Vijenac 191

Matica hrvatska

Renata Alujević

10 godina MH Metković

10 godina MH Metković

Na svečanoj sjednici održanoj 8. lipnja u metkovskomu Gradskom kulturnom središtu u povodu proslave desete obljetnice obnove rada Matice hrvatske, uz velik broj članova, bili su predsjednici Matica iz nekoliko susjednih gradova, BiH te saborski zastupnik i član Matice Luka Bebić, kao i Zorislav Lukić, poslovni tajnik Matice hrvatske.

Predsjednik metkovske Matice, profesor Ivo Gabrić, u govoru se osvrnuo na početak djelovanja Matice i njezin napredak.

Istaknuto je što je sve metkovska Matica učinila u prošlom desetogodišnjem razdoblju: dvanaest izdanja uz časopis za književnost i znanost, izdan u suradnji s dubrovačkom Maticom, predstavljanje triju romana, zbirka pripovjedaka iz Domovinskoga rata te dolazak književnika Ivana Slamniga, koji je tom prigodom dobio Nagradu grada Metkovića za životno djelo. Matica je izdala i posebne razglednice s pjesmama Ivana Slamniga i Stojana Vučićevića te tiskala kalendare i komplet razglednica grada Metkovića. Ugostila je desetke likovnih umjetnika, uz pomoć donatora otkupila ciklus slika s temom Križnoga puta, autora Zlatana Vrkljana, koje je darovala Crkvi sv. Nikole u Borovcima. Obilježavanje Matičine obljetnice popraćeno je i predstavljanjem knjige Progoni biskupa, svećenika i redovnika splitske metropolije i zadarske nadbiskupije 1941-1992. fra Petra Bezine te izložbom slika Josipa Škerlja. O knjizi, ali i o samoj Matici hrvatskoj, govorili su autor knjige, zatim fra Karlo Jurišić, provincijal; prof. Ivan Bošković, predsjednik splitske Matice hrvatske i fra Vjeko Vrčić. O slikama Josipa Škerlja govorio je Antun Karaman, koji je i otvorio izložbu.

— I ovaj je put riječ o slikama zavičaja, zapravo kontinuitetu autobiografskoga propitkivanja poetskih senzacija zavičajnih toposa i njihove duhovne stratifikacije kojih se naš slikar ni ovom prigodom ne može, niti želi odreći — dio je Karamanova govora u kojemu nam otkriva svu kvalitetu i vrijednost Škerljovih slika.

Renata Alujević

Vijenac 191

191 - 28. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak