Vijenac 191

Film

FILMSKA ČETVRT

Ne dao Bog većeg zla...

... naslov je novog filma redateljice Snježane Tribuson u produkciji Maxima filma i Hrvatske televizije

FILMSKA ČETVRT

Inteligencija umjetna, ljubav prava

slika

Sredina 21. stoljeća. Polarne su se kape velikim dijelom otopile, današnje su obale postale podmorja, ali je uznapredovala tehnologija pomogla čovječanstvu da gubitke u prirodi zamijeni pravim čudima budućnosti. Ponajprije androidima, izvana ljudima, iznutra robotima. Bračni par Swinton posvojio je tako malog androida Davida pokušavajući u njemu naći utjehu zbog izgubljene kćeri. No, Swintonovi uskoro dobivaju svoje dijete pa dobrodušni David, koji je iskreno zavolio nesuđene roditelje, postaje suvišan. Nesretan kreće u potragu za istinskom ljudskošću, kako oko sebe, tako i u sebi... Zaplet je to znanstvenofantastične drame A. I. Artificial Intelligence, novog ostvarenja pedeset četverogodišnjeg Stevena Spielberga, i njegova prvog uratka nakon tri godine. U više od sto milijuna skupu filmu, čija distribucija u Sjedinjenim Državama započinje 29. lipnja, glavnu ulogu tumači dječja zvijezda Haley Joel Osment (Šesto čulo). Snimljen prema kratkoj priči Supertoys Last All Day Long Briana Aldissa, film je zapravo nerealizirani projekt predlani preminula redatelja Stanleyja Kubricka. Stoga će se Spielberga, kao redatelja, scenarista i producenta filma, ponajprije uspoređivati s umjetnošću prethodnika. No, riječ je o odveć ambicioznoj produkciji da ne bi postala superhit. Pravi, ne umjetan.

Sjaj češkoga kristala

slika

(http://www.iffkv.cz/) Od 5. do 14. srpnja Karlovy Vary ugostit će po 36. put svjetske sineaste na Međunarodnom filmskom festivalu. Kako je riječ o manifestaciji koja je glumcima, redateljima i producentima, uz Cannes, Veneciju, Berlin i Montreal, najzanimljivija za predstavljanje novih filmova, ne čudi da su dolazak u Češku potvrdili Nastassja Kinski, Ben Kingsley, Andy Vajna, Bruce Beresford i Emir Kusturica. Za glavnu festivalsku nagradu, Kristalni globus, natjecat će se sedamnaest filmova, od čega je pet svjetskih premijera, a deset međunarodnih. Među ostalim, za pobjedu kristalnog sjaja borit će se i švedski film A Song for Martin u režiji Bille August, Amélie from Montmartre francuskoga redatelja Jean-Pierrea Jeuneta te domaćin Vladimír Michálek s Angel Exit. Retrospektivno pak prikazat će se opus Bigasa Lune, novi korejski film te izabrani studentski radovi.

Ne dao Bog većeg zla...

slika

... naslov je novog filma redateljice Snježane Tribuson u produkciji Maxima filma i Hrvatske televizije, koji će premijeru, vjerojatno, doživjeti na Filmskom festivalu u Puli 2002. Nakon što je ovog mjeseca organizirala audiciju za dječje uloge, redateljica je upotpunila glumačku postavu obiteljske komedije smještene u šezdesete čija su prva imena Mirjana Rogina i Ivo Gregurević. Mirjani i Ivi, neuspješnu ljubavnom paru iz Tri muškarca Melite Žganjer, na početku će se snimanja u rujnu pridružiti i Filip Šovagović, dok će snimateljski i skladateljski dio posla odraditi Goran Trbuljak, odnosno Darko Rundek. Scenarist filma vrijedna oko osam milijuna kuna je — Goran Tribuson, nadahnut sestrinim i svojim djetinjstvom u rodnom Bjelovaru, gdje će se film i snimati.

Knjiga

2001: Kubrick u intervjuima

slika

(http://www.amazon.com/) Premijera spektakla A. I. Artificial Intelligence, još je jednom skrenula pozornost na Stanleyja Kubricka (1928-1999), prvobitnog autora Spielbergova filma. Nedavno objavljena knjiga Stanley Kubrick: Interviews predstavlja redateljevo djelo njegovim vlastitim riječima iz razgovora s novinarima od kasnih pedesetih i Spartaka, do 1987. i pretposljednjega filma Full Metal Jacket. Urednik je izdanja Gene D. Phillips, a cijena druženja s velikanom velikog platna iznosi 14,40 dolara.

Časopis

Dah nezavisnosti

slika

(http://www.filmmakermagazine.com/) Indie je ime od milja za sve utjecajniju američku filmsku produkciju neovisnu o velikim producentskim kompanijama. Njihov najbolji promicatelj u javnosti, magazin »Film Maker«, zajednička je publikacija njujorškog i losandželeskog udruženja Independent Feature Project, koja od 1992. tromjesečno promovira vodeća imena i nade nezavisnog odvojka filmskog stvaralaštva u SAD i u svijetu. Godišnja je pretplata 35 dolara.

CD

Glazba za parenje

(http://www.amazon.com/) Uoči američkoga starta komedije Dr. Doolittle 2 22. lipnja u prodaji se pojavio CD s glazbom iz filma čiji se glavni glumac Eddie Murphy nada ponovnom uspjehu. U režiji Stevea Carra (Next Friday) liječnik koji razgovara sa životinjama u nastavku hita iz 1998. pokušat će spasiti ugroženog zapadnopacifičkog medvjeda tražeći mu — družicu. Pritom će mu pomagati glazbenici Deborax Cox, Jimmy Cozier, Alicia Keys i Angie Stone ne bi li ljubav — i dolari na kinoblagajnama, našli pravi put.

Boško Picula

Vijenac 191

191 - 28. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak