Vijenac 191

Opera

DVD-opera

Spektakularna aida

Giuseppe Verdi, Aida, Metropolitan Opera, dir. James Levine, red. Sonja Frisell, Deutsche Grammophon, 158 minuta

DVD-opera

Spektakularna aida

Giuseppe Verdi, Aida, Metropolitan Opera, dir. James Levine, red. Sonja Frisell, Deutsche Grammophon, 158 minuta

Ova spektakularna produkcija Metropolitan Opere iz listopada 1988. dobila je nagradu Emmy za najbolju produkciju klasičnog djela. Osobito je uspješna bila Aprile Millo kao Aida, glumački uvjerljiva i pjevački izražajna. Placido Domingo, iako pjevački na svojoj standardnoj visini, na sceni se doimao prestarim (više licem nego tijelom i pokretima) za ulogu Radamesa, a glumio je na trenutke odveć patetično. Energična Dolora Zajick bila je uvjerljiva kao kraljevna Amneris, no ipak u sjeni Aprile Millo. Standardne interpretacije ostvarili su Dimitri Kavrakos kao Kralj Egipta, Paata Burchuladze kao Ramfis i Sherrill Milnes kao Amonasro. Golemi zbor zvučao je moćno i usklađeno (zborovođa David Stivender), kao i orkestar pod vodstvom umjetničkog direktora Metropolitana Jamesa Levinea.

Scenograf Gianni Quaranta stvorio je monumentalnu, veoma raskošnu i realističnu scenografiju (petnaestak metara visoki kipovi i hramovi, živi konji u sceni trijumfalnog marša) koja ostavlja bez daha. Osobito je spektakularna druga scena u drugom činu, koja se otvara spuštanjem zida na kojem stoje egipatski vojnici. Kostimi (Dada Saligeri) su također vrlo raskošni i realistični, uglavnom lijepi, s iznimkom kostima Placida Dominga (Radames), koji se doimlju jeftino i kičasto, osobito u prvom i drugom činu. Koreografija plesnih točki (Rodney Griffin) bila je osmišljena u odveć sporu ritmu u odnosu na glazbu, a plesači nisu bili naročito dobro usklađeni.

Kvaliteta zvuka vrlo je dobra (DDD, digital stereo). Slika je u televizijskom formatu (4:3), a kvalitetom na razini VHS-a. Titlovi se mogu pratiti na talijanskom, engleskom, njemačkom, francuskom i kineskom. Menm DVD-a ne pruža dodatne podatke, osim prikaza ostalih izdanja DG-a. Knjižica uz iscrpan popis suradnika i raspored 34 broja donosi i sinopsis opere po brojevima na engleskom, njemačkom i francuskom, no osim faktografije nema nikakva popratnog teksta o samoj produkciji.

U cjelini, riječ je o iznimnu glazbenom i vizualnom doživljaju, koji preporučujemo svim ljubiteljima opere. Metropolitanovu zbirku DVD-a u Hrvatskoj distribuira Aquarius, a može se nabaviti u boljim prodavaonicama CD-a.

Zlatko Vidačković

Vijenac 191

191 - 28. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak