Vijenac 196

Film

DVD

DVD

Shaft

slika

Originalni Shaft iz sedamdesetih s Richardom Roundtreejem kao tamnoputim superdetektivom bio je zanimljiv kao dio unosna blaxplotation trenda koji se primarno obraćao crnačkoj populaciji. Novi Shaft — kojega sa šmirantskim kulerskim pozerstvom tumači Samuel L. Jackson — dio je tek produkcijski ušminkane holivudske štancerske industrije kojoj se tako rado priklonila i nekadašnja velika nada John Singleton (Žestoki momci). Bogata produkcija rezultirala je odličnom slikom (widescreen 2,35:1) s izvrsnim detaljima i odličnim zvukom (5,1) iako izostaju atraktivniji akcijski efekti. Dodaci su standardni promotivni blok — kinoforšpan, dva glazbena spota, prilog sa snimanja — te kraći intervjui u kojima se svi međusobno besramno tapšaju po leđima, o filmu se govori u superlativima, a od pohvala Samuelu L. Jacksonu vjerojatno je i njemu samome neugodno.

Top Gun

slika

Blockbuster Tonyja Scotta iz 1986. tipičan je primjer neinventivne i sterilne holivudske produkcije druge polovice osamdesettih. Kreativni potencijali producenta Jerryja Bruckheimera — Top Gun potpisao je s danas pokojnim Donom Simpsonom — nisu se nimalo promijenili (pogledati Pearl Harbor), a o ovom militarističkom akcijskom pamfletu i ne može se govoriti kao o filmu. Prije je to promotivni kalendar prepun lijepih i toplih fotografija iz miljea američkog ratnoga zrakoplovstva, a jedino je zgodno vidjeti danas poznate holivudske face (Tom Cruise, Meg Ryan, Tim Robbins, Val Kilmer, Anthony Edwards) mlađahnih lica i na početku karijera. Slika nije baš najbolje obrađena — format je ne tako čest 2,00:1 — a mnogo je bolja zvučna kulisa (5,1) koja nudi dosta impresivnih bas efekata bučnih zrakoplova. Dodataka uopće nema, a mogao je to biti najbolji dio ovog DVD-a.

Congo

slika

Neuspjeli Congo propali je pokušaj da se napravi avanturistički egzotični spektakl s primjesama fantastike i akcije. Roman Michaela Crichtona nisam čitao, no njegova je ekranizacija smušena papazjanija svega i svačega. Priča je dozlaboga opterećena tupim holivudskim šablonama, ne postoji ni jedan lik koji bi zaintrigirao gledatelja, a glavni se glumci ponašaju kao da se svatko od njih nalazi u nekom drugom žanru pa se raspon kreće od parodije i trilera pa do britanske kolonijalne drame i pustolovne komedije. No ako se odlučite pogledati Congo onda to svakako učinite na DVD-u na kojem se sve to doimlje atraktivno. Slika (widescreen 1,78:1) i zvuk (5,1) odlični su: ima tu vrlo zgodnih audio-vizualnih trenutaka, što gledanju daje novu dimenziju pa se barem može uživati u tom jedino zanimljivu segmentu ovog DVD-a. Dodaci su siromašni: tek jedan teaser i kinoforšpan.

Dinosaur

slika

Iako na DVD-u Disneyev kompjutorski crtić ostavlja bolji dojam nego u kinu, Dinosaur je daleko od genijalnih digitalnih crtića kakvi su Priča o igračkama 1 i 2 i Život buba, koje je Pixar napravio za Disney te Mravi i Shrek DreamWorksa. Iako nema kandiranih Disneyevih pjesmica, Dinosaur se nije uspio izdignuti iznad standardne diznijevske obiteljske zabave ukrašene plemenitim porukama. Impresivna kompjutorska tehnologija kojom je crtić realiziran na DVD-u djeluje fascinantno: slika u widescreenu (1,85:1) savršena je, dok je višekanalni zvuk netipično bogat i moćan za crtić. Netipični su za Disney i bogati dodaci. Uz kinoforšpan, glazbeni spot i nekoliko zabavnih i edukativnih igrica za klince izdvajaju se audiokomentar i velika galerija kraćih priloga o specijalnim efektima, animaciji, trikovima te alternativni početak i kraj filma.

Stjepan Hundić

Vijenac 196

196 - 6. rujna 2001. | Arhiva

Klikni za povratak