Vijenac 189

Film

FILMSKA ČETVRT

Vrdoljak režira, Višnjić glumi

Antun Vrdoljak priprema početak snimanja svoga novog filma i televizijske serije Duga mračna noć s Goranom Višnjićem u glavnoj ulozi, prvoga redateljskog posla nakon 1989. i filma Karneval, anđeo i prah. Obiteljska saga o sudbini triju zagrebačkih i slavonskih obitelji smještena u doba Drugog svjetskog rata, te prije i poslije njega

FILMSKA ČETVRT

Što je najgore što vam se može dogoditi?

slika

Recimo da ste lopov, sitan, ali veoma uspješan lopov. Lopov kojeg stalno prati sreća. Sve do jednoga trenutka. A to je kad ste naumili orobiti kuću milijardera koji je, ipak, nešto sretniji od vas. On vas hvata i odlučuje predati policiji. No, dobra je srca, pa vam pruža još jednu priliku. U zamjenu za slobodu traži od vas — sreću, koju skrivate ne u povoljnom horoskopu, nego u sretnom prstenu. Bogatašu brzopleto dajete prsten ne misleći da bi bilo mnogo bolje da ste završili u zatvoru. Jer, od tada za vas sve kreće nizbrdo. Odlučujete vratiti izgubljeno, ne prezajući ni od čega da vratite svoj čudesni prsten... Zaplet je to kriminalističke komedije What's the Worst That Could Happen? čiji su glavni interpreti provjereni američki komičari Martin Lawrence u ulozi (ne)sretna lopova Kevina Cafferyja i Danny DeVito kao prepredeni bogataš Max Fairbanks. Film za koji se predviđa ponavljanje uspjeha prošlogodišnjega Lawrenceova hita Kuća debele mame redateljsko je ostvarenje Sama Weismana (George iz džungle). Snimljen za pedesetak milijuna dolara prema istoimenom bestseleru Donalda Westlakea, MGM-ova ovoljetna nada u američka i kanadska kina kreće 1. lipnja. Očekivanja su producenata, dakako, posve različita od naslova filma.

Jedna od osam žena

slika

Isabelle Huppert, prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda najbolja glumica upravo održanog 54. međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, priprema novu ulogu. Nakon nagrade za interpretaciju u tjeskobnom ostvarenju The Piano Teacher austrijskoga redatelja Michaela Hankea angažirao ju je sunarodnjak François Ozon (Sous le Sable) za jednu od uloga u drami 8 femmes, čija se premijera očekuje sljedeće godine. Ostale nastupe osigurale su također francuske glumačke zvijezde, među kojima i nezaobilazna Catherine Deneuve, i Emmanuelle Beárt, nevjerna partnerica Toma Cruisea iz prve Nemoguće misije. Inače, Isabelle Huppert već je nagrađena u Cannesu, točno prije dvadeset i tri godine kada je oduševila ulogom u filmu Claudea Chabrolea Viollete Naziere. Ljepota i — talent, očigledno, ne znaju za godine.

Vrdoljak režira, Višnjić glumi

slika

Antun Vrdoljak priprema početak snimanja svoga novog filma i televizijske serije Duga mračna noć s Goranom Višnjićem u glavnoj ulozi, prvoga redateljskog posla nakon 1989. i filma Karneval, anđeo i prah. Obiteljska saga o sudbini triju zagrebačkih i slavonskih obitelji smještena u doba Drugog svjetskog rata, te prije i poslije njega, Vrdoljakovo je scenarističko djelo, koje je nekoliko puta do 1990. uzaludno pokušavao realizirati tražeći sredstva iz proračuna. Kritičari mu zamjeraju da mu je to uspjelo baš 1999. dok je još bio vladin povjerenik za film, ali Vrdoljak odbacuje te optužbe. Neprijeporno jedan od najvažnijh hrvatskih redatelja uopće, prve kadrove Duge mračne noći namjerava snimiti 12. lipnja, prilagođavajući se dupkom ispunjenu kalendaru svog glavnog glumca i međunarodne zvijezde. Osim Višnjića, u filmu nastupaju Boris Dvornik, Žarko Potočnjak, Goran Navojec te par iz Glembajevih, Mustafa Nadarević i Bernarda Oman. Duga mračna noćmogla bi ugledati svjetlo dana na pulskom filmskom festivalu 2002.

Knjiga

Riječi švedskog klasika

slika

(http://www.amazon.com/) Za koji će se dan u američkim knjižarama pojaviti engleski prijevod knjige švedskoga redatelja Ingmara Bergmana The Fifth Act, zbirke filmoloških rukopisa slavnog umjetnika s tri njegova scenarija, od kojih i onaj za In the Presence of a Clown iz 1997, posljednji Bergmanov film. Uvodni je dio knjige napisao filmski kritičar Lasse Bergstrom ocjenjujući djelo neponovljivim pogledom na film i umjetnost općenito.

Časopis

Fantastika s naglaskom

slika

(http://www.dreamwatch.co.uk/) U prodaji je već 81. broj britanskog mjesečnika za znanstvenu fantastiku na filmu »Dreamwatch«, edicije koja se može pohvaliti da je kakvoćom ispred američkih konkurenata. Bogato ilustriran magazin s pregrštom reportaža, kritika i aktualnosti u najnovijem broju predstavlja novu verziju Planeta majmuna u režiji Tima Burtona donoseći intervju s najatraktivnijom majmunicom u filmu. Nju glumi Helena Bonham Carter.

DVD

Marilyn Monroe — The Diamond Collection

slika

(http://www.amazon.com) Dakako, riječ je o komedijama s ikonom 20. stoljeća čijih se pet filmova Autobusna stanica, Kako se udati za milijunaša, Sedam godina vjernosti, Muškarci više vole plavuše i Nema biznisa do šoubiznisa, od 29. svibnja mogu nabaviti na bogatom peterostrukom disku. Posebno je vrijedan dodatak četrdeset minuta njezina nikad dovršena filma Something's Got to Give. Cijena užitka: 74,98 dolara.

Internet

Tko su ljetni favoriti?

slika

(http://www.canoe.co/JamMovies/summermovielist.html) ...doznat ćete potražite li navedenu podstranicu popularnoga kanadskog sajta za svekoliku zabavu Jam!Showbiz. Ocjena: jednostavno i veoma pregledno.

Boško Picula

Vijenac 189

189 - 31. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak