Vijenac 189

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Umro R. K. Narayan

R. K. Narayan, kojega mnogi smatraju najvećim indijskim piscem 20. stoljeća koji je pisao na engleskom jeziku, umro je u 94. godini

KNJIŽEVNI GLOBUS

Kerouacov rukopis prodan za rekordnu cijenu

slika

SAD Originalni rukopis romana On the Road Jacka Kerouaca prodan je u New Yorku za rekordnu cijenu od 2,2 milijuna dolara, što je najviša cijena ikada plaćena za književni rukopis. Novi vlasnik rukopisa, kupljena u aukcijskoj kući Christie's, multimilijunaš je Jim Irsay, koji rukopis namjerava darovati muzeju u Indiani. Kerouac, koji je 1969. umro u 47. godini, bio je ključna ličnost beat-generacije. Roman je 1951. napisao na svitku dugom 36 metara, i to u roku od samo tri tjedna, ali je čak šest godina čekao na izdavača.

Umro Douglas Adams

Velika Britanija Douglas Adams, autor The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy, čije su knjige prodane u više od četrnaest milijuna primjeraka diljem svijeta, umro je u Sjedinjenim Državama u 49. godini. Adams je rođen u Cambridgeu 1952, a radio je kao radijski i televizijski autor prije nego što mu se život sasvim promijenio objavljivanjem priče o izvanzemaljcu Fordu Prefectu i njegovu ljudskom pratiocu Arthuru Dentu koji putuju svemirom nakon uništenja Zemlje, romana nakon kojega je uslijedilo tri nastavka. Adams je 1990. napisao Last Chance To See, ekološku knjigu o ugroženim vrstama, nadahnutu posjetom Madagaskaru.

Umro R. K. Narayan

slika

Indija R. K. Narayan, kojega mnogi smatraju najvećim indijskim piscem 20. stoljeća koji je pisao na engleskom jeziku, umro je u 94. godini. Osim najpoznatijih romana The Financial Expert, The Guide i The Man-Easter of Malgudi, objavio je brojne eseje, putopise, prepričao indijske epove, a napisao je i autobiografiju My Days. Nominiran je za Nobelovu nagradu za književnost, a djela su mu prevedena na brojne svjetske jezike. Narayan je godinama surađivao s Grahamom Greenom, koji je redigirao njegove rukopise prije objavljivanja.

Konrad nagrađen za zasluge na ujedinjenju Europe

slika

Njemačka/Mađarska Mađarski pisac György Konrad za svoje je zasluge u procesu ujedinjenja Europe dobio ahensku nagradu Karlspreis za 2001. godinu. Kao europski humanist, Konrad je mnogo učinio na razumijevanju, pomirenju i spajanju naroda Europe, stoji u obrazloženju nagrade, koju mu je predao bivši njemački predsjednik Roman Herzog. Predajom političke nagrade piscu, Aachen je htio ukazati na važnost kulture u procesu europskog ujedinjenja. Među oko tisuću gostiju na predaji nagrade bili su i mađarski predsjednik Ferenc Madl i njemački predsjednik Johannes Rau.

Umro književni teoretičar Hans Mayer

Njemačka U dobi od 94 godine u Tübingenu je umro Hans Mayer, jedan od najvažnijih njemačkih teoretičara književnosti. Hans Mayer rođen je 1907. godine u Kölnu, u njemačko-židovskoj obitelji. Godine 1938. dok je već živio u švicarskom egzilu, izgubio je njemačko državljanstvo, a u Njemačku se vratio nakon rata, da bi 1948. otišao u istočnu Njemačku. Objavio je brojna književna istraživanja, uglavnom sa sociološko-povijesnih pozicija. Bavio se Büchnerom, Thomasom Mannom, Brechtom, a objavio je i kulturnopovijesnu studiju o Njemačkoj i Nijemcima u tri dijela (Der Turm von Babel, Wendezeiten, Der Widerruf).

Održan sajam knjiga u Torinu

slika

Italija U Torinu je 21. svibnja završen sajam knjiga, koji je ove godine imao dvije ključne teme: odnos čovjeka i prirode i nizozemsku književnost. O prvoj su temi na sajmu govorili povjesničari umjetnosti, književnici i kritičari. Osim toga, na sajmu su gostovali nizozemski književnici Hugo Claus, Hella Haase, Cees Nooteboom i Harry Mullish. Osim tih tema, pozornost je posvećena i razvoju elektronskog izdavaštva. Izdavači su na sajmu potvrdili porast prodaje, pa je primjerice Einaudi javio da je udvostručio prihod u odnosu na prošli sajam, a porast je zabilježio i Garzanti.

Nova biblioteka povijesnih romana

Španjolska Izdavačka kuća Anaya predstavila je novu zbirku romana posvećenu mladima, kojima je zajedničko to da opisuju epohe španjolske povijesti. Serija pod naslovom Senderos de la historia trenutno je jedina zbirka djela o povijesti Španjolske u obliku romana za ovaj sektor čitatelja. Riječ je o knjigama poznatih autora koji su dodali svakom romanu indeks osoba i pogovor o povijesnom kontekstu romana. Među autorima koji su napisali romane za ovu biblioteku su Fernando Marías, dobitnik ovogodišnje nagrade Nadal, scenarist Juan Bas, Gonzalo Moure, María Isabel Molina i drugi.

Spomenik Kafki u slovačkom sanatoriju

Slovačka U slovačkom sanatoriju Tatranske Matliary otkriven je spomenik praškom piscu Francu Kafki. Kafka, koji je bolovao od sušice 1921, proveo je osam mjeseci u sanatoriju. Iz tog vremena potječe i bogata Kafkina korespondencija s pjesnikom Maxom Brodom. Spomenik je izradio kipar Stefan Hudzik, a otkrivanje je bilo dio seminara slovačkoga kafkologa Miroslava Mydlika.

Iva Krtalić-Muiesan

Vijenac 189

189 - 31. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak