Vijenac 191

Fotografija

U FOKUSU

Knjiga o Ralphu Gibsonu

U seriji monografija globalnog izdavača Taschen pojavila se opširna i detaljna trojezična publikacija o američkom fotografu Ralphu Gibsonu

U FOKUSU

Izložba Stoljeće Habsburga u Zagrebu

slika

Najveći fotografski arhiv u Italiji organizira izložbu fotografija pod naslovom Stoljeće Habsburga 1848-1916. Fotografije jednog carstva, koja će na svojoj ruti po gradovima bivše Habsburške Monarhije biti postavljena u Muzeju grada Zagreba (uz Zagreb, na itiniraru se nalaze Beč, Budimpešta, Prag, Brno, Bratislava, Krakov, Ljubljana, Lvov, Sarajevo, Vaduz i Novi Sad). Namjera je organizatora izložbe da se fotografijom dočara politički, umjetnički, društveni, vjerski i ekonomski život toga doba i značenje Monarhije na političkoj sceni 19. stoljeća. U pripremi izložbe i za istraživanja dokumentarnog materijala otkriveni su mnogi primjerci originalnih fotografija koje vrlo zorno predočavaju mjesta, ličnosti i događaje što su obilježili to stoljeće habsburške vladavine, pa je tako poseban tretman dobio i car Franjo Josip. Ova izložba bit će zasigurno zanimljiva i našem kulturnom krugu, a otvara se 29. lipnja u Muzeju grada Zagreba.

Izložba Ansela Adamsa u Rochesteru

slika

Stvarajući tijekom godina zajedno s nekolicinom fotografa umjetničke interpretacije pejzaža američkog zapada, Ansel Adams već dugo glasi kao jedan od najzapaženijih fotografa prirodnih ljepota. Njihova zajednička izložba In Praise of Nature: Ansel Adams and Photographers of the American West otvorena je 16. lipnja (do 16. rujna 2001) u George Eastman House, International Museum of Photography and Film u Rochesteru, te se sastoji od 120 djela. Izložba, osim što slavi prirodu američkog kontinenta i nacionalnoga parka Yosemite i pustinja Arizone, povezuje i druge fotografe, Adamsove suvremenike, čiji je rad utjecao na samog Adamsa, kao Brett Weston, Imogen Cunningham i Laura Gilpin; osim pregleda likovnih presijecanja izložba nudi i cjelovitu perspektivu djela Ansela Adamsa kroz prizmu utjecaja književnih, filozofskih i umjetničkih tradicija koje su oblikovale autorov pristup prirodi američkog Zapada. Poznato je da su na njegov rad presudno utjecali pisci Ralph Waldo Emerson, Henry David Threau i Walt Whitman. Kustos izložbe je Alexander Lee Nyerges, koji je ujedno i direktor Dayton Art Institute.

Knjiga o Ralphu Gibsonu

slika

U seriji monografija globalnog izdavača Taschen pojavila se opširna i detaljna trojezična publikacija o američkom fotografu Ralphu Gibsonu, zanimljiva naslova Deus ex machina, u kojoj je predstavljen izbor iz gotovo četrdesetogodišnjeg opusa umjetnika (sadrži osamsto ilustracija). Putujući po cijelom svijetu, kontinuirao je radio crno-bijele i kolor fotografije, snimajući aparatom Leica. Gibsonovi fotografski motivi nižu se od aktova, portreta, mrtvih priroda i njemu svojstvenu miješanju ustaljenih žanrova. Neke od serija nose i intrigantne nazive kao The Somnabulist, Déja vu i Days of sea, a prate ih kratki tekstovi autora. Gibson se probio na njujorškoj fotografskoj sceni polovicom šezdestih, radeći u početku s Dorotheom Lange.

Intenet 810photographs.com

slika

Odavno je poznato koliki je bio utjecaj ličnosti Marcela Duchampa na razvoj umjetnosti 20. stoljeća, a njegovo djelo Box-in-a-Valise poslužilo je kao nadahnuće za fotografski projekt 810. Projekt je započet u Hongkongu 1994. kao minijaturna kolekcija fotografija dimenzija 8x10 inča (otuda i naziv ovog projekta). Sve fotografije (dvadeset) ovog formata originalni su radovi umjetnika i nose njihove potpise, te se izdaju u tristo primjeraka. Naime, mala zbirka fotografija sastavljena kao trodimenzionalna kutija s originalnim djelima trebala bi predočiti kreativnu povijest jednog umjetnika, a predstavljanja su započela s hongkonškim fotografima koji su obilježili devedesete. Prošle godine fundacija se preselila u Kanadu te zbirka sadrži djela umjetnika iz Japana, Francuske, Kanade i Sjedinjenih Država. Kontakt adresa je 810photographs@mail.com

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 191

191 - 28. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak