Vijenac 191

Časopisi

Ljubica Anđelković

Kvalitetni rašomon

Colloquia Maruliana X, Književni krug Split, Split, 2001.

Kvalitetni rašomon

Colloquia Maruliana X, Književni krug Split, Split, 2001.

Deseto izdanje godišnjaka Colloquia Maruliana, u kojem se objavljuju znanstveni prilozi o Marku Maruliću, donosi radove hrvatskih i stranih znanstvenika s međunarodnog skupa Marko Marulić, evropski humanist održana u Splitu 27-29. travnja 2000.

Zbornik otvara tekst Ive Frangeša o promjenama u spoznajama i gledištima o Maruliću na razmeđi tisućljeća, posebice od nedavnog glasgovskog otkrića, koji Marulića predstavlja u posve novom, ludičkom, svjetlu. Nakon uvodnoga teksta nižu se analize i prikazi Marulovih djela u široku spektru tema: analize elemenata poput pravopisa u latinskim autografima (Branimir Glavičić), pitanja o sprezi Marulićeve etike i estetike (Drago Šimundža), mjestu i funkciji molitve u djelima Institucija (Hrvatin Gabrijel Jurišić) i Judita (István Lokös), o zanimanju za eshatološke teme i poimanju otajstva Crkve (Mladen Parlov), o metaforici vatre u Juditi (Ante Stamać) pa sve do tragova svakodnevnoga života u njegovim djelima (Nevenka Bezić-Božanić).

Intertekstualno, žanrovsko, sinkretično

Dio autora bavit će se intertekstualnim vezama i različitim dodirnim točkama Marulića i drugih autora, od Erazma, Greffa, Dantea, sve do suvremenijih autora poput Tina Ujevića ili Federica Seismit-Dodea, u čijoj drami Marulić postaje i glavni lik. U razmatranju žanrovskih odrednica Marulićevih djela većina će autora pisati o njihovoj originalnosti i pomacima spram zadanih žanrovskih konvencija, koji se očituju na različite načine, primjerice transformiranjem matrice hagiografskoga žanra (Andrea Zlatar), probijanjem granice moralnodidaktičkoga putem neuobičajene karakterizacije lika (Gorana Stepanić), ili u sklonosti generičkoj pluralitetnosti i sinkretizmu u lirici (Dunja Fališevac) i sl.

Marulićevim djelima u knjižnicama i publikacijama izvan granica Hrvatske bavi se nekoliko autora: Franz Leschinkohl daje popis djela pronađenih u švicarskim knjižnicama, o Maruliću u španjolskim knjižnicama piše Francisco Javier Juez Gálvez, dok područje sjeverne Amerike istražuje Vinko Grubišić. U rubrici Dokumenti objavljeni su tekstovi vezani uz održavanje skupa o Maruliću, dok rubrika Kronike donosi tekst Vinka Grubišića o simpoziju o Maruliću održanu u Torontu prošle godine, te osvrt Branka Jozića na različita događanja koja su se održavala diljem zemlje, a vezana su uz proslavu 550 godišnjice Marulićeva rođenja.

Značenje i zanimljivost Marulića očituju se u mogućnosti različitih pristupa njegovim djelima, što dokazuje i ovaj zbornik, koji raznovrsnošću i relevantnošću znači vrijedan izvor podataka onima koji proučavaju život i djelo našega pisca.

Ljubica Anđelković

Vijenac 191

191 - 28. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak