Vijenac 191

Časopisi

Jelena Gluhak

Nova književnost i dvije zanimljivosti

»Rival«, časopis za književnost, gl. ur. Mladen Urem, br. 3-4, Rijeka, 2000.

Nova književnost i dvije zanimljivosti

»Rival«, časopis za književnost, gl. ur. Mladen Urem, br. 3-4, Rijeka, 2000.

Osim, dakako, najeksponiranije književne pozornice metropole, i ostali se hrvatski gradovi trude javnosti predstaviti barem dio svoje kulturne scene. Riječki »Rival«, iako mu u imenu stoji: književni časopis, dva puta godišnje uz književnost donosi i porciju glazbene i likovne umjetnosti. Još aktualan posljednji prošlogodišnji broj otvara se književnom teorijom i govorom Mladena Machieda s međunarodnog skupa o interdisciplinarnosti — povezanosti književnosti i likovne umjetnosti, s posebnim osvrtom na Hrvata Ljubu Babića. Unatoč nešto stručnijem rječniku, zanimljivosti teksta, bez obzira na autorovu opasku o autentičnosti, svakako bi prilično pomoglo da su talijanski i francuski citati prevedeni s originala.

Nastavak portugalskoga pjesništva

Najveći dio i ovog »Rivala« posvećen je novoj književnosti. U ovom broju predstavljena su četiri prozna rada — Dubravka Krstića, Bekima Sejranovića, Karoline Marohinić i Davora Velnića te dva pjesnička rada — Mate Bačića i Marele Mimica. A kao što je to i do sada bio slučaj u »Rivalu« — svi su oni kvalitativno i tematski međusobno prilično različiti tako da, ako ništa drugo, svatko barem može pokušati pronaći nešto za sebe. Osim imena nekolicine spomenutih autora, iz prošlog se broja nastavlja i napis o portugalskom pjesništvu. Od pjesnika devedesetih sada smo došli do četvorice najvažnijih autora osamdesetih.

Posljednja rubrika, Prikazi, recenzije, osvrti, donosi i dvije zanimljivosti. Prva je kratki osvrt člana uredništva Branka Cerovca na likovni dizajn »Rivala«, na njegovo lokalno kulturno i likovno značenje te podsjećanje na njegove vlastite priloge u časopisu. Pozitivnija su zanimljivost, pak, Marginalije uz Krležu Igora Žica, nadahnute krležijanskim knjigama Predraga Matvejevića, Stanka Lasića i Mladena Kuzmanovića. Kratki tekst donosi zanimljivo koncipirane izvatke od nekoliko rečenica koji se odnose na različite činjenice ili stajališta vezana uz Krležu.

Jelena Gluhak

Vijenac 191

191 - 28. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak