Vijenac 190

Film

DVD

Crveni planet (Red Planet)

Nakon Briana De Palme i njegove Misije na Mars ni debitant Antony Hoffman nije se proslavio svojom verzijom o ljudskom koloniziranju crvenog planeta

DVD

Zamjene (The Replacement)

slika

Sportska komedija Zamjene nadahnuta je stvarnim događajem, kada su profesionalni igrači američkog nogometa štrajkali da bi ih zamijenili amateri. Redatelj Howard Deutch prilično je ziheraški obradio priču: bez bilo kakvih iznenađenja uprizorio je tu solidnu komediju o sportskom duhu i pobjedničkom mentalitetu smatrajući da su holivudska zvijezda Keanu Reeves i glumački veteran Gene Hackman dovoljan mamac za publiku. Slika u widescreenu (1,85:1) apsolutno je besprijekorna, iznimne oštrine i prekrasnih boja. Zvučni je zapis u 5,1 miksu vrhunski, a posebno su atraktivni surround efekti u sportskim prizorima na stadionima. Dodatni je materijal vrlo dobar: uz kino foršpan i audiokomentar redatelja na disku su i dva dokumentarca o produkciji.

Crveni planet (Red Planet)

slika

Nakon Briana De Palme i njegove Misije na Mars ni debitant Antony Hoffman nije se proslavio svojom verzijom o ljudskom koloniziranju crvenog planeta. Hoffman je tu zapravo najmanje kriv jer scenarij Chucka Pfarrera i Jonathana Lemkina drsko je proizvoljan, no ipak ima nešto magično i privlačno u tim svemirskim pustolovinama što gledatelja drži prikovana za ekran. Za razliku od filma, slika i zvuk su na najvišoj razini: format slike je widescreen (2,35:1), iznimne kvalitete detalja, oštrine i fascinantnih svemirskih pejsaža, dok je zvuk u višekanalnom zapisu vrhunski. Iako je riječ o vrlo atraktivnoj građi za DVD, na popisu interaktivnih dodataka nalazi se samo prilog s izbačenim prizorima. Šteta, jer to je mogao biti najbolji dio ovog DVD-izdanja.

Grad kriminala (City of Industry)

slika

Redatelj John Irvin (Hamburger Hill, Psi rata) okupio je odličnu glumačku ekipu — Harvey Keitel, Stephen Dorff, Timothy Hutton, Famke Janssen — u svom žestokom, hirovitom, mračnom i na morbidan način melankoličnom crnom trileru o jednoj pljački i jednoj osveti. Posebno je impresivan Harvey Keitel kao nezaustavljivi fanatični osvetnik ubijenoga brata. Digitalna obrada slike dosta je solidna — slika je oštra i uočljivo bolja od VHS-a — ali na žalost format je takozvani pan &scan (4:3), što znači da je originalni kinoformat prilagođen standarnim televizorima, pri čemu se kadrovi režu. Slično je i sa zvukom, koji je OK, ali je riječ o stereo, a ne bogatijem višekanalnom zapisu. Od dodatnog materijala na DVD-u je samo originalni kinoforšpan.

Istok je istočno (East is East)

slika

Priča o pakistanskoj obitelji na sjeveru Engleske početkom sedamdesetih film je o sukobu različitih civilizacija, religija i kultura. Redatelj Damien O'Donnel uistinu sjajno balansira između razigrane i zabavne komedije i vrlo ozbiljne drame, ne osuđuje svoje likove jer među njima nema loših, nego samo tragičnih karaktera, glumačka su ostvarenja vrhunska pa je film s pravom dobio hvalospjeve kritike. Format je slike televizijski (4:3), a kvaliteta je solidna, no ništa bolja od dobre VHS-snimke. Zvučni je zapis stereo, no u ovom slučaju to i nije baš neki minus jer je ionako riječ o niskobudžetnom filmu, a kvaliteta je zvuka vrlo dobra. Dodatni materijal nudi prilog s vrlo kratkim odgovorima glumačke ekipe o likovima koje tumače te četiri izbačena prizora.

Stjepan Hundić

Vijenac 190

190 - 14. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak