Vijenac 196

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Izrazite osobnosti

The Art Institute of Chicago sve do 6. siječnja 2002. pruža prigodu za upoznavanje Van Gogha i Gauguina, njihovih života, kratka, ali intenzivna druženja u Arlesu.

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Odjeci Vriska

slika

Oslo U muzeju koji je posvećen Eduardu Munchu postavljena je vrlo zanimljiva izložba. Riječ je o Echoes of The Scream, izložbi koja analizira utjecaj najpoznatijeg Munchova djela na umjetnike druge polovice 20. stoljeća. Projekt pogledajte na http://www.museumsnett.no/munchmuseet/ekko/en, a izložba s djelima Bacona, Warhola, Beuysa, Kounellisa, Baselitza, Johnsa, Saure i drugih traje do 30. rujna. The Scream je jedna od najutjecajnijih slika svih vremena.

Minimalna izložba

slika

Minneapolis U Walker Art Centru otvorena je izložba The Essential Donald Judd. Izloženi su radovi američkoga minimalističkog umjetnika Donalda Judda (1928-1994), većinom i crteži iz vlastite zbirke. Depersonalizirana umjetnost minimalizma najbolje se očituje u Juddovoj rečenici: »Oblik, volumen, boja, površina jesu sami za sebe«. Izložba je otvorena do 9. prosinca, a na Internetu je pronađite na http://www.walkerart.org/calendar/0108

Sabina ostavština

slika

La Coruna Izložba Yemen. In the Land of the Queen of Sheba, koja je prokrstarila Europom, trenutno je u Pedro Barríe de la Maza Foundation u La Coruni. Arheološki izlošci predislamskog Jemena otkrivaju tajne civilizacije s juga Arapskog poluotoka. Izložba je otvorena do 21. listopada i obuhvaća razdoblje od 7. stoljeća prije Krista pa do dolaska islama. Dio izložbe iz zemlje kraljice Sabe možete vidjeti i na http://www.fbarrie.org.

Izrazite osobnosti

slika

Chicago The Art Institute of Chicago sve do 6. siječnja 2002. pruža prigodu za upoznavanje Van Gogha i Gauguina, njihovih života, kratka, ali intenzivna druženja u Arlesu. Izložba Meet the Artists pokušava odgovoriti na pitanja kako su se oni uopće sreli, tko je koga nadahnuo i čime te zašto su se upustili u umjetnost relativno stari... Zanimljivi postav djela obojice slikara najviše je usredotočen na jesen 1887, kada su se susreli: http://www.artic.edu

Knjige

slika

Phaidon Press Ed: The American Art Book, Phaidon Press Inc. Izašao je novi Phaidonov leksikon američke umjetnosti 20. stoljeća. Prema načelu jedan umjetnik — jedna stranica, na više od petsto stranica, na jednostavnu formatu, Phaidon nam donosi knjižicu s popratnim tekstovima o slikarima, fotografima, kiparima i naivcima preko bare. Prateći abecedni red, osvrćući se na kronologiju, utjecaje, regionalizme, škole i pokrete, ova knjiga zanimljivo je štivo, uz kvalitetne reprodukcije.

CD-rom

slika

Virtual Art Museum, Zane / JC Research Inc. Ovaj CD-rom, kao što mu i ime kazuje, muzej je sam za sebe. Više od 650 djela na dispoziciji, mali kviz, multimedijska prezentacija i detaljni opisi samo su dio umjetničke zbirke. Uz razjašnjenja pojedinih umjetničkih termina u rječniku i leksikonu, na ovom disku možete se upoznati i s karakterističnim umjetničkim stilovima. Tako ćete, kroz povijest i umjetnost, postati svjedoci ljudske drame i umjetničkog izričaja naše civilizacije.

Internet

slika

http://www.interpol.com/Public/WorkOfArt/ Zanima li nekog popis ukradenih umjetničkih djela, ova će stranica zasigurno zaintrigirati. Na službenoj stranici Interpola koja se bavi otuđenim djelima nalaze se razni popisi s reprodukcijama ukradenih i pronađenih djela, ali i kratka obrazloženja zašto je danas teško doći do ukradene robe. Interpol se od 1947. trudi krađama stati na kraj. Najugroženije su države Italija i Francuska pa se javnost i ovim načinom pokušava upoznati s problemom. Nedostaje li vama štogod, provjerite...

Marko Kružić

Vijenac 196

196 - 6. rujna 2001. | Arhiva

Klikni za povratak