Vijenac 190

Margine

FAST FOOD

Batmanovi rani jadi u novom strip-izdanju

Kultni autor stripova Frank Miller zaslužan je za noviji revival superheroja Batmana na stripovske stranice

FASTFOOD

Batmanovi rani jadi u novom strip-izdanju

slika

Kultni autor stripova Frank Miller zaslužan je za noviji revival superheroja Batmana na stripovske stranice. Njegova najnovija epizoda o poznatom borcu protiv organiziranoga kriminala ukoričena je storija koja nosi naslov Batman: Year One. I nastala je u suradnji s ilustratorom Davidom Mazzucchellijem. Autor se u novom nastavku priče vraća na mitske prapočetke legendarnoga serijala. Što će reći, vraća se u razdoblje kad se mladi policajac Bruce Wayne (suočen s korumpiranošću policije Gotham Cityja) odlučio preobraziti u samozatajna borca za pravdu — Batmana. No suprotno nekim mitskim iščekivanjima Batmanovih obožavatelja, Millerov je junak prikazan tek kao dodirljivo i vrlo nenadnaravno biće. Wayne je naime obični šlampavi žbir-idealist, koji prve korake u borbi protiv pokvarenjaka uči kao borac početnik. U događajima što ga snalaze iskazuje se nespretno i smiješno, a prima i bogme neugodne bubotke. Za one pak željne fantastičnih prizora, Year One i pored realističkoga pristupa nudi niz gotski ilustriranih tabli. Koje onda na grafičkom planu podižu rejting Batmanovu herojskom pregnuću.

Vrijeme je za Gorillaz — prvi virtualni pop-bend

slika

»Imati virtualne članove u bendu bolje je nego imati prave. Osim toga oni se mogu lakše izvući ako kažu nešto loše ili počnu zagovarati neprihvatljivo stajalište.« Ovim je riječima britanski ilustrator Jamie Hewlett objasnio kako je došlo do nastanka Gorillaz — prvog virtualnog benda u povijesti popa. U Gorillaz svi su članovi u potpunosti izmišljeni i funkcioniraju samo kao animirani likovi na ekranu. Njihov tvorac Hewlett već se otprije proslavio ilustratorskim radom na provokativnom animiranom filmu Tank Girl i stoga ne čudi što ga je Damon Albarn, pjevač grupe Blur, nazvao i zamolio za suradnju pri kreiranju virtualnih likova u svome novom bendu. Hewlettovi i Albarnovi Gorilci pojavljuju se tako na omotima CD-a, nastupaju u sjajnim videospotovima i komuniciraju s fanovima na webu na atraktivno izdizajniranu sajtu gorillaz.com. I nema veze što su oni u potpunosti izmišljeni kad je glazba koju sviraju stvarno zanimljiva; to je vrlo pitak i zanimljiv spoj popa, duba i trip hopa. Što dodati osim — neka živi urbana gorila!

Retrospektiva Helmuta Newtona koja to nije

slika

»Mrzim riječ retrospektiva. Nju možete upotrijebiti kad budem mrtav.« Rekao je to jedan od slavnih fotografa današnjice Helmut Newton odmah nakon nedavnoga otvaranja posljednje izložbe vlastitih fotografskih radova Helmut Newton: Work, u londonskoj galeriji Barbican. Iako mu je samo osamdeset godina i riječ retrospektiva ne zvuči mu najbolje, ona ipak na prikladan način opisuje što se na Newtonovoj izložbi može vidjeti. A to je tristotinjak fotografija iz cjelokupnoga dosadašnjeg fotografova opusa. Na Newtonovim fotografijama nailazimo kao i obično na prepoznatljive prikaze žena koje u različitim provokativnim pozama dobrovoljnim prepuštanjem ekscesima fotografova objektiva reflektiraju višegodišnje Newtonovo bavljenje muškim viđenjem ženske ljepote. Od fetišističkoga pornografskog ekscesa pa do humorističkog potkopavanja muško-šovinističkog pogleda što ženu svodi na obični objekt ljepote, Newton uvijek na svjež način vrti priču o začaranu fotografu i njegovu čarobnom objektu. »Tako je to kad vas ljepota žene opsjeda u svim pojavnim oblicima«, objasnio je Newton. I zaključio: »I nije nju Bog stvorio samo da cijeli život provede pozirajući ispred fotoaparata.«

Novo grafičko sučelje za surfanje Internetom

slika

Način na koji doživljavamo virtualni prostor weba bit će nepovratno promijenjen. Mišljenja su to momci pri američkoj tvrtki 2ce koja je lansirala novo grafičko sučelje za pristup Internetu — CubicEye. Umjesto dosadašnjega sukcesivnog kretanja nizom razdvojenih stranica, kubično oko nudi trodimenzionalni pristup sadržajima na webu. I to tako da nas istodobno postavlja ispred šest različitih stranica projiciranih na plohe kocke. Tako u dubini ekrana vidimo grafički najistaknutiju stranicu, a u perspektivi naziremo što se događa i na ostalim stranicama što su položene sa strane, gore, dolje, ali i — zarotiramo li vizuru uz pomoć jedne od opcija — iza nas. Na svaku od željenih stranica pristupamo jednostavnim klikanjem miša. A ukoliko želimo doznati što se događa na susjednim stranicama, samo bacimo pogled na jednu od ploha. Kritičari su odmah na nož dočekali novi mrežni interface tvrdeći da samo još više komplicira ionako teško snalaženje na webu. Dapače, CubicEye će, mišljenja su oni, samo još više usložniti proces mentalnoga filtriranja koji je potreban za dobru mrežnu navigaciju. Živi bili pa vidjeli tko je u pravu.

Predrag Madžarević

Vijenac 190

190 - 14. lipnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak