Vijenac 189

Film

Glumci iz sjene

Tommy Flanagan

Glumci iz sjene

Tommy Flanagan

Istoimenik slavnoga džezista, Tommy Flanagan (glumac!) rođen je 1965. godine u Glasgowu u Škotskoj kao treće od petero djece, i jedno je od onih poznatih lica iz holivudskih blockbustera. Doduše, s ožiljcima. Koje je pak zadobio u tučnjavi dok je radio kao DJ u noćnom klubu rodnoga grada. Nešto poput urođeničkih inicijacijskih ritualnih rezbarija. A što mu pridodaje na muževnosti i mističnosti. Mračne markantnosti i dojmljiva glasa, Flanagan je glumac izrazite osobnosti i talenta — intrigantan, ali i skromno povučen od svijeta reflektora.

S onu stranu velike bare sveden na jednodimenzionalne likove pomagača, primjerice u dva shematski gotovo identična oskarovca — Hrabro srce i Gladijator (s arhetipskim junacima čije žene umiru zbog neprijatelja, te ih u pravednoj borbi vodi motiv osvete; sa ženama na visokom položaju koje u tih junaka uspijevaju potaknuti svojevrsnu kemiju, no ljubav iz raznoraznih razloga ne može biti realizirana; te finalnom smrću junaka koja nikad nije toliko strašna jer ih s druge strane već čekaju njihove nikad prežaljene voljene), Flanagan u oba funkcionira kao posve pozitivan pomagač junaka — kao nesretni mladoženja u Hrabrom srcu ili (čak!) imenovani Cicero u Gladijatoru, koji neizbježno pogiba prije kraja filma.

No zato je njegova specifična senzibilnost briljirala u snažnom Lovcu na štakore Lynn Ramsey, u kojem kao pijani otac obitelji ostvaruje možda ponajbolju filmsku ulogu (nikad nije posve napustio kazalište te povremeno nastupa u Rain Dog Theatreu u Škotskoj). Njegova izvedba čista je poezija bola, puna simbolike, ali i sirova verizma. Jer način na koji se Flanagan kreće, na koji izgovara rečenice, a osobito način na koji se izražava bez riječi, sjajan je. I stoga se ovog bivšeg studenta Drama Centra u Londonu ne može izbjeći, iako je vrlo često u drugom planu (dojmljiv negativac u Čovjeku bez lica, snajperist u Svecu, drumski razbojnik u Plunkett i Macleaneu, odličan taksist u frenetičnoj Fincherovoj Igri).

Katarina Marić

Vijenac 189

189 - 31. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak