Vijenac 190

Opera

DVD i opera

Savršen brak

DVD pruža mogućnost da se djela važna za nacionalnu kulturnu baštinu sačuvaju za sva vremena pa stoga sve važnije snimke hrvatskih opera, opereta i mjuzikala treba digitalizirati i izdati na DVD-u, u čemu bi Ministarstvo kulture trebalo financijski pomoći diskografskim kućama

DVD i opera

Savršen brak

DVD pruža mogućnost da se djela važna za nacionalnu kulturnu baštinu sačuvaju za sva vremena pa stoga sve važnije snimke hrvatskih opera, opereta i mjuzikala treba digitalizirati i izdati na DVD-u, u čemu bi Ministarstvo kulture trebalo financijski pomoći diskografskim kućama

DVD (Digital Versatile Disc) vrlo je dobro poznat hrvatskim filmofilima, od kojih su ipak samo rijetki opremljeni uređajem za njihovu reprodukciju. No, među ljubiteljima glazbe i glazbenog kazališta on je gotovo nepoznat (o tome se vaš urednik imao priliku osobno uvjeriti pri pokušaju pronalaženja glazbenih kritičara koji bi pisali recenzije opernih DVD-ova). Šteta, jer riječ je o mediju koji je upravo savršen za glazbeno kazalište, i to iz više razloga.

Skladištenje velikoga broja podataka

Iako ništa ne može nadomjestiti užitak gledanja žive izvedbe, većina ljubitelja opere neće nikad biti u mogućnosti gledati neke istaknute strane produkcije. Osim toga, brojne postave opera više se nikad neće ponoviti, i potrebno ih je sačuvati za buduće naraštaje. CD-i s opernim izvedbama uskraćuju nas za scenski dio izvedbe, pa je dojam nepotpun i operu ne možemo potpuno doživjeti. VHS-trake pak nemaju kvalitetu slike i zvuka ni približnu onoj koju ima DVD, a i njihova je trajnost ograničena pa kvaliteta zvuka i slike s vremenom slabi. No, DVD ima još jednu ključnu prednost u odnosu na VHS, a to je mogućnost skladištenja velikoga broja podataka o samoj operi, pri čemu kao najvažnije treba istaknuti mogućnost izbora praćenja libreta u obliku titlova na nekoliko različitih jezika. Osim toga, sve scene ili arije u operi na DVD-u numerirane su i odvojene u izborniku, pa u svega nekoliko sekundi možete doći do najomiljenijih dijelova neke opere ili pak preskočiti dijelove opere koji vam se ne sviđaju, što u VHS-u nije lako izvedivo. Konačno, cijena DVD-a ista je, a ponekad čak i manja od cijena dvostrukih CD-a na kojima su objavljene iste opere (oko dvjesto kuna).

Za puni užitak gledanja i slušanja opere na DVD-u nije važan samo dobar uređaj i televizor s dovoljno velikim ekranom, nego se DVD-uređaj treba spojiti na dobro pojačalo, po mogućnosti sa sustavom Dolby Surround Pro Logic, što podrazumijeva i pet zvučnika (dva glavna prednja zvučnika, središnji zvučnik te dva manja stražnja zvučnika, koje za najbolji zvuk treba rasporediti u visini glave). No, čak i ako nemate potpunu konfiguraciju, gledanje dobre opere na DVD-u može biti vrhunski doživljaj.

DVD pruža mogućnost da se djela važna za nacionalnu kulturnu baštinu sačuvaju za sva vremena. Stoga je vrlo važno da sve važnije snimke hrvatskih opera, opereta i mjuzikala digitaliziraju i izdaju na DVD-u, u čemu bi Ministarstvo kulture trebalo financijski pomoći diskografskim kućama. To bi omogućilo ne samo njihovo očuvanje nego i dostupnost mladim umjetnicima, kojima mogu silno pomoći u radu, kao i široj publici, koja ih danas nigdje ne može vidjeti.

Izbor DVD-a na hrvatskom tržištu nije osobito velik, ali su ipak ponuđeni neki zanimljivi naslovi. Stoga će »Vijenac« od sljedećeg broja objavljivati prikaze DVD-a s područja glazbenog kazališta, a s obzirom na Verdijevu godinu, počet ćemo upravo s djelima najvećeg opernog skladatelja.

Zlatko Vidačković

Vijenac 190

190 - 14. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak