Vijenac 196

Književnost

Proza

Deset, jedanaest...

Patricia D. Cornwell, Crna obavijest, prijevod Aleksandra Mišak, Algoritam, Zagreb, 2001.

Proza

Deset, jedanaest...

Patricia D. Cornwell, Crna obavijest, prijevod Aleksandra Mišak, Algoritam, Zagreb, 2001.

Posljednjih desetak godina i izdavači i čitatelji pokazali su poseban interes za ženske pisce krimića. U našim se knjižarama, tako, može pronaći gotovo cjelokupan književni opus Ruth Rendell, Minette Walters ili Sue Grafton, a na televiziji se vrte uspješne serije snimljene prema njihovim knjigama. No, Patricia D. Cornwell najbolje je uspjela naglasiti izvornu »žensku crtu« u svojim kriminalističkim romanima. Ponajviše zahvaljujući protagonistici — doktorici Kay Scarpetta, sudskoj patologinji sklonoj kavi, cigaretama i alkoholu, razvedenoj, tvrdoglavoj, osamljenici i, dakako, trajno nesređena privatnog života. No, nije sve tako »feministički« i započelo. Osamdesetih, kada je Patricia Cornwell napisala svoja prva tri krimića, slavna je doktorica Scarpetta bila tek jedan od sporednih likova. Na njezinu sreću izdavači su ih odbili, ali su joj, također, savjetovali da se usredotoči upravo na njezin lik. U sljedećih deset godina Patricia je uspjela opisati i točno toliko Scarpettinih istraga, a najnovija Crna obavijest jubilarni je — deseti slučaj.

Crno-bijeli posteri

Tijela koja treba identificirati ili tzv. crne obavijesti Interpolovi su crno-bijeli posteri sa slikama mrtvaca, otiscima prstiju i drugim identifikacijskim osobinama te informacijama ispisanim na različitim jezicima. Naslov romana ovdje nema neku posebnu značenjsku težinu i vjerojatno je tek jedna od stvari koje su Cornwellovu fascinirale kada je u sjedištu Interpola u Francuskoj prikupljala građu za zaplet. Na samom je početku romana dirljivo pismo upućeno Kay Scarpetta od strane njezine nedavno preminule ljubavi — Bentona Wesleya, a snažni osjećaji izloženi u nastavku daju naslutiti da ćemo uz njezine profesionalne poteze ovaj put dobiti i poveću porciju intimnih preispitivanja. Kriminalistički problemi započinju u ričmondskoj luci, gdje je, u kontejneru dopremljenu iz Belgije, otkriveno tijelo neidentificirana muškarca. Kay Scarpetta još je shrvana nedavnom intimnom tragedijom i nije potpuno spremna za izazove istrage, a nije svjesna ni opasnih poslovnih intriga iza leđa koje uskoro zaprijete njezinom profesionalnom životu, ali i njezinim prijateljima. Istodobno, njezina je pomoć potrebna i nećakinji Lucy. koja je svojom sklonošću nasilju i seksualnom orijentacijom ugrozila budućnost u policiji. Istraga Kay Scarpetta širi se i s druge strane oceana: u Interpolovom uredu u Lyonu stvari postanu nešto jasnije, no, dakako, nije sve baš tako jednostavno.

Gubitak u inventivnosti

Hoće li njezin snažni karakter pronaći snage da se uhvati ukoštac sa svim tim — da razotkrije urotnike, spasi prijatelje i rođake, rastumači neobične tragove i, napokon, riješi svoje intimne probleme? Hoće li sve zaista završiti posve neinventivnim i slatkastim happy endom? To je ujedno i jedino pitanje na koje čitatelj s nestrpljenjem očekuje odgovor do kraja romana. Većina se rješenja, naime, gotovo odmah dade naslutiti svakom imalo ambicioznijem ljubitelju krimića, a Scarpettina intimna premišljanja, ispadi srdžbe, privrženosti ili zaljubljenosti imaju više zajedničkog sa sentimentalnim scenama Danielle Steel nego i psihološkom pozadinom tvrdog kriminalističkog romana. Sama je autorica za Crnu obavijest, pak, izjavila: »To je najbolniji i ujedno moj najbolji roman dosad.« Treba priznati da se očiglednoo dobro pripremala — posjetila je Interpol, proučavala brodsku trgovinu, internacionalne zločinačke kartele i Internet, pa čak je i sam početak zapleta dobro osmišljen. Međutim, nakon devet patologinjinih podviga Patricia Daniels Cornwell ipak je izgubila na inventivnosti i podlegla sveprisutnoj američkoj težnji moraliziranja i psihologiziranja. Njezin ritam, pak, od jednog romana na godinu, ništa ne može narušiti pa je tako u pripremi već jedanaesti slučaj — Hornet's nest (Osinje gnijezdo).

Jelena Gluhak

Vijenac 196

196 - 6. rujna 2001. | Arhiva

Klikni za povratak