Vijenac 189

Glazba

CD klasika — hrvatska

Viribus unitis

Lisinski subotom, Attaccantilena, Mario Penzar i Igor Lešnik

CD klasika — hrvatska

Viribus unitis

Lisinski subotom, Attaccantilena, Mario Penzar i Igor Lešnik

Duhoviti spoj riječi attacca i cantilena složenih zajedno u attaccantilenu postao je zaštitnim znakom dua, koji su u Zagrebu, prije nešto više od godinu dana, osnovali orguljaš Mario Penzar i perkusionist Igor Lešnik. Pod naslovom Attaccantilena upravo se pojavila i njihova prva zajednička kompaktna ploča u izdanju Koncertne dvorane Lisinski, s naznakom Lisinski subotom, budući da su na ovom CD-u zabilježene upravo one skladbe što ih je duo Lešnik-Penzar izveo na svom promotivnom koncertu u sklopu istoimenog abonentskog ciklusa. Ovaj će diskografski zapis oduševiti sve poklonike nestandardnih sastava i apartnog zvuka. Jer orgulje i udaraljke u zajedničkoj stalnoj formaciji u nas su, i u svijetu rijedak uzorak glazbenog ansambla. Snimke su realizirane u Studiju Lisinski, s odličnim tonmajstorom Mladenom Škalecom te samim interpretima, Lešnikom i Penzarom, kao producentima snimanja. Skladbe u izvođenju tog nestandardog sastava svojevrstan su koktel izvornih djela i obrada.

Posebna vrijednost ovog nosača zvuka dvije su skladbe hrvatskih autora: koncert za orgulje i timpane Anđelka Klobučara, maštovito ostvarenje, jedno od rijetkih koncertantnih djela za timpane u hrvatskoj glazbenoj literaturi (donekle prispodobivo sa sjajnim, pravim koncertom za timpane i orkestar Borisa Papandopula) te Koncert za orgulje i udaraljke Borisa Beninija. Benini, inače autentičan jazz-bubnjar i skladatelj šireg okvira interesa od onoga što mu ga daje njegovo primarno glazbeno usmjerenje, napisao je ovo koncertantno djelo upravo za duo Lešnik-Penzar. To je vrlo pitka glazba, uračunata visokog stupnja virtuoziteta izvođenja, gotovo barokno profilirane melodike (barokna motoričnost te prosedei imitacije i sekvenciranja godinama su opsesivno inspirativni elementi Beninijeva skladateljskog izričaja), te nepretenciozne, dopadljive jednostavnosti, koja će joj nedvojbeno osigurati širok krug slušatelja. Skladbama Beninija i Klobučara na ovom se CD-u pridružuju barokno blistava Suita za orgulje i udaraljke Henryja Purcella (aranžman potpisuje duo Lešnik-Penzar) te meditativno lirska skladba odgovarajućeg naslova (Meditacija) Paula Crestona, za marimbu i orgulje.

Dobro odabran, šarolik program u svakom segmentu potvrđuje kvalitetu interpreta, jer Mario Penzar i Igor Lešnik odlični su glazbenici i njihovo ujedinjavanje snaga jednostavo mora dati dobar rezultat. U to su se mogli uvjeriti svi oni koji su prisustvovali njihovu promotivnom zajedničkom nastupu s istim programom u dvorani Lisinski prije otprilike godinu dana. Oni pak koji su koncert propustili uvjerit će se u to slušajući ovu kompaktnu ploču.

Bosiljka Perić-Kempf

Vijenac 189

189 - 31. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak