Vijenac 196

Film

FILMSKA ČETVRT

Jirí Menzel na hrvatskom filmu?

Redatelj Mladen Juran (Transatlantic) ove bi jeseni prema motivima istoimenoga romana Gorana Tribusona trebao započeti sa snimanjem svog novog filma Potonulo groblje

FILMSKA ČETVRT

Jirí Menzel na hrvatskom filmu?

slika

Redatelj Mladen Juran (Transatlantic) ove bi jeseni prema motivima istoimenoga romana Gorana Tribusona trebao započeti sa snimanjem svog novog filma Potonulo groblje. Tribuson je i suscenarist Juranova projekta, koji je žanrovski najbliži spoju film-noira i fantastike. Film je prošle godine na natječaju Ministarstva kulture dobio proračunski novac za svoju realizaciju, a producenti su mu Hrvatska televizija i zagrebački Interfilm. S obzirom na tematiku, najzahtjevniji će dio produkcije biti scenografija, djelo Velimira Domitrovića. U nadrealističnoj i poprilično ambiciozno zamišljenoj filmskoj priči jednu bi od glavnih uloga, prema prvim najavama, mogao dobiti poznati češki redatelj, scenarist i glumac Jirí Menzel (Strogo kontrolirani vlakovi, Selo moje malo). Tko će pak od hrvatskih glumaca parirati eventualnom Menzelovu nastupu, zasad je još nepoznanica.

Kraljica od Francuske

slika

Roman Tri mušketira Alexandrea Dumasa nepresušan je izvor filmskih adaptacija, neovisno bila riječ o njegovu vjernu prenošenju na veliki ekran ili o nadahnuću samo nekim njegovim dijelovima i likovima. O drugom spomenutom riječ je o povijesnom spektaklu The Musketeer redatelja Petera Hyamsa (Početak kraja) čija američko-kanadska distribucija započinje 7. rujna. U pedeset milijuna vrijednu filmu snimanu na atraktivnim lokacijama u Francuskoj, Belgiji i Luksemburgu glavnu mušku ulogu, mušketira D'Artagnana, tumači dosad malo zapaženi Justin Chambers (Liberty Heights), dok je glavna ženska zvijezda Catherine Deneuve. Kako i dolikuje njezinu statusu, glumi francusku kraljicu iz 17. stoljeća okruženu Stephenom Reom kao Richelieuom i Timom Rothom kao Febrom. I premda se u filmu pojavljuju i ostala trojica mušketira, u središtu je pozornosti najmlađi D'Artagnan kao nezaustavljivi osvetnik protiv ubojica svojih roditelja. Pariška je premijera filma zakazana za 31. listopada.

Teška lopta, težak ispit

slika

Najveći bi adut sportske drame Hardball, koja u američka kina stiže 14. rujna, trebao biti njezin glavni glumac. No, svi filmovi s Keanuom Reevesom nakon Matrixa jednostavno nemaju sreće, ni s publikom, ni s kritikom, pa se čini da je ostvarenje redatelja Briana Robbinsa, dokazana u ekranizacijama sportskih priča (Varsity Blues), tek Reevesovo zagrijavanje za Matrix 2 sljedeće godine. No, optimističnije se ocjene odnose na sjajan predložak prema kojem je film snimljen (roman Hardball: A Season in the Projects Daniela Coylea), odnosno na njegov siže utemeljen na stvarnim događajima s početka devedesetih. Ukratko, središnji je lik u kocku i alkohol ogrezao Conor O'Neill, koji od prijatelja posuđuje prijeko potreban novac za dug, a zauzvrat prihvaća trenersko mjesto čikaškoga dječjeg kluba Cabrini Green i vodi ga u američkom bejzbolskom natjecanju Little League. Pritom mu, jasno, neće biti nimalo lako. Ili, bolje rečeno, ništa teže negoli Keanu Reevesu i njegovoj kolegici u filmu Diane Lane (Oluja svih oluja) u novom ispitu pred kinogledateljima.

Knjiga

Jedina u životu

slika

http://www.amazon.com »Kupujete li samo jednu knjigu o filmu u životu, to mora biti ova«. Tako se reklamira ovogodišnji kino- i videovodič popularnoga američkog filmskog kritičara Leonarda Maltina Leonard Maltin's 2002 Movie and Video Guide o čijoj opširnosti i temeljitosti uistinu ne treba sumnjati. Knjiga sadrži recenzije dvadesetak tisuća filmova s osnovnim podacima (trajanje, redatelj, glumci, dostupnost na videu i DVD-u), kojima autor dodjeljuje od jedne do četiri zvjezdice ili, ne daj Bože, bombu. Eksplozija filmske faktografije broji čak 1 664 stranice, a stoji 8,09 $.

Boško Picula

Vijenac 196

196 - 6. rujna 2001. | Arhiva

Klikni za povratak