Vijenac 191

Opera

METROPOLITAN

Opere u Berlinu

Nakon sjajnih izvedbi nekoliko opera iz opusa Richarda Wagnera (Tannhäuser, Rajnino zlato, Walküre, Siegfried, Sumrak bogova) tijekom lipnja, Deutsche Oper Berlin priprema za početak srpnja nekoliko novih opernih i glazbenoscenskih predstava

METROPOLITAN

Opere u Berlinu

slika

Nakon sjajnih izvedbi nekoliko opera iz opusa Richarda Wagnera (Tannhäuser, Rajnino zlato, Walküre, Siegfried, Sumrak bogova) tijekom lipnja, Deutsche Oper Berlin priprema za početak srpnja nekoliko novih opernih i glazbenoscenskih predstava. Trećega srpnja 2001. na programu je scenska izvedba Carmina Burana Carla Orffa, a istoga dana izvodi se i odlomak iz zbirke Carmina Burana iz benediktinskog samostana koja je nadahnula istoimeno Orffovo djelo. Četvrtoga srpnja 2001. bit će izveden Figarov pir Wolfganga Amadeusa Mozarta, a dan poslije, 5. srpnja, na rasporedu je Kavalir s ružom Richarda Straussa. Redatelj je Götz Friedrich, a dirigent Jíűi Kout.

Operna premijera u Chicagu

Opera se zove Lovers & Friends (Chautauqua Variations), a napisao ju je Michael John LaChiusa, koji je autor glazbe i teksta. Lyric Opera iz Chicaga organizira premijeru navedene opere 29. i 30. lipnja 2001. u kazalištu Marle Reskin.

Učenje o operi na Internetu (II)

Osim zanimljiva virtualnog »predavanja« Opera as Film koje smo naveli u prošlom broju, na www.OperaWorld.com naći ćete još jednu zanimljivu edukativnu ponudu. Pod naslovom Giacomo Puccini and His Operas ravnatelj obrazovnog odsjeka Opere San Diego Nicolas Reveles u virtualnom svijetu pokušat će odgovoriti na pitanje što Puccinijeve opere čini tako privlačnima. Opere istaknutoga talijanskog skladatelja proučavat će se osam tjedana, od 9. srpnja do 31. kolovoza 2001, a cijena prijave je 150 dolara.

Kazališna operetna kuća u Torontu slavi petnaesti rođendan

slika

Toronto Operetta Theatre (TOT) ove godine obilježava petnaestu godišnjicu svog postojanja. Izvedba operete Franza Lehara Vesela udovica jedan je od aduta organizatora ovogodišnje proslave, a tu je i kanadska opereta Leo, kraljevski vojnik Oscara Telgmanna, koja je od predstavljanja doživjela čak 1700 izvedbi. Na programu svečane sezone su i operete Kings Rhapsody filmske zvijezde i skladatelja Ivora Novella te Pirates of Penzance Gilberta i Sullivana, koja će tijekom ljeta biti izvedena na obalama jezera Ontario.

Mjuzikli u New Yorku: Stomp

slika

Novi mjuzikl koji puni Orpheum Theatre u New Yorku oduševio je kritičare šarmom, energičnom ritmikom, a ponajprije idejom da se uz pomoć predmeta iz svakodnevnog života (novinski papir, metle, kante za smeće i slično) stvara glazba. »Stomp je Fred Astaire u željeznim čizmama, Charlie Chaplin u otrcanim trapericama, a natjerat će vas na smijeh, pljeskanje i pucketanje prstima«, napisao je kritičar časopisa »The Province«.

Premijera mjuzikla u Londonu

Londonski mediji jedva su dočekali vijest da će glavne uloge u mjuziklu Peggy Sue Got Married najvjerojatnije pripasti Ruthie Henshall i Andrew Kennedy. Premijera je zakazana za 20. kolovoza 2001, a u ostalim će ulogama biti Gavin Lee & Vicky Simon, Gerard Bentall, Verity Bentham, Dawn Buckland, Chris Compton, Pippe Gebette, Terrence Hillyer, Tim Howar, Samuel James, Steve Lawton, Melanie Marcus, Dean Maynard, Lucy Moorby, Francesca Newitt, Melista Nicola, Stuart Nurse, Richard Peakman, Wayne Perrey, Andrew Playfoot, Tanya Robb, Donna Steele, Scarlett Strallem, Ian Waller i Sandra Weymouth.

Videoprikaz mjuzikla

Barbican Screen organizirao je prikazivanje videoprodukcije iz 1999. mjuzikla Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat Andrewa Lloyda Webbera za kraj lipnja 2001. U naslovnim su ulogama zvijezde poput Donnyja Osmonda, Marie Friedman, Richarda Attenborougha i Joan Collins.

Irena Paulus

Vijenac 191

191 - 28. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak