Vijenac 189

Glazba

GLAZBENI DOGAĐAJI

U čast Rubenu Radici

U povodu sedamdesetog rođendana i primanja u redovito članstvo HAZU

Najava koncerta

U čast Rubenu Radici

U povodu sedamdesetog rođendana i primanja u redovito članstvo HAZU

Ruben Radica, skladatelj i dugogodišnji profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, obilježava ove godine sedamdesetu obljetnicu života. Tom prigodom te uz primanje u redovito članstvo HAZU-a, organizatori koncerta — Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatsko društvo skladatelja i Koncertna direkcija Zagreb — u utorak, 5. lipnja, u Preporodnoj dvorani palače Narodnoga doma u 20 sati priređuju večer Radičinih skladbi.

Ruben Radica rođen je u Splitu 1931. Temeljna je glazbena znanja dobio u rodnome gradu, od djeda, skladatelja Josipa Hatzea. Na zagrebačkoj je Muzičkoj akademiji završio studij dirigiranja u razredu Slavka Zlatića (1957) i studij kompozicije u razredu Milka Kelemena (1958). U kompoziciji se usavršavao kod Vita Frazzija na Accademia Musicale Chigiana u Sieni, Renéa Leibowitza i Oliviera Messiaena u Parizu te Györgya Ligetija, Pierrea Bouleza i Henrija Pousseura na Internationale Ferienkurse für Neue Musik u Darmstadtu. Od 1959. do 1963. podučava na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a od 1963. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je od 1978. redoviti profesor i dekan od 1981. do 1985. Na zagrebačkoj je akademiji godinama predavao kolegij Aspekti suvremene glazbe.

Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Laureat je godišnje nagrade Vladimir Nazor (1973), dviju »Vjesnikovih« nagrada Josip Štolcer Slavenski (1978. i 1991), a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1995).

Radičina autorska večer predstavit će ove skladbe: Četiri dramatska epigrama za glasovirski kvintet iz 1959, Trois Mélodies pour Soprano et Piano na stihove Aiméa Césairea iz 1961, Tri sonetne bagatele na stihove Ante Tresića Pavičića, Vladimira Nazora i Iva Vojnovića iz 1997, Skrušeno, dvanaest harmonijskih izraza korala Herzlich tut mich verlangen za mješoviti zbor i continuo iz 1992. te naposljetku praizvedbu skladbe Četiri studije ustrajnosti za saksofonski kvartet. Za uspješne izvedbe Radičinih ostvarenja pobrinut će se ponajbolji domaći i strani umjetnici: glumac Vanja Drach, sopranistica Lidija Horvat-Dunjko, pijanist Vladimir Krpan, flautistica Tamara Coha-Mandić, udaraljkašica Elvira Happ, pijanist Damir Gregurić, orguljaš Mario Penzar, violončelist Tin Mršić, kontrabasist Žorž Draušnik, dirigent Vladimir Kranjčević, Zagrebački kvartet saksofona, Kvartet Rucner, Zagrebački gitarski trio i Slovenski komorni zbor.

U sklopu koncerta bit će predstavljeno novo notno izdanje skladbe Četiri studije ustrajnosti Muzičkog informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb, a organizatori koncerta priređuju i opsežnu popratnu knjižicu s autorskim tekstom Nikše Gliga, kronološkim popisom autorovih djela te popisima diskografskih izdanja i literature.

Dovoljno razloga da 5. lipnja posjetite gornjogradsku palaču Narodnoga doma: za one koji poznaju Radičinu glazbu da se podsjete na neke od najuspješnijih njezinih stranica, a za one koji nisu upoznati s njegovih opusom — da saznaju neke od »tajni reda Radičine glazbe« (Nikša Gligo).

Pripremio Borko Špoljarić

Vijenac 189

189 - 31. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak