Vijenac 191

Matica hrvatska

Kronika događanja u udrugama Matice hrvatske

Kronika događanja u udrugama Matice hrvatske

1. lipnja 2001.

Krapina Na poziv krapinske Matice hrvatske akademik Dragutin Tadijanović gostovao je u Gradskoj knjižnici u Krapini, na Trećim Danima Dubravka Ivančana. Nakon veličanstvena dočeka na ulicama grada, priređena je večer s Tadijanovićem na kojoj su bili i akademik Ivo Frangeš, Nada Žiljak i Stjepan Laljak, urednik Tadijanovićeve knjige Svi moji haiku koja je tu večer predstavljena. U Galeriji grada Krapine izložene su ilustracije Nade Žiljak, motivirane haikuima Dragutina Tadijanovića, Vladimira Devidéa, Višnje McMaster i Ružice Mokos. U glazbenom programu nastupili su Dunja Knebl i Dubravko Sidor.

1-3. lipnja 2001.

Sisak U organizaciji Matice hrvatske u Sisku i Doma kulture Kristalna kocka vedrine, te suorganizaciji Društva hrvatskih književnika, u Sisku i Blinjskom Kutu održani su šesti Kvirinovi poetski susreti. Za cjelokupni pjesnički opus plaketa Sveti Kvirin uručena je Zvonimiru Mrkonjiću. Nagradu za najbolju knjigu poezije u 2000. autora mlađeg od 35 godina dobio je Drago Glamuzina. Održan je i Znanstveni skup o Josipu Severu na kome su sudjelovali Zvonimir Mrkonjić, Branko Maleš, Goran Rem, Krešimir Bagić, Sanjin Sorel, Branimir Bošnjak, Tonko Maroević, Cvjetko Milanja i Tvrtko Vuković. Organizatori susreta i Grad Sisak potpomogli su obnovu Severove rodne kuće u Blinjskom Kutu, na koju je postavljena i spomen-ploča.

2-3. lipnja 2001.

Križevci U okviru Križevačkoga velikog spravišća, najveće kulturno-turističke manifestacije koju Križevčani priređuju već trideset i četvrti put, Matica hrvatska u Križevcima organizirala je izložbu fotografija tradicijske baštine križevačkoga kraja i sajam knjiga.

4. lipnja 2001.

Karlovac U Klubu 90 promovirana je fotomonografija Desetljeća s kamerom devedesetogodišnjega karlovačkog fotografa, Zlatka Gurskoga. Promociju je organizirao Antun Hakenberg, dopredsjednik Matice hrvatske u Karlovcu, i izdavač Nakladni zavod Matice hrvatske.

4-12. lipnja 2001.

Vinkovci U okviru akcije Volim Hrvatsku Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, u galeriji Matice hrvatske Slavonija sveta zemlja hrvatska, izloženi su brojni radovi učenika na temu kućice za ptice.

5. lipnja 2001.

Čabar Područna škola Petra Zrinskog u Čabru, Osnovna škola Gerovo, obilježila je 150. obljetnicu. Tom je prigodom objavljena publikacija naslovljena Petar Klepac, u kojoj su sabrani učenički literarni i likovni radovi.

5-6. lipnja 2001.

Zaprešić Sedamnaesti Dani Ante Kovačića održani su u sklopu XII. Dana Matice hrvatske Zaprešić. Prvoga dana organiziran je posjet grobovima 22 hrvatskih velikana. Drugoga dana, nakon recitala, otvoreni su XV. susreti literarnih i novinarskih družina Ivica Kičmanović. U novinarskoj radionici učenici su razgovarali s Mirom Gavranom. Nakon dodjele nagrada sudionici su razgledali Nove Dvore i rodni kraj Ante Kovačića. Dane je koncertom zatvorio Duo Sestara Naše Gospe iz Zagreba Collegium pro musica sacra.

7. lipnja 2001.

Zadar U dvorani Matice hrvatske u Zadru ugledni sveučilišni profesor i doktor znanosti Nikola Ivanišin, utemeljitelj Katedre za slavistiku i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zadru, održao je predavanje o temi Europski okvir novije hrvatske književnosti.

8. lipnja 2001.

Metković Ogranak Matice hrvatske u Metkoviću obilježio je deset godina obnoviteljskoga rada. Održana je svečana sjednica, otvorena izložba slika Josipa Škerlja i predstavljena knjiga Progoni fra Petra Bezine.

8. lipnja 2001.

Osijek U organizaciji Matice hrvatske u Osijeku predstavljene su dvije pjesničke zbirke. Na Pedagoškome fakultetu u Osijeku u okviru Dana Pedagoškog fakulteta, Goran Rem predstavio je Susačke razglednice Branimira Bošnjaka, a u Club-galeriji Magis Branimir Bošnjak govorio je o zbirci Glas koji te vodi Ante Gardaša.

8. lipnja 2001.

Vinkovci Matica hrvatska, Glazbena škola Josip Runjanin i Gradsko poglavarstvo u Vinkovcima organizirali su u Glazbenoj školi koncert mladog pijanista Mislava Novaka, koji je glazbenu naobrazbu započeo u Vinkovcima, u klasi prof. Ružice Felker, srednju glazbenu školu završio u Osijeku kod prof. Teodora Sobovića, a diplomirao i magistrirao na Univerzitetu u Grazu, u klasi prof. Herthe Weber.

8-9. lipnja 2001.

Senj Matica hrvatska u Senju organizirala je Peti simpozij grafičara Hrvatske, koji je održan u tvrđavi Nehaj. Promoviran je 27. Senjski zbornik, a na temu grafičke djelatnosti govorilo je šesnaest znanstvenih i stručnih predavača. U Osnovnoj školi S. S. Kranjčević otvorena je izložba grafičkih radova, a ocjenjivački je sud nagradu Blaž Baromić dodijelio Grafičkom zavodu iz Zagreba za knjigu Srednji vijek i renesansa u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Školske knjige. Simpozij je zatvoren koncertom Hrvatskoga grafičkog glazbenog društva Sloga iz Zagreba, a sudionici skupa pod stručnim vodstvom akademika Josipa Bratulića posjetili su Roč i Hum.

9-10. lipnja

Makarska U Makarskoj su održani Dani Matice hrvatske. Otvorena je izložba o djelovanju Matice hrvatske. Svečanom sjednicom obilježeno je deset godina obnove Matice hrvatske u Makarskoj i trideset godina od njezina osnutka. Na sjednici su govorili Ankica Ravlić, predsjednica ogranka, Luka Tomić, prvi predsjednik obnovljenog ogranka, Ante Krabić, bivši predsjednik ogranka, te dr. fra Karlo Jurišić.

10. lipnja 2001.

Požega U zgradi Požeške biskupije otvorena je izložba austrijskog slikara Roberta Keila. U gimnazijskoj čitaonici gostovao je mađarski pjesnik Eduard Rosz Flores. Povod su ovim događanjima Dani kulturne razmjene u kojoj sudjeluju Matica hrvatska, Gimnazija i Gradsko kazalište u Našicama, te Austrijski kulturni forum, Hrvatska samouprava i Hrvatska gimnazija u Budimpešti.

11. lipnja 2001.

Novi Marof Matica hrvatska u Novom Marofu organizirala je u Osnovnoj školi književnu večer na kojoj su Matija Kopjar, predsjednik Matice hrvatske u Novom Marofu, i Marija Benčik, urednica, predstavili knjigu Sanje Vragović Kajkavski govor sela Grane. O kajkavštini u svakodnevnom govoru govorio je prof. Stjepan Hranjec.

12. lipnja 2001.

Našice Ogranak Matice hrvatske u Našicama predstavio je Našički zbornik 6, koji u jedanaest priloga donosi kulturne, prirodne i gospodarske teme, a uredio ga je Branko Kranjčev.

13. lipnja 2001.

Gospić U prostorijama Matice hrvatske u Gospiću predstavljena je knjiga Povijest Hrvatske Dragutina Pavličevića. Uz autora, knjigu su predstavili Mile Bogović, gospićko-senjski biskup, i Željko Holjevac, povjesničar u Institutu Dr. Ivo Pilar u Zagrebu.

14. lipnja 2001.

Ozalj U Starome gradu Ozlju učenici u proveli večer s Dragutinom Tadijanovićem. Petnaestoro najboljih đaka Osnovne škole Slava Raškaj u Ozlju i tri učenice karlovačke Gimnazije primile su knjige Matice hrvatske koje je darovao ogranak u Ozlju. Knjige je potpisao Dragutin Tadijanović, a komplet njegovih Djela, s posvetom, ostat će u Osnovnoj školi Slava Raškaj, u područnoj školi u Vrhovcu i u Osnovnoj školi Žakanje.

15. lipnja 2001.

Vinkovci Matica hrvatska u Vinkovcima organizirala je dva predavanja. U Velikoj vijećnici Poglavarstva održana je tribina za mladež, pod naslovom Ratna svjedočanstva u kojoj su sudjelovali članovi Kriznog štaba iz 1991, Ivan Treber i Dražen Švagelj, a prikazani su i amaterski filmski zapisi o ratnim stradanjima. Istoga dana u prostorijama Matice hrvatske Dražen Živić iz Instituta Dr. Ive Pilar održao je predavanje o temi Prvi rezultati popisa stanovništva 2001.

17. lipnja 2001.

Đakovo U organizaciji Matice hrvatske i Centra za kulturu, u Hrvatskom domu u Đakovu predstavljena je knjiga Sjećanja vojnika umirovljenoga generala Martina Špegelja.

18. lipnja 2001.

Čazma Dragutin Tadijanović gostovao je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Čazmi, gdje je više od dva sata razgovarao s najboljim đacima Osnovne i Srednje škole. Susret su vodili Stjepan Novački, predsjednik čazmanskog ogranka, i potpredsjednica Vinka Jelić. Zahvaljujući Matici hrvatskoj đaci su dobili na dar Matičine knjige iz Biblioteke Parnas, koje je potpisao Dragutin Tadijanović. Tadijanović je napisao i posvetu u dva kompleta svojih Djela, za Osnovnu i za Srednju školu.

18-21. lipnja 2001.

Novska Peta obljetnica obnoviteljske skupštine u Novskoj obilježena je Danima Matice hrvatske. Program je trajao četiri dana. Predstavljena je knjiga haiku poezije Šljivin cvijet Alojza Buljana. Profesorica Olga Suknjaić predstavila je znanstveno-književnu monografiju Poezija i proza Ive Kozarčanina autora Duška Lončara. Na svečanoj sjednici dodijeljena su priznanja, a Dani su zatvoreni koncertom mlade pijanistice Dijane Ivezić, prve maturantice Srednje glazbene škole u Novskoj.

Priredila Vesna Zednik

Vijenac 191

191 - 28. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak