Vijenac 190

Časopisi

Antonija Vranić

Opetovano o Maruliću

»Mogućnosti«, časopis za književnost, umjetnost i kulturne probleme, 7/9, 2000.

Opetovano o Maruliću

»Mogućnosti«, časopis za književnost, umjetnost i kulturne probleme, 7/9, 2000.

I u ovom broju »Mogućnosti« može se naći niz zanimljivih tema. Odmah na početku Mirko Tomasović donosi Šest »pričica« o Juditi Marka Marulića u duhu proslave njezine petstote obljetnice, koje donose neke od zanimljivosti vezane uz pet stoljeća dug život djela. Vrijedan je spomena i prijevod Uroša Pasinija Plinijev zemljopis starog svijeta, koji će se objavljivati u nastavcima, a zasigurno će biti od pomoći svima koji se bave starim vijekom. Po tradiciji tu su i proza i poezija, kao i studije i eseji.

Kronika Iris Slade u ovom broju donosi pregled splitskih izložbi od srpnja do rujna 2000, koje su ovaj put doista impresivne — od retrospektivne Vlahe Bukovca pa do dvije izložbe suvremenih hrvatskih slikara Vasilija Josipa Jordana i Vatroslava Kuliša popraćenih s nekoliko fotografija, koje su nažalost nedovoljne da oni koji nisu bili u mogućnosti posjetiti izložbe dožive sve kvalitete tih slikara.

I, na kraju, odmak od splitsko-dalmatinskih tema prikazi su zanimljive knjige Marija Suška Antologija afro-američkog pjesništva 20. stoljeća, kao i prikaz Rječnika pulskog istrovenetskoga govora Vere Glavinić.

Osam listova za tinejdžere

»Freak«, filmski mjesečnik, broj 1, Zagreb, lipanj 2001.

slika

Besplatni mjesečnik o filmu pokrenuli su Kinematografi d. d., a distribuirat će se u kinima diljem Hrvatske, kao i na drugim javnim mjestima. Namjera mu je da po uzoru na slične časopise u svijetu podigne razinu informiranosti publike, kao i da toj istoj publici približi filmski svijet. Prvi broj izašao je na svega osam listova (šesnaest stranica), ali već za sljedeći broj najavljuje se povećanje stranica i naklade, kao i nove rubrike. Od rubrika koje se mogu naći tu su filmski hitovi (Mexican, Povratak mumija, Plešimo zajedno, Shrek), novosti, mini-portreti glumaca Brendan Fraser, Rachel Weisz, Julia Roberts, Brad Pitt, Julia Stiles, Sean Patrick Thomas, Angelina Jolie, soundtrack, film i moda, kinonajave, kao i nekoliko nagradnih igra. Za svaku je pohvalu kvaliteta papira i fotografija, koje su na vrhunskoj razini. No, sveukupan je dojam da je riječ o časopisu namijenjenu ponajprije tinejdžerima. S nestrpljenjem očekujemo sljedeći broj u nadi da će se ostvariti najavljene promjene

Antonija Vranić

Vijenac 190

190 - 14. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak