Vijenac 191

Matica hrvatska

Događanja

Dodjela godišnjih nagrada

Na svečanoj sjednici Upravnog odbora Matice hrvatske 13. lipnja dodijeljene su godišnje nagrade Matice hrvatske za znanost, književnost, književnu kritiku i najbolju knjigu objavljenu u udrugama Matice hrvatske

Dodjela godišnjih nagrada

Na svečanoj sjednici Upravnog odbora Matice hrvatske 13. lipnja dodijeljene su godišnje nagrade Matice hrvatske za znanost, književnost, književnu kritiku i najbolju knjigu objavljenu u udrugama Matice hrvatske. U uvodnoj riječi predsjednika Matice hrvatske akademika Josipa Bratulića naglašeno je kako je riječ o knjigama i autorima koji promiču kulturu i šire obzorje znanja

Goran Tribuson: Bijesne lisice

slika

Nagrada Matice hrvatske za književnost i umjetnost pripala je romanu Gorana Tribusona Bijesne lisice, što je u ime odbora obrazložio Vlaho Bogišić, naglasivši kako je naša proza u Tribusonu našla sposobna tumača odlučna da izdrži, što ga čini prihvaćenim među čitateljima, ali i u književnoj i kulturnoj zajednici koja traži modalitete samoprepoznavanja. Njegovi žanrovski romani svojim društvenim kontekstom, socijalnom i referencijalnom korespondentnošću, nedvojbeno su jedan od temeljnih dokumenata hrvatske književnosti na prijelazu stoljeća.

Pojmovnik Vladimira Bitija

slika

Knjiga Vladimira Bitija Pojmovnik suvremene književne i kulturne teorije u izdanju Matice hrvatske dobitnica je nagrade za najbolju knjigu s područja znanosti, jer kako je u obrazloženju istaknuo Stanislav Marijanović, riječ je o iznimnu znanstvenom prinosu suvremenoj znanosti o književnosti. Osobito se to odnosi na ostvarenje i svođenje rezultata hrvatske, europske i svjetske teorijske, kritičke i semiotičke znanstvene kulture u posljednjih dvadeset godina, a knjigu odlikuje veliki obuhvat specijalističkih poetičkih pojmova, teorijskih škola i smjerova, enciklopedična razina njihova izbora i dimenzioniranja, akribičnost, znanstvena strogost i pouzdanost leksikografske obrade i interpretacije, po čemu može ponijeti epitet monumentalnog izdanja u svojem znanstvenom području. Njezina znanstvena vrsnoća ogleda se u osamostaljenu propitivanju autoriteta i kritičkom motrištu na mnoštvo konkurentnih i oprečnih polazišta, kao i u promišljanju postteorijske budućnosti hrvatske i svjetske književne i kulturne teorije.

Velimir Visković: Umijeće pripovijedanja

slika

Nagradu Matice hrvatske Antun Gustav Matošza književnu kritiku / esej ove godine uz jednoglasnu odluku dobio je Velimir Visković za knjigu Umijeće pripovijedanja u izdanju nakladničke kuće Znanje. U ime odbora odluku je obrazložio Branimir Donat, izrazivši duboko uvjerenje kako nagrada dolazi u prave ruke i kako se na ovaj način pokazuje da se u hrvatskoj književnosti nastavlja linija odgovorna pisanja o književnim djelima, piscima i književnim problemima na način da se to obavlja nenametljivo, a ipak maksimalno kompetentno i u dosluhu s onim što tvori bit neke nacionalne književnosti. Ova nagrada nije samo iskaz smisla za književnu pravdu, ona je i potvrda pozitivne duhovne orijentacije, kakvih u hrvatskoj književnosti nikada nema napretek.

Monografija Ogulin

slika

Nagradu za najbolju knjigu u izdanju Matičinih udruga koja nosi ime Ivana Kukuljevića Sakcinskog dobila je monografija Ogulin. Kako je u ime odbora obrazložio Frane Paro, ona je izborom građe, tekstova i ilustracija, njihovom organizacijom kao i kvalitetom prezentacija primjer uzorno oblikovana izdanja — pravi model, prototip ili uzor za tu književnu vrstu. U nju je uloženo mnogo ljubavi za vjerodostojnost argumenata, te zrači užitkom poznavatelja, ljubitelja malih, nevažnih stvari, poštovaoca istine, te upravo zbog tih iracionalnih komponenata koje su imanentne svakom originalnom djelu djeluje mnogo raskošnije i artikuliranije od većine sličnih izdanja. Nagrada je uručena urednicima Višnji Lipovščak i Stjepanu Sučiću.

Na kraju se u ime svih dobitnika zahvalio Velimir Visković, naglasivši kako biti dobitnik nagrade Matice hrvatske nije mala stvar, jer Matica je hrvatska trajno žarište kulturnog i znanstvenog života.

Antonija Vranić

Vijenac 191

191 - 28. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak