Vijenac 196

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Beethovenova uvertira

20. rujna, stotinu sedamdeset i pet godina nakon Beethovenove smrti, Leonard Slatkin i članovi Nacionalnog simfonijskog orkestra iz Washingtona praizvest će rekonstrukciju uvertire nedovršenoj skladateljevoj operi Macbeth.

GLAZBENI GLOBUS

Glazba na putu svile

slika

New York Projekt Silk Road (Put svile) započeo je potkraj prošloga mjeseca. Nakon sjeverne Njemačke projekt će biti nastavljen u Kazahstanu, Tadžekistanu, Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu. Umjetnički direktor projekta, svjetski poznati violončelist Yo-Yo Ma, kaže kako je cilj Puta svile povezivanje glazbenih kultura Istoka i Zapada u oživljavanju različitih vrsta glazbe na srednjovjekovnom putu od Italije kroz Srednju Aziju sve do Dalekog istoka. Izvršni je producent projekta Theodore Levin, autor knjige The Hundred Thousand Fools of God: Musical Travels in Central Asia (Indiana University Press, 1996) a iza projekta stoji diskografska kuća Sony Classical. Ma je osnovao Silk Road Ensemble i u njemu okupio nekolicinu glazbenika sa Srednjeg istoka i iz Sjedinjenih Država, a priključili su im se i skladatelji iz Armenije, Azerbajdžana; Tadžekistana, Uzbekistana i Irana. Ansambl će izvoditi suvremena djela na instrumentima Istoka i Zapada kao i tradicijske glazbe zemalja iz kojih dolaze njegovi glazbenici. Projekt je osmišljen, tvrdi Ma, kao pokušaj osvjetljavanja povijesne ostavštine puta svile, poticaj suradnji glazbenika Azije, Europe i Sjeverne Amerike te istraživanja klasične glazbe unutar širega globalnog konteksta. Prvi CD Silk Road Ensemblea ugledat će svjetlo dana ove zime: http://www.silkroadproject.org/

Barenboim okuplja Židove i Arape

slika

Chicago Neposredno nakon što je uzdrmao Jeruzalem izvedbom Wagnerove glazbe u dodatku koncerta održanog u okviru Izraelskog festivala, Daniel Barenboim otputovao je u Chicago na trotjednu godišnju Zapadno-istočnu divan radionicu, koja bi, prema njegovu mišljenju, mogla pridonijeti popuštanju napetosti na Bliskom istoku. U kampu izvan grada Barenboim je okupio sedamdeset i tri glazbenika u pažljivo osmišljenoj mješavini izraelskih Židova, Palestinaca, Libanonaca, Jordanaca i Sirijaca, ne starijih od dvadeset i pet godina. »Osim što sviramo, u kampu imamo večernje diskusije koje mogu trajati satima. Neka među djecom vidjela su strašne stvari — bombardiranja, pucnjave, logore — i plaču kada moraju govoriti o tome. No idućeg dana sretno dijele doživljaj glazbe, Židovi i Arapi, jedni do drugih«, kaže Barenboim. Ovogodišnji kamp, vrijedan pola milijuna dolara sakupljenih privatnim donacijama, treći je po redu. »U arapskome svijetu javljaju se mnogi glasovi protiv (...) zbog toga su neka među djecom odustala od dolaska«, kaže Barenboim i dodaje: »Dakako da želim nastaviti projekt: takva vrsta suradnje između Židova i Arapa jedini je put u budućnost. U prilici smo preuzeti ulogu pionira.«

Beethovenova uvertira

slika

Washington 20. rujna, stotinu sedamdeset i pet godina nakon Beethovenove smrti, Leonard Slatkin i članovi Nacionalnog simfonijskog orkestra iz Washingtona praizvest će rekonstrukciju uvertire nedovršenoj skladateljevoj operi Macbeth. Autor rekonstrukcije nizozemski je skladatelj i kompjutorski programer Albert Willem Holsbergen, koji je povezao glazbene fragmente nađene u londonskom British Museum, bonskoj Beethovenhaus i berlinskoj Staatsbibliothek. Ideja za rekonstrukciju nastala je za chata na Internetu tijekom kojeg su Holsbergen i američki pravnik Mark Zimmer raspravljali o rijetko ili nikad izvedenim Beethovenovim djelima. U međuvremenu se javio i Maynard Solomon, autor četiri knjige o njemačkom skladatelju, koji tvrdi da postoji »tek nekolicina skica za vještičju scenu i jedan ili dva fragmenta, ali ne postoji nikakva uvertira«, dok kolumnist Philip Kennicott na stranicama »Washington Posta« (http://www.washingtonpost.com/) optužuje NSO da u žaru beethovenomanije želi prodati uvertiru »koja to zapravo nije«.

Natjecanje

Masterprize

slika

London Počelo je glasanje za 2. međunarodno skladateljsko natjecanje Masterprize. U finale su ušli Kinez Qigang Chen (1951, skladba Wu Xing), Amerikanci Anthony Iannaccone (1943, Waiting for Sunrise on the Sound), Pierre Jalbert (1967, In Aeternam) i Carter Pann (1972, Slalom) te Britanac Alastair King (1967, Hit the Ground). Snimke skladbi finalista bit će objavljene na CD-u u rujanskom broju BBC Music Magazina, a moguće ih je skinuti i na adresi http://www.masterprize.com/. Skladbe će emitirati BBC Radio 3, BBC World Service te radijske postaje — članice Europske radijske unije. U glasovanje se mogu uključiti svi zainteresirani između 17. kolovoza i 30. rujna, a najjednostavnije je to učiniti on-line na websiteu natjecanja. Pobjednik će biti odabran po ovom ključu: glasovi publike širom svijeta — 45 posto, publika na finalnoj priredbi 10. listopada u londonskom Barbican Centreu — 5 posto, ocjenjivačka komisija u sastavu Sir John Eliot Gardiner, John Harle, Marin Alsop i Jon Lord — 40 posto i članovi Londonskog simfonijskog orkestra — 10 posto. Pobjednik će primiti nagradu u vrijednosti 30 000 britanskih funti.

Borko Špoljarić

Vijenac 196

196 - 6. rujna 2001. | Arhiva

Klikni za povratak