Vijenac 190

Opera

Bečka državna opera u novoj sezoni

Od Verdija do Mahlera

Holender je naglasio dobru atmosferu koja vlada u velikom bečkom ansamblu, kao i impozantan broj od više od pola milijuna posjetitelja u sezoni. Rekao je da se rukovodi motom omogućiti moguće i ograničiti nemoguće

Bečka državna opera u novoj sezoni

Od Verdija do Mahlera

Holender je naglasio dobru atmosferu koja vlada u velikom bečkom ansamblu, kao i impozantan broj od više od pola milijuna posjetitelja u sezoni. Rekao je da se rukovodi motom omogućiti moguće i ograničiti nemoguće

Direktor Bečke državne opere Ioan Holender objavio je repertoar i smjernice jedne od najvećih svjetskih opernih kuća u novoj sezoni. U desetu sezonu direktorovanja Holender ulazi sa četrdeset i devet opernih naslova u kući i dva na gostovanjima. Dominiraju temeljni operni skladatelji: Verdi s deset naslova, Wagner sa sedam, Puccini s pet, Richard Strauss sa četiri te Mozart i Rossini sa po tri naslova.

Nastavljajući svoj obol Verdiju u stotoj godišnjici njegove smrti (u siječnju izvedeno je dvanaest njegovih opera) Bečka opera počinje sljedeću sezonu dvama prijenosima s trga ispred Vijećnice koje će moći pratiti nekoliko tisuća ljudi. Odabrani su Nabucco, i Don Carlos kojim će dirigirati naš Vjekoslav Šutej. Šutej će ove sezone ravnati i Aidom, Carmen, La Boheme, Židovkom i Toscom. U rujnu će Opera, također u sklopu Verdijeve godišnjice, gostovati u milanskoj Scali s dvjema predstavama Jerusalema, kojima će dirigirati Zubin Mehta, i tako će pružiti talijanskoj publici priliku da upozna francusku verziju njoj bliskih Lombardijaca. U želji da bude prisutna na europskom jugoistoku Opera će, također u rujnu, gostovati na međunarodnom festivalu George Enescu u Bukureštu s koncertnom izvedbom Salome pod ravnanjem svojega budućeg muzičkog direktora od 2002. godine, Seijia Ozawe. Nastavljajući gostovanja s koncertnim izvedbama opera BDO će u listopadu izvesti Arijadnu na Naxosu u amsterdamskom Concertgebouwu i pariškom Théâtre des Champs Elysées. Među interpretima glavnih uloga je Janez Lotrič. Lotrič će ove sezone pjevati i u Sicilijanskoj večernji, Ernaniju, Cavalleriji rusticani i Turandot, a BDO može sebi dopustiti da ga priskrbi i za ulogu Alfreda na obnovi Šišmiša Johanna Straussa i tako nastavi tradiciju da tu ulogu pjevaju tenorski prvaci.

Holender smatra najvećim događajem buduće sezone praizvedbu opere Der Riese vom Steinfeld (Div iz Steinfelda) austrijskoga skladatelja Friedricha Cerhe na tekst Petera Turrinija prema istinitom događaju od prije 120 godina, nastalu na narudžbu BDO. Praizvedba će biti 15. lipnja 2002. Dirigirat će Michael Boder, glavnu će ulogu pjevati Thomas Hampson, a cara Wilhelma II. Heinz Zednik. To je druga praizvedba suvremene opere za Holenderova direktorovanja, prije sedam godina izveden je Gesualdo Alfreda Schnittkea. Dvjestota obljetnica rođenja Vincenza Bellinija proslavit će se premijerom Mjesečarke u koprodukciji s londonskim Covent Gardenom s Nathalie Dessay u naslovnoj ulozi. Treća premijera sljedeće sezone bit će Romeo i Julija Charlesa Gounoda. Pod ravnanjem Marcella Viottija glavne će uloge pjevati Neil Shicoff i Stefania Bonfadelli, nova zvijezda belcanta. Zanimljivo je napomenuti da je šezdesetih godina 19. stoljeća Bellinijevu Aminu u Bečkoj dvorskoj operi pjevala naša Ilma de Murska. Ona je kao protagonistica sudjelovala i na prvoj izvedbi Romea i Julije u Beču 1868. u skladateljevoj nazočnosti. Gounod tada nije bio toliko oduševljen našom umjetnicom, ali publika ju je obožavala i smatrala pojmom Julije. Četvrta premijera bit će Jenufa u koprodukciji s Janačekovom operom iz Brna, začuđujuće u njemačkom prijevodu Maxa Broda. Dirigent je Ozawa, redatelj David Pountney, a Crkvenjarku će pjevati Agnes Baltsa. Nekada je naša Sena Jurinac bila u Beču velika interpretkinja najprije Jenufe, a poslije Crkvenjarke.

Holender je naglasio dobru atmosferu koja vlada u velikom bečkom ansamblu, kao i impozantan broj od više od pola milijuna posjetitelja u sezoni. Rekao je da se rukovodi motom omogućiti moguće i ograničiti nemoguće. BDO priprema i dostojnu sveobuhvatnu prezentaciju Gustava Mahlera, kojega smatra najvažnijom ličnošću u svojoj povijesti, s naglaskom na njegovu djelovanju kao opernog ravnatelja, dirigenta i kazališnog čovjeka uopće. Zahvaljujući bogatom meceni BDO će biti prva europska operna kuća opskrbljena najmodernijim sustavom izvedbe prijevoda libreta na njemačkom i engleskom jeziku. Sustav Vilar Titel omogućuje svakom posjetitelju da ima vlastiti mali monitor učvršćen na poleđini sjedišta pred njim, na ogradi loža, balkona i galerije, čak i stajaćeg partera, koji će moći po želji uključiti i isključiti. Do sada taj sustav primjenjuju samo Metropolitan i Opera u Santa Féu.

I naposljetku najvažnije: kakve nam produkcije nudi Bečka državna opera? Naravno da su sve na visokoj profesionalnoj razini, s odličnim zborom i orkestrom, redovito u zanimljivim scenskim postavama koje se mogu i ne moraju svidjeti, ali su dosljedne u redateljskoj te scenografsko-kostimografskoj zamisli i provedbi. Vrlo je širok izbor dirigenata i solista, ali malo ima onih uistinu velikih, koji mogu privući snagom vlastite umjetničke osobnosti.

Marija Barbieri

Vijenac 190

190 - 14. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak