Vijenac 190

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Joyceov rukopis na aukciji

Rukopis jednog od poglavlja Uliksa Jamesa Joycea mogao bi sljedeći mjesec, kad bude stavljen na aukciju, doseći cijenu od 1,2 milijuna funti, procjenjuju stručnjaci

KNJIŽEVNI GLOBUS

Kate Grenville dobitnica nagrade Orange

slika

Velika Britanija Australska književnica Kate Grenville dobitnica je ovogodišnje ugledne britanske nagrade Orange za žensko pisanje, čime je pretekla favoritkinju Margaret Atwood. Roman The Idea of Perfection, izabran između šest knjiga spisateljica iz Velike Britanije, SAD, Kanade i Australije, istodobno je jedini koji je bio na popisu i ženskog i muškog žirija, koji je ove godine eksperimentalno uveden, da bi se analizirale razlike između muškog i ženskog književnog ukusa. Nagradu dotiranu s trideset tisuća funti uvela je kompanija mobilne telefonije Orange 1996. godine, s ciljem promoviranja ženskog pisanja.

Philip Roth dobitnik nagrade Franz Kafka

slika

SAD/Češka Američki autor Philip Roth prvi je dobitnik češke književne nagrade Franz Kafka, dotirane s deset tisuća dolara, koju dodjeljuje praško Društvo Kafke. Ideja da se Rothu dodijeli nagrada potječe od njemačkog kritičara Marcela Reich-Ranickog, člana žirija, koji je javio da Roth na neki način nastavlja Kafkinu tradiciju. Autor Goodbye, Columbus, Portnoy's Complaint i trilogije o Nathanu Zuckermanu već je dobitnik brojnih književnih nagrada. Roth, čiji su roditelji došli iz istočne Europe i govorili jidiš, temom židovsko-intelektualnoga Praga bavio se još u Praškoj orgiji.

Joyceov rukopis na aukciji

slika

Velika Britanija Rukopis jednog od poglavlja Uliksa Jamesa Joycea mogao bi sljedeći mjesec, kad bude stavljen na aukciju, doseći cijenu od 1,2 milijuna funti, procjenjuju stručnjaci. Rukopis koji se sastoji od 44 rukom ispisane stranice najavljen je kao senzacija u književnom svijetu, jer sadrži i tekst koji je poslije izbačen i ne pojavljuje se u knjizi. Smatra se da će rukopis, ispisan crvenom, crnom i zelenom tintom, revolucionirati istraživanje Joyceova procesa pisanja. Roman, prvi put objavljen u Parizu 1922. godine, u Britaniji i Sjedinjenim Državama bio je zabranjen do 1936. zbog opscenosti. Aukcija će se održati u kući Sotheby's u Londonu 10. srpnja.

Khatami ukinuo fetvu protiv Rushdieja

slika

Iran Prvi put od objavljivanja smrtne kazne 1989. protiv autora Salmana Rushdieja za knjigu Sotanski stihovi, iranski je predsjednik Mohamed Khatami objavio da je slučaj završen. — Želimo završiti s temom Salmana Rushdieja i nadam se da se to pitanje više neće ponavljati — rekao je Khatami. Ipak, Rushdiejev život nije posve izvan opasnosti, jer fetwu mogu provesti i neiranski muslimani, a nije se izjasnio ni glavni autoritet za ta pitanja, iranski duhovni vođa, trenutno ajatolah Ali Khamenei.

Umro Pedro Lain Entralgo

Španjolska Španjolski pisac i znanstvnik Pedro Lain Entralgo umro je u 93. godini u Madridu. Lain Entralgo počeo je karijeru kao kemičar i liječnik, da bi u španjolskom građanskom ratu stao na stranu desnice. U prvim godinama Francove diktature vodio je izdavačku kuću za propagandne tekstove, ali je uskoro okrenuo leđa politici i posvetio se pisanju. Među njegovim najvažnijim djelima su Espana como problema, Sobre la amistad i Teatro del Mundo.

Umro predsjednik istočnonjemačkog PEN-a

Njemačka Pisac i dugogodišnji predsjednik PEN-a DDR-a Heinz Kamnitzer umro je u 84. godini u Berlinu. Kamnitzer je 1970. izabran za nasljednika Arnolda Zweiga, čiji je bio prijatelj i biograf, za predsjednika PEN-a bivše istočne Njemačke. Na tom je položaju ostao gotovo dvadeset godina. Nakon ujedinjenja dvije Njemačke Kamnitzeru se predbacivala suradnja s istočnonjemačkom tajnom službom Stasi i sovjetkim KGB-om.

Krenula virtualna biblioteka španjolske književnosti

Španjolska Virtualna Biblioteka Cervantes otvorila je na Internetu portal Primera Vista, koji sadrži više od pet tisuća digitaliziranih knjiga, izdavačkih novosti iz Španjolske i hispanske Amerike te katalog s više od trideset tisuća djela na drugim jezicima. Primera Vista zajednički je projekt Zaklade Marcelino Botín Sveučilišta u Alicanteu i Saveza španjolskih izdavača. Ukupno trideset izdavača surađivat ce s virtualnom bibliotekom: www.primeravistalibros.com.

Umrla francuska spisateljica Flora Groult

Francuska Francuska spisateljica Flora Groult, koja je postala poznata svojim Journal a quatre mains iz 1963. godine, koji je napisala zajedno sa sestrom Benoite Groult, umrla je u Parizu u sedamdeset i sedmoj godini. Rodena 1924. godine u Parizu, Flora Groult radila je kao novinarka, da bi poslije njezina suradnja sa sestrom Benoite urodila zajedničkim pisanjem nekoliko knjiga, medu kojima je prva, Journal a quatre mains, odmah postala hitom. Potom dolaze Le Feminin pluriel, Il etait deux fois.

Iva Krtalić-Muiesan

Vijenac 190

190 - 14. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak