Počevši od tih naslova, iPublish. com namjerava svaki mjesec objavljivati popis novootkrivenih autora. U svibnju je pak udruženje pisaca Authors' Guild upozorilo članove da su ugovori ove najveće svjetske internetske i medijske kompanije riskantni što se tiče autorskih prava i nude premale honorare, osobito za nove pisce.

Nova književna nagrada Corine

Njemačka Savez bavarskih izdavača osnovao je novu međunarodnu književnu nagradu. Nagrada Corine pod pokroviteljstvom bavarskoga premijera Edmunda Stoibera prvi put će biti predana u studenome, u devet kategorija, u Münchenu. Osim te nagrade, na proljeće sljedeće godine bit će dodijeljena nova Njemačka književa nagrada u Leipzigu. Leipzig i München do sada su se prepirali oko mjesta predaje nagrade. Plan da se osim Njemačke književne nagrade u Leipzigu i u Münchenu predaje međunarodna nagrada u proljeće je zaustavljen iz financijskih razloga, odnosno zbog izostanka sponzora.

Harold Pinter za oslobađanje Miloševića

slika

Velika Britanija Dramaturg Harold Pinter pridružio se kampanji za oslobađanje Slobodana Miloševića. Pinterova odluka da svoje ime da Međunarodnom komitetu za obranu Slobodana Miloševića, koalicije ljevičara, boraca za ljudska prava i drugih osnovane u ožujku, došla je nakon godina kritika onoga što smatra zapadnim selektivnim moralom na Balkanu. Premda vjeruje da je Milošević »brutalan i divljak«, tvrdi da je nepošteno demoniziran kao »balkanski krvnik«. Peticija za oslobađanje Miloševića već ima tisuću i dvjesto potpisa, uglavnom iz istočne Europe, ali i iz britanskih skupina poput Kampanje za mir iz Cambridgea i Kršćana protiv NATO-ove agresije.

Književni festival u Mantovi

Italija Peti put za redom u Mantovi se od 5. do 9. rujna održava najveća talijanska književna manifestacija. Pet dana Mantova će biti pod invazijom tisuća čitatelja i mnogih pisaca iz cijelog svijeta. Osim susreta s piscima i predstava, planiraju se i posebni programi, poput »doručaka s autorom«. Na festival dolaze Andrea Camilleri, Nick Hornby, Franck McCourt, Zaruya Shalev, Reinhold Messner, Viktor Pelevin, Zadie Smith, Gao Xingjian, Mario Vargas Llosa i mnogi drugi autori.

Ponovno otvorena knjižara Lagun

Španjolska U španjolskom San Sebastianu ponovno je otvorena knjižara Lagun koja je više puta bila na meti terorističkih napada, a u Španjolskoj slovi kao simbol slobode. Knjižara je zatvorena prije godinu dana, kad su teroristi baskijske separatističke organizacije ETA pokušali ubiti supruga suvlasnice knjižare, bivšega baskijskog socijalističkog ministra Josea Ramona Recaldea. Knjižara se zalagala za slobodu i prodavala zabranjene knjige još za Francove diktature.

Márquez osiromašio pišući Sto godina samoće

slika

Kolumbija Kolumbijski autor Gabriel Garcia Márquez i njegova obitelj tijekom pisanja romana Sto godina samoće završili su u najtežem siromaštvu. Tadašnje uvjete života, kao i solidarnost prijatelja prije trideset i pet godina, autor opisuje u njemačkom dnevniku »Frankfurter Allgemeine Zeitung«. Bez nostalgije Márquez je opisao godine 1965. i 1966, kad se odrekao svoga zanimanja da bi napisao knjigu. Par prijatelja, koji su mu u to doba često pomagali, dobio je poslije na dar ispis romana. Isti bi taj rukopis u rujnu trebao biti prodan na aukciji u Barceloni, pretpostavlja se za najmanje 560 000 eura.

56 grčkih autora na Frankfurtskom sajmu

Grčka/Njemačka Pedeset i šest grčkih pisaca gostovat će na 53. međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu u listopadu. Autori, 27 romanopisaca i pripovjedača, 22 liričara, dva autora krimića i petero autora knjiga za djecu, predstavit će nove pravce u grčkoj književnosti. Bit će tu autor krimića Petros Markaris, liričarka Kiki Dimoula i autori Apostolos Doxiadis, Ioanna Karystiani i Nikos Themelis. Nacionalni književni centar Grčke izborom autora slijedio je preporuku jedne stručne komisije, ponajprije prema kriteriju odgovaraju li autori »trendovima na književnom tržištu na njemačkom jeziku«.

Novi roman Michala Viewegha

slika

Češka Praški autor bestselera Michal Viewegh namjerava sljedeće godine objaviti »ironični postkomunistički roman«. Knjiga bi trebala opisivati sudbinu češke obitelji između 1989. i 2001. godine. Aludirajuci na dugogodišnjeg češkog premijera Vaclava Klausa, roman za sada nosi radni naslov Divne godine s Klausom, javlja list »Lidove noviny«.

Iva Krtalić-Muiesan

Vijenac 196

196 - 6. rujna 2001. | Arhiva

Klikni za povratak