Vijenac 191

Časopisi

Jelena Gluhak

Kad se posao shvati (pre)ozbiljno

»Mogućnosti«, časopis za književnost, umjetnost i kulturne probleme, gl. ur. Josip Belamarić, br. 10/12, Split, 2000.

Kad se posao shvati (pre)ozbiljno

»Mogućnosti«, časopis za književnost, umjetnost i kulturne probleme, gl. ur. Josip Belamarić, br. 10/12, Split, 2000.

Još jedan časopis koji promiče kulturna pitanja izvan zagrebačkog kruga. Mora se priznati da su splitske »Mogućnosti« taj posao shvatile prilično ozbiljno. Čak ni književnom dijelu — dvama podužim poetskim blokovima te trima kratkim pričama Franka Stipkovića, ne nedostaje filozofije, povijesti ili zemljopisa. Kao najzanimljivije, mogle bi se izdvojiti pjesme Sanjina Sorela Putopis o putešestvijama dalekim i egzotičnim krajevima — 25 pjesama o Kineskom zidu.

Od ostatka kulturnih tema izdvaja se u rubrici Prijedlog tekst Matka Marušića Živjeti u župi Radobilji. U tom prijedlogu Marušić sasvim ozbiljno, kao hrvatski intelektualac, predlaže niz mjera kojima bi se mogla poboljšati kvaliteta života u toj župi u Dalmatinskoj zagori. One, među ostalim, uključuju: crkvenu policiju za drogu, besplatna predavanja naprednih poljoprivrednika o njihovim vještinama, općinsku elektronsku poštu, obvezno čitanje lokalnog pisca Joze Laušića za sve mlađe od pedeset godina i sl. Iako, vjerojatno, napisan s najboljom namjerom, teško da bismo taj tekst mogli uvrstiti u književnost, umjetnost ili kulturne probleme. Bogata likovna oprema u broju odnosi se uglavnom na tekstove vezane uz očuvanje dalmatinske kulturne baštine, između ostalog i onaj o fenomenu komiške tradicionalne ribarske barke — gajete falkuše, čija je devetmetarska suvremena replika sudjelovala i na svjetskoj izložbi EXPO '98 u Lisabonu. Uz nastavak prijevoda Zemljopisa Starog svijeta Plinija Starijeg, može se izdvojiti i još jedan stručniji — bibliografski tekst. Na petnaestak stranica Elžbieta Vladović-Relja nudi cjelokupan popis djela slavista Reinholda Olescha (1910-1990).

Iz svega nabrojenog očigledno je da i novi broj »Mogućnosti« čitateljima nudi velik broj različitih specijaliziranih tema iz širokog spektra znanstveno-kulturnih područja. No, upravo zbog te stručnosti, njihova je uporabljivost često ograničena na nešto uži čitateljski krug i teško da se može opisati kao lako štivo za neobvezno (dvo)mjesečno čitanje.

Jelena Gluhak

Vijenac 191

191 - 28. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak