Vijenac 190

Glazba

Ante Batinović: ROKORAMA

Tito u Šijani!

Rokorama

Tito u Šijani!

Otkako je rocka, ljeto ima poseban status među godišnjim dobima. Od običnih rukometnih igrališta, ledina, livada, starih dvoraca, otoka i otočića te stadiona, sve postaje prikladnim mjestom za manje ili više masovna okupljališta na kojima sviraju zvijezde iz prve, druge, ali i iz nulte lige. Silni šleperi jure cestama prevozeći tone opreme, a posjetitelji hrle na velike ljetne koncerte ili festivale. Istina, odavna nema romantike ili entuzijazma publike s Woodstocka. A kako bi bilo! Mnogi su se tamo prehladili, razboljeli ili ogladnili jer ih je bilo mnogo više nego što je organizator planirao. Danas nema više takvih problema. Preveliki je to posao da ne bi bilo mjesta za parkiranje, da nestane ne daj bože piva ili hrane raznih vrsta i načina pripreme.

Pivo se obično doprema i toči izravno iz autocisterna.

Ostaje samo pitanje zvijezda programa.

Ove godine u Europi su to U2 i Madonna. Ne mislite valjda da se Madonna onako medijski naglašeno udavala samo zato jer joj je muž drag. Bilo je to i zbog toga da zanimanje za turneju naraste. Tako je i bilo. Njezina rasprodana turneja u Europi bit će koncertni, ali i društveni događaj ljeta ove godine. Uostalom, kao i europska turneja U2.

Na žalost ništa od tih spektakala nećemo vidjeti i u Hrvatskoj, u prvom redu zato što su preskupi. Izračunato je da bi cijena ulaznice za U2 morala biti oko četiristo kuna, što je stvarno rizično za eventualnog organizatora. Jer, sve ostalo u Hrvatskoj odavna imamo. Od infrastrukture do publike.

Ono što nam još nedostaje jest sustavno organiziranje manjih događanja tijekom ljeta uz našu jadransku obalu, kakva su uobičajena i to ne samo u morskom dijelu Europe. Na europskom kopnu tijekom cijelog ljeta održavaju se tradicionalno festivali rocka, jazza i world music što ima ne samo turističko nego i kulturološko značenje.

Kakva će ove godine biti situacija što se toga tiče u nas? Hoće li se sve svesti na sunce, more, ribe ili ribice na žaru i glazbu s hotelskih teresa? Ako stanje usporedimo s onim od prije petnaest ili više godina, ono je danas mnogo bolje, osobito u Istri, odnosno Puli. Već nekoliko godina potkraj srpnja i početkom kolovoza u Šijani pored Pule organiziraju se dani motora, bikera i rock and rolla pod naslovom Biker Days. iznimna višednevna i višenoćna zabava pod vedrim nebom. Ovog ljeta sve će trajati deset dana, a prema poznatim informacijama nastupit će i kultni rock-bend Tito i Tarantula, koji su proslavili filmovi Quentina Tarantina i Roberta Rodriqueza. Neobična uzbuđenja u prekrasnoj šumi neće nedostajati. Značenje Biker Daysa već godinama potvrđuju tisuće motociklista iz cijele Europe, koji inače mošda nikada ne bi došli k nama ljetovati. Uostalom, Šijanu je prošle godine pohodio i gradonačelnik floridskog Daytona Beach, gdje se svake godine održava najveći susret bikera i rocka u svijetu.

U istri ovog ljeta još jedan jazz-festival Tamare Obrovac sredinom srpnja, a 31. srpnja u pulskoj Areni nastupaju Buena Vista Social Club! Istra je oduvijek prednjačila bogatom i neobičnom ponudom tijekom ljeta. Dok su se južnije od Istre tvrdo držali samo uobičajenih zabavnih i kulturnih sadržaja (Splitsko ljeto, Dubrovački festival, koncerti ozbiljne glazbe ili pak estradnih gaža), u Istri su imali više sluha za suvremenog turista koji želi ljeto i uz neke druge sadržaje. Svijetao je primjer i prošlogodišnji splitski jazz-festival, ali sve je to još malo za područje kao što je na primjer Dalmacija. Uostalom rock-turizam i jazz-turizam jako su isplativi i ne traže državnu subvenciju. Osim u slučaju jazza, koji uvijek dobiva potporu jakih sponzora.

Neka ovih nekoliko informacija i razmišljanja posluži za poboljšanje našeg turizma o kojemu toliko govorimo i od kojega toliko očekujemo. Preduvjete imamo. Prošle godine, primjerice, Sting je drugi put nastupio u Puli samo zato jer je bio oduševljen našom Arenom. Iako je prije toga nekoliko puta nastupao u veronskoj. Prije tri godine na mamutskom koncertu usred ljeta u Zagrebu bili su nam i Stonesi. Već samo to dovoljan je povod da svi zainteresirani učine sve na privlačenju onih turista koji će doći na naš Jadran jer znaju da će uživati u svjetskim atrakcijama.

Ante Batinović

Vijenac 190

190 - 14. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak