Vijenac 191

Film

Glumci iz sjene

Colin Firth

Jednu od najboljih uloga ostvario je kao Formanova vizija Valmonta i parer Malkovichu u Frearsovim Opasnim vezama — njegov je Valmont prava hulja, podlac i hladnokrvni zavodnik.

Glumci iz sjene

Colin Firth

Aristokratsko držanje podcrtano bljedilom lica, viteškom bradom, hladnim i prodornim tamnim očima i kuštravom kosom prvo je što se zapaža kod četrdesetogodišnjega Britanca rođena 1960. u Hampshireu od roditelja učitelja s kojima se kao dijete, u svrhu njihova misionarskog rada, počesto i seljakao po Indiji i Africi. Vjerojatno otud i njegov izraženi nomadski, nemiran duh, koji ga čini toliko različitim od likova s kojima ga publika (napose ženska) voli poistovjećivati. U prvom se to redu odnosi na svebritanskoga miljenika — popularnog Mr. Darcyja, dostojanstvena i ponosna, nepristupačna lomitelja ženskih srdaca u BBC-jevoj adaptaciji Jane Austinine uspješnice Ponos i predrasude. A još je jedan Darcy, ovaj put Mark, Firtha trijumfalno učinio popularnim i šire od domovine — onaj ukočeni, nedorečeni džentlmen iz Dnevnika Bridget Jones, po temperamentu i svjetonazoru vrlo sličan prethodniku. Rezervirane i naizgled hladne, tipične predstavnike britanske više klase, Firth je oživotvorio i u brojnim drugim ostvarenjima, ponajprije u Another Country iz 1984, koja mu je omogućila dva prva profesionalna zaposlenja — prvo u proljeće 1983, dok je još kao student London Drama Centra ostvario debut kao Guy Bennet u kazališnoj verziji. Kad je tu, naslovnu ulogu, za filmsku ekranizaciju dobio Rupert Everett, upravo je on bio taj koji je nagovorio Firtha da se prijavi na audiciju za lik Tommyja Judda, intelektualca i uvjerena marksista, buntovnika protiv sustava. Firth ga je odglumio samodopadno, što i odgovara prototipu njegovih uloga, jer ono nešto aristokratsko u njegovu držanju, govoru, glasu i izrazu ne može se izbjeći. To lice junaka, ali i zlikovca, a u prvom redu boli i teretom opsjednuta i progonjena čovjeka, izrazito je ekspresivno. Tako je u Engleskom pacijentu bio prevareni suprug, iza čije se ljubazne, prijazne fasade krila delikatna, duboka povreda. A i u Zaljubljenom Shakespeareu još je jednom poražen od obitelji Fiennes, ovaj put od Ralphova brata Josepha. On je, naime, onaj koji otima njegovu izabranicu Violu (Gwyneth Paltrow), iako Firthov grof od Wessexa nije ništa drugo do nesnosni hvalisavac u brokatnoj odjeći. Jednu od najboljih uloga ostvario je kao Formanova vizija Valmonta i parer Malkovichu u Frearsovim Opasnim vezama — njegov je Valmont prava hulja, podlac i hladnokrvni zavodnik.

Uspješnu paralelnu karijeru ostvarivši i na kazališnim daskama, a upravo dovršivši snimanje filma po Wildeovoj drami Važno je zvati se Ernest, Colin Firth se s drugom suprugom (prva je bila glumica Meg Tilly), talijanskom producenticom Liviom Giuggioli, priprema na zasluženi odmor.

Katarina Marić

Vijenac 191

191 - 28. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak