Vijenac 191

Glazba

Jazz CD kutak

McRae pjeva Monka

Carmen McRae, Carmen sings Monk, RCA PD 83086

Jazz CD kutak

McRae pjeva Monka

Carmen McRae, Carmen sings Monk, RCA PD 83086

Carmen McRae jedna je iz stare provjerene garde američkih jazz-pjevačica. Originalnim načinom interpretacije razlikuje se od ostalih legendi, ali na posve drukčiji način od isto tako specifične Betty Carter. Bogat je pjevački i diskografski opus Carmen McRae željela prije nekoliko godina okruniti pretencioznim projektom — odlučila je snimiti disk s vokalnim verzijama instrumentalnih skladbi legendarnog pijanista-skladatelja i nekadašnjeg be-bop avangardista Theloniousa Monka. Taj je CD ostvaren kombinacijom snimaka nastalih na dvije različite lokacije u dva različita termina te u različitim okolnostima.

Tu je najprije niz takozvanih live-snimaka zabilježenih u The Great American Music Hallu u San Franciscu, dok je drugi ostvaren na suprotnom kraju Sjedinjenih Država, u Clinton Recording Studiju u New Yorku. O tim uvjetima ovisio je i sastav koji je pratio Carmen McRae, pa je verzija sa Zapadne obale nastupila u sastavu: Charlie Rouse, tenor-saksofon, Larry Willis, glasovir, George Mraz, kontrabas i Al Foster, bubnjevi, dok su u istočnoj varijanti umjesto Rousea bili Clifford Jordan, a umjesto Willisa Eric Gunnison, ritam-sekcija ostala je ista. Petnaest je Monkovih skladbi dobilo tako nove izvedbe s tekstovima Jona Hendricksa, Abbey Lincoln, Mikea Ferroa, Sally Swisher i Bernieja Hanighena. Carmen McRae, kojoj je ideja o vokalnim verzijama Monkovih izvornika pala na um pet godina prije ostvarenja diska, duhovito je promijenila i naslove pjesama izvevši ih iz autentičnih. Tako je Straight, No Chaser postala Get It Straight, Ruby, My Dear — Dear Ruby, Well You Needn't — It's Over Now, Blue Monk — Monkery's the Blues, I Mean You — You Know Who, Pannonica — Little Butterfly, Rhythm-a-Ning — Listen to Monk'Ask Me Now — How I Wish, Monk's Dream — Man, That Was a Dream, Ugly Beauty — Still We Dream, In Walked Bud — Suddenly, a Reflections je postala Suddenly. Jedino je neponovljiva klasična balada ostala što jest: 'Round Midnight.

Brojni prilozi djelu Theloniousa Monka prikazali su toga pijanista i skladatelja na razne, bolje ili lošije, načine, no Monk je ostao Monk u svim inačicama, pa tako i u ovoj prvoj vokalnoj jedne istaknute pjevačice. Carmen McRae ovim je veoma zahtjevnim radom, koji je iziskivao mnogo vremena i napora, Monkov opus na vrlo izvoran i kvalitetan način zaokružila.

Mladen Mazur

Vijenac 191

191 - 28. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak