Vijenac 190

Ples

The Bang Group u ZKM-u 3. i 4. lipnja

Plesom i smijehom

The Bang Group u ZKM-u 3. i 4. lipnja

Plesom i smijehom

Predstave koje se plešu žive pokretom i porukama koje prenose. Pogotovo kada su te poruke tako jasne i pri tome duhovite

Treći dan 18. tjedna suvremenog plesa u ZKM-u nastupila je američka plesna skupina The Bang Group s predstavom Beatification

Kako je to nedavno genijalno zapazio jedan od najvećih poznavalaca plesa izvana i iznutra, izlišno je danas u plesu govoriti o odnosu vertikala i horizontala, tijela i prostora, glazbe i pokreta. Okviri su to koji postoje čitavo stoljeće i vrlo često ograničavaju interpretaciju viđenog.

Isto je i s one druge strane. Među plesnim umjetnicima. Mnogo toga već je rabljeno, istraženo, plesano. Plesati priču i pričati ples, tragati ili pronalaziti, novo ili već viđeno na ovaj ili onaj način može, a i ne mora biti drukčije.

Svima poznate i jasne stvari iz najbliže okolice, već viđene, iskušane i življene, otplesane energičnim i začudnim pokretima, motivi su predstave Beatification američke plesne skupine The Bang Group, što se treći dan festivala predstavila Zagrebu.

Četiri fragmenta, četiri kratke pričice prepune energije, života i sokova, ispunile su gledalište onim običnim ljudskim i životnim. Svi smo ljubili i voljeli, grlili i tragali, svi smo živjeli, smijali se, tugovali.

Kratke koreografije za dvoje do troje plesača ili sola ispunjene su običnim, lijepim pokretom, ljudskim tijelima i porukama što ih nose, porukama nespretnih, genijalnih i gromoglasno smiješnih situacija.

Uz glazbu ili bez nje, predstava Beatification predstava je o društvu i ljubavi, strahu i smijehu, koja padovima, skokovima i začudnim duetima interpretira našu svakodnevicu, gdje plesači, stavljajući jedan drugom palac u usta, istražuju i istodobno ismijavaju klasične baletne forme pax de deuxa.

Koreograf David Parker moderni je i baletni umjetnik, štovalac Labana, predavač plesa s posebnim pristupom plesu putem ritma, čime se koristi i u koreografskom radu. Njegovi komadi vrlo često i nemaju i ne trebaju glazbenu podlogu. Jednostavni su, jasni i nadasve duhoviti, i ništa ljudsko nije im strano, pa ni muški plesači u baletnim papučama.

Što god bilo, gledajući američku plesnu skupinu The Bang Group gledali smo jednu od predstava ovogodišnjeg festivala koju su svojski otplesali, a onda tek pripovijedali, interpretirali, glumili... Zaželimo to i za budućnost. Predstave koje se plešu žive pokretom i porukama koje prenose. Pogotovo kada su te poruke tako jasne i pri tome duhovite. Ionako nam je sve to odnekud poznato, negdje nas je već ponijelo i nosilo, ako ne u kazalištu, onda u mašti, smijehu, igri...

Olivera Međugorac

Vijenac 190

190 - 14. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak