Vijenac 191

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Završena vagnerijanska drama

Čini se da je završila drama oko imenovanja nasljednika na mjesto ravnatelja Wagnerova festivala u Bayreuthu

GLAZBENI GLOBUS

Završena vagnerijanska drama

slika

Bayreuth Čini se da je završila drama oko imenovanja nasljednika na mjesto ravnatelja Wagnerova festivala u Bayreuthu. Eva Wagner-Pasquier, ravnateljica festivala u Aix-en-Provence na francuskom jugu i kći iz prvoga braka Wagnerova unuka Wolfganga (81), koji je vodio festival u Bayreuthu od 1973. godine, odustala je od »borbe s tvrdoglavim ocem«, izjavio je 15. lipnja njezin odvjetnik. Na Wolfgangovo će mjesto tako, barem formalno, sjesti njegov osobni favorit — žena iz drugoga braka Gudrun (http://www.bayreuther-festspiele.de/homepage.htm/).

slika

Berlinske dvojbe Simona Rattlea

Berlin Financijska i politička kriza koja drma njemačku prijestolnicu izazvana padom vladajuće koalicije prijeti i dogovoru o transferu Simona Rattlea među članove Berlinske filharmonije 2002. godine. Ugovor (još) nije potpisan, i to zato jer Rattle čeka potvrdu o poboljšanju plaća članovima orkestra — koji su plaćeni manje (!) od njihovih njemačkih kolega. Rattle podupire i inicijativu o pretvaranju orkestra u neovisnu zakladu. No, politička previranja Berlinskoga parlamenta odgodila su vijećanje o tim pitanjima, a potaknule Rattleovo nestrpljenje zbog nerealizirana potpisa. Komentatori sad već pomalo nagađaju i o mogućim drugim pretendentima na Rattleove dirigentske vještine (http://www.berlin-philharmonic.com/).

Natjecanje

Van Cliburn

Fort Worth Nakon sedamnaest dana i tri izlučna kruga, s trideset pijanista iz dvanaestak zemalja svijeta, 10. je lipnja zaključeno 11. međunarodno pijanističko natjecanje Van Cliburn, jedno od četiri najuglednija pijanistička natjecanja u svijetu. Prvi put u povijesti natjecanja ocjenjivačka komisija dodijelila je dvije zlatne medalje, a njihovi su dobitnici dvadeset devetogodišnji Stanislav Ioudenitch iz Uzbekistana i dvadeset šestogodišnja Olga Kern iz Rusije. Uz medalje svaki će od pobjednika biti nagrađen s 20 000 dolara, američkom turnejom, CD-om za diskografsku kuću Harmonia mundi USA, menedžerskom potporom, odjećom i nagradnim putovanjima. Za detaljnije informacije o natjecanju posjetite http://www.cliburn.org/. Nastupi svih natjecatelja arhivirani su i mogu se preslušavati na adresi http://www.webcasting.com/vc/

Medicinka

Pazi što jedeš!

Mozarta je ubila loša svinjetina! Tu teoriju, posljednju među stotinu i pedesetak najrazličitijih o skladateljevim posljednjim danima, u javnost je iznio američki liječnik Jan V. Hirschmann iz Puget Sound Veterans Affairs Medical Centra u Seattleu. Svoju teoriju Hirschmann zasniva na pismu što ga je Mozart napisao ženi četrdeset i četiri dana prije nastupa bolesti. »Na što mirišem?... na svinjske kotlete! Che gusto. Jedem u tvoje zdravlje«. Trihinoza ima razdoblje inkubacije od pedesetak dana, kaže dr. Hirschmann, inače specijalist za tu bolest, a groznica, osip, bolovi u rukama i nogama te znojenje na koje se tužio oboljeli skladatelj simptomi su trihinoze. Prethodne teorije uključile su reumatsku groznicu, bubrežne kamence, bolest srca, pneumoniju i trovanje, a ako je vjerovati Milošu Formannu i Antonija Salierija. Tko zna koja će biti sljedeća?

Glazbena tržnica

Money, money, money...

A da ga nije ubila svinjetina i da je nekim slučajem doživio 2001, Mozart bi danas bio milijunaš. Aukcijska kuća Christie prodala je, naime, 161 taktova skladateljeva nedovršenoga glasovirskog dua za punih 355 750 funti. Iako je procijenjen između pedeset i sedamdeset tisuća funti, činjenica da je skladan u godini autorove smrti, 1791, bitno je podigla cijenu licitiranu rukopisu. Mozart drži i mjesto najbolje prodana postrenesansnog rukopisa: manuskripti devet autorovih simfonija od broja 22 do broja 30 prodani su svibnja 1987. na aukciji u Sothebyju za 2 585 000 funti. Bachov je rekord ipak nešto skromniji: autograf Druge kantate dosegnuo je cifru od 496 500 funti. Treba li posebno napominjati da su novi vlasnici starih manuskripta željeli ostati anonimni?

Knjiga

Richterovi zapisi

slika

Svjatoslav Richter, Notebooks and Conversations, Princeton Univ. Pr, 2001. U razgovorima, dnevničkim zapisima, bilješkama o snimkama i izvedbama veliki pijanist govori otvoreno o svojem sviranju, kolegama glazbenicima koje voli i ne voli, o glazbenom životu bivšega Sovjetskog Saveza i o svojim putovanjima. Urednik građe sabrane u knjizi redatelj je Bruno Monsaingeon, koji je taj posao obavio na osobnu Richterovu zamolbu. Cijena: 23,96 dolara.

Borko Špoljarić

Vijenac 191

191 - 28. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak