Vijenac 191

Časopisi

Katarina Marić

Vizualna dojmljivost

»15 dana«, Zagreb, ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu, gl. ur. Slavko Kovač, 1-2, 2001.

Vizualna dojmljivost

»15 dana«, Zagreb, ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu, gl. ur. Slavko Kovač, 1-2, 2001.

Izgrađujući se ponajprije na vizualnom dojmu i tematici, i ovaj broj »15 dana« u rubrici Klasici svjetske fotografije donosi opsežan portret fotografske legende Gisele Freund (1908-2000) i njezina gotovo srednjovjekovnog senzibiliteta za kompoziciju, prikazujući, kao onomad na slikama svetaca, individualnu cjelinu portretirane osobe precizirajući je pomoću nekog na slici lakonski postavljena predmeta (cigaretnik Virginije Woolf ili dragulji Evite Peron, primjerice).

Kako je svaki broj donekle tematski orijentiran, tako se i u ovom broju teme nastoje naslanjati jedna na drugu, pa je vrlo spretno spojen članak o snažnoj osobnosti Gisele Freund s onim o šezdesetoj obljetnici smrti Jamesa Joycea, kojeg je umjetnica također fotografirala, i to 1939. u njegovu pariškom stanu.

No, veći dio časopisa ovaj je put posvećen književno-likovnim portretima devetorice hrvatskih pjesnika (Antun Branko Šimić, Miroslav Krleža, Antun Gustav Matoš, Dobriša Cesarić...) Krune Pranjića, svojevrsnim analizama umjetničkih promišljanja i stilističkog izraza svakoga pojedinačnog od tih autora, orisanih od strane Josipa Vanište.

U samom uvodu dan je In memoriam Ranku Marinkoviću (1913-2001) na vrlo originalan način. Naime, u broju 1-2/80 ovoga časopisa, dakle prije više od dvadeset godina, pod naslovom Stanar kuće bitka objavljen je razgovor s tim velikim književnikom, kada je autor razgovora Dragan Kalajdžić na Marinkovićev pristanak čekao pune dvije godine.

Časopisu, inače solidne kompozicije i odabranih tema te uvijek odličnih fotografija, jedino se može prigovoriti na neaktualnosti i pomalo zastarjelim komentarima zbivanja.

Katarina Marić

Vijenac 191

191 - 28. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak