Vijenac 189

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Tan Dun na sudu?

Tan Dun, autor Marka Pola, opere kojom je otvoren ovogodišnji Muzički biennale i dobitnik nagrade Oscar za izvornu glazbu u filmu Crouching Tiger, Hidden Dragon mogao bi uskoro završiti na sudu

GLAZBENI GLOBUS

Tan Dun na sudu?

slika

Taipei-Hong Kong Tan Dun, autor Marka Pola, opere kojom je otvoren ovogodišnji Muzički biennale i dobitnik nagrade Oscar za izvornu glazbu u filmu Crouching Tiger, Hidden Dragon mogao bi uskoro završiti na sudu — tako barem tvrdi Ning Yong, asistent na Glazbenom konzervatoriju pri Southern China Normal University. Ning, naime, izjavljuje da je Tan u glazbi za spomenuti film krivotvorio glazbu iz njegova diplomskoga rada Camel Bell in Silk Route iz 1982. godine. A nekoliko dana ranije u Taipeiju premijerno je izvedena koncertna inačica Tanove partiture za Leejev film. U izvedbi su sudjelovali violončelist Felix Fan, svirač bambusove flaute Tang Jun Qian, udaraljkaš David Cossin, Simfonijski orkestar iz Taipeija i sâm Tan Dun kao dirigent, a nova šesterostavačna multimedijalna verzija uključila je i video Jamesa Schamusa i Anga Leeja.

Wagner u Jeruzalemu?

slika

Berlin-Jeruzalem Unatoč protestu preživjelih žrtava Holokausta te službenog zahtjeva predstavnika Izraelskog festivala da još jednom razmisli o programu koncerta na kojemu bi se trebala naći glazba Hitlerova omiljenog skladatelja — Richarda Wagnera, Daniel Barenboim je u razgovoru za »Chicago Tribune« izjavio da ne želi preuzeti odgovornost za takvu odluku. »Uvjeren sam da bi Wagnerovu glazbu trebalo svirati zbog njezine glazbene vrijednosti. Smatram da je stvar demokratskih načela da onima koji žele slušati Wagnerovu glazbu to ne branimo«, kaže Barenboim, i sam Židov rođen u Argentini, te dodaje da je na predstavnicima Festivala da odluče hoće li ili neće Berlinska gradska kapela, Deborah Voigt, Placido Domingo, Rene Pape i on sâm 7. srpnja na festivalu u Jeruzalemu izvesti I. čin Wagnerove opere Die Walküre.

Wigmore 100

London Wigmore Hall, epicentar londonskoga glazbenog života, koncertna dvorana u kojoj su nastupali umjetnici kao što su Ferruccio Busoni, Enrico Caruso, Sergej Prokofjev, Christa Ludwig i mnogi drugi, slavi stotu godišnjicu osnutka: http://www.wigmore-hall.org.uk/. Londonska Royal Opera House uskoro bi, pak, vrata mogla otvoriti pop- i rock-zvijezdama. Razlozi za takvu odluku financijske su naravi. Tako bi se u vrlo skoro vrijeme u ciklusu Sunday Nights, tradicionalno rezerviranu za baletne i operne predstave, mogli pojaviti Björk, Elton John, Celine Dion i Barbra Streisand. Što će se, međutim, dogoditi kad svoju subotnju večer zatraže Eminem ili Marilyn Manson? http://www.royalopera.org/.

Quartetto in re

slika

Lucca U Puccinijevu rodnom mjestu premijerno je izvedena rekonstrukcija autorova nedovršena Kvarteta in re. Puccini je djelo započeo između 1882. i 1883, tijekom studija na Milanskom konzervatoriju, a dva je dovršena stavka te skice za dva preostala prije dvije godine u skladateljevoj rodnoj kući pronašao njemački muzikolog Dieter Schickling. Rekonstrukcija je povjerena njemačkom skladatelju Wolfgangu Ludewigu, a asistirala mu je talijanska glazbenica Caterina Calderoni. Ludewig tvrdi da mnogi dijelovi novoga djela prizivaju glazbu iz kasnije nastale autorove opere Manon Lescaut. Publika u Teatro del Giglio, kazalištu u kojem je bila premijera, uz izvedbu je Kvarteta nazočila i projekciji filma koji prikazuje skladatelja 1923. ili 1924. godine. Film je do 1996. čuvan u Museo Casa Natale, kad ga je Gabriella Biagi Ravenni, predsjednica Fondazione Puccini, prenijela u rimski Istituto Luce gdje je pripremljen za projekciju.

Natjecanje

Kazimierz Serocki

Poljska sekcija Međunarodnog društva za suvremenu glazbu (ISCM) raspisuje 8. međunarodno skladateljsko natjecanje Kazimierz Serocki. Natjecanje je otvoreno za orkestralne skladbe u trajanju od petnaest do dvadeset i pet minuta. Deadline je 28. veljače 2002, a ukupna količina nagrada 11.500 dolara. U žiriju sjedi i jedan hrvatski predstavnik, skladatelj Dubravko Detoni. Informacije: iscm_pl@ddg.art.pl

Knjiga

Bruno Walter

slika

Erik Ryding — Rebecca Pechefsky: Bruno Walter: A World Elsewhere, Yale University Press, ISBN-0300087136, 2001. Crpeći podatke sakupljene iz tisuća neobjavljenih pisama, novinskih osvrta, intervjua i audiosnimaka, Erik Ryding, manager u diskografskoj kući Sony Classical, i Rebecca Pechefsky, slobodna umjetnica — čembalistica, ulaze u trag životu i karijeri Bruna Waltera (1876-1962), jednoga od najutjecajnijih dirigenata 20. stoljeća. Cijena: 28 dolara.

Borko Špoljarić

Vijenac 189

189 - 31. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak