Vijenac 190

Kazalište

8. festival glumca

U sjećanju na Šovu

Na festivalu je osoba glumca bila prikazana iz svih rakursa

8. festival glumca

U sjećanju na Šovu

Na festivalu je osoba glumca bila prikazana iz svih rakursa

Spušten je zastor na kraju VIII. festivala glumca, održana u četiri grada Vukovarsko-srijemske županije, Vinkovcima, Vukovaru, Iloku i Županji. Festival glumca utemeljen je 1994. godine, a utemeljitelji su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Županija vukovarsko-srijemska, regija koja neobično voli kazalište, a i glumce. Ona nas je podarila plejadom istaknutih glumaca. Spomenut ću samo nekoliko imena: Vanja Drach, Mato Ergović, Ivo Fici, Helena Buljan, Ivan Hetrich, Nada Subotić, Fabijan Šovagović i još mnogi drugi...

Glumci su dolazili ovamo dok su još grmjeli topovi i padale granate, jedni s puškom u ruci, a drugi čarolijom glume svjedočeći o svom domoljublju, humanosti i solidarnosti. Prošle godine bila sam gost Festivala glumca, gdje sam doživjela čarobnu atmosferu tog festivala. Ove godine izabrana sam za domaćicu festivala. Ponosim se time. Bio je to za mene vrlo uzbudljiv doživljaj. Ponajprije uspjela sam vidjeti velik dio produkcije hrvatskih kazališta (šesnaest predstava) koje je odabrao iskusni glumac i kazališni znalac Vanja Drach. Zanimanje publike bilo je veliko. Tjedan prije početka festivala sve ulaznice bile su rasprodane.

Osim na predstavama glumci su se predstavili i u svojim drugim zanimanjima. Prije otvaranja festivala u Iloku 12. svibnja u dvorcu Odescalchi gledali smo izložbu o temi Festival glumca umjetničkog fotografa Dražena Bote.

Na festivalu ličnost glumca bila je obuhvaćena iz svih rakursa.

Izložba o Strozziju

U Županji je 15. svibnja otvorena vrlo zanimljiva izložba fotografija s temom Tito Strozzi autorica Ane Lederer i Vide Barac.

U Vukovaru u prostorijama muzeja predstavljen je četrdesetogodišnji umjetnički opus glumice Ivke Dabetić. Autorica biografske publikacije: Antonija Bogner Šaban, autorica izložbe: Elizabeta Kumer, fotografije i postav: Vladimir Pondelak.

U muzeju u Vukovaru predstavili su nam se i glumci pjesnici. Urednica programa bila je Nada Klašterka i sama pjesnikinja. Sudjelovali su ovi glumci pjesnici: Nikola Otržan, Duško Gruborović, Mira Perić, Nikolaj Popović-Kolja, Tom Durbešić, Enes Kišević i Nada Klašterka. Dio pjesama nadahnuto je govorila Barbara Rocco.

U Ivankovu, u Antinom stanu, 16. svibnja održan je Dan domaćice, moj dan. Mislim da će mi taj dan ostati neizbrisiva uspomena. U magičnoj atmosferi toploga svibanjskog dana, u bujnom zelenilu oko nas, osjećam ljudsku zahvalnost koju mi glumci i organizatori iskazuju toplim riječima i vrijednim darovima. Ganuta do suza pomislih da je taj festival glumcima vratio dignitet. Zapravo je svejedno hoćemo li na tom festivalu dobiti nagradu ili ne, jer nam je on pružio nezaboravne trenutke sreće i zadovoljstva. Među darovima našle su se i dvije umjetničke slike dok za pedeset godina svog rada do sada nisam dobila ni čestitku i nikad nikakav znak zahvalnosti — za pola stoljeća!

Moja nova knjiga, Kazalište kao sudbina, predstavljena je 18. svibnja u Vinkovcima u gradskoj knjižnici. Knjigu je predstavila teatrologinja Antonija Bogner Šaban. Tekst iz knjige čitali su dramski umjetnici Ivka Dabetić i Vanja Drach.

U spomen Šovagoviću

U subotu 19. svibnja održan je u Vinkovcima okrugli stol Fabijan Šovagović i njegovo djelo. Voditeljica je bila dr. Antonija Bogner Šaban. Prisutna je bila Fabijanova obitelj: supruga Maja, sin Filip, kćerka Anja i Fabijanova sestra Eva. Iz Zagreba je stigao Duško Ljuština i najveća imena hrvatskog filma: Branko Ivanda, Branko Schmidt, Krsto Papić, Zoran Tadić, Bogdan Žižić i Vatroslav Mimica. Od glumačkih kolega stigli su Vanja Drach, Pero Kvrgić, Zvonko Torjanec... Svi ti istaknuti stvaraoci kazališne i filmske umjetnosti s najvećim su priznanjem govorili o fenomenu Fabijan Šovagovići njegovoj važnosti za hrvatsko kazalište i film. Iz Vinkovaca otišlo se u Vladimirovce da bi se posjetila Šovina rodna kuća, gdje nas je dočekala Fabijanova sestra Eva, vidljivo uzbuđena zbog svih priznanja i počasti njezinu bratu. U kasnim satima Eva se oprostila od gostiju, a sljedećeg dana tiho i nečujno i od svog života.

U nedjelju 20. svibnja u Kunjevačkoj šumi održano je veliko glumačko sijelo. Bilo je to veliko narodno veselje s nogometnom utakmicom, jahanjem konja, vozikanjem kolima i svečanim ručkom uz svirku tamburaša.

Ilok je ove godine bio domaćin festivala, a tu se i zatvarao festival u ponedjeljak, 21. svibnja. Podijeljene su nagrade laureatima prema odluci ocjenjivačkoga suda u sastavu: Ljubica Jović, Ana Horvat i Vjekoslav Šestak. Tragično preminuloj glumici Eni Begović posthumno je dodijeljena nagrada Festivala glumca i statua Fabijana Šovagovića za doprinos hrvatskoj kazališnoj umjetnosti. Svi okupljeni složili su se da je zauvijek ostala u našim mislima, sjećanju i srcima.

Moram spomenuti tri imena koja su dala vrijedan prinos osnutku i organizaciji Festivala glumca, a to su ljudi koji cijele godine rade na njegovoj pripremi i uspješnoj provedbi: Zdenka Buljan, pročelnica za kulturu Vukovarsko-srijemske županije, njezina zamjenica Heda Vohalsky i Himzo Nuhanović, član festivalskog odbora i organizator. Svima njima zahvaljujemo za požrtvovni rad koji omogućuje održavanje Festivala glumca. S nadom i uzbuđenjem očekujemo IX. festival glumca 2002.

Eliza Gerner

Vijenac 190

190 - 14. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak