Vijenac 189

Informatika

Slaven Batnožić

Prijenosno računalo IBM ThinkPad TransNote

Uređaj za pisanje digitalnom tintom

Prijenosno računalo IBM ThinkPad TransNote

Uređaj za pisanje digitalnom tintom

Nakon prilična Microsoftova uspjeha s konceptom Tablet PC, koji su prihvatili brojni proizvođači hardvera, tvrtka IBM, uzevši u obzir činjenicu da će se prvi Tablet PC pojaviti na tržištu tek tijekom druge polovice 2002. godine, ponudila je na tržištu prijenosno računalo pod nazivom ThinkPad TransNote koje je djelomice prijelazno rješenje.

ThinkPad TransNote jedan je od članova IBM-ove velike obitelji prijenosnih računala koja su prisutna na tržištu već gotovo deset godina i svakako se ubrajaju u vodeće proizvode u kategoriji prijenosnih računala.

Digitalna tinta

Osnovno je obilježje računala ThinkPad TransNote da korisnik zapravo ne dobiva samo računalo nego uređaj za pisanje digitalnom tintom, koji se sastoji od prijenosnog računala i digitalizatora rukopisa, koji su fizički smješteni u ovoj oblika poslovne mape formata A4. Podaci se u računalo mogu unositi putem digitalizatora, čime je omogućeno ne samo digitalizacija rukopisa nego i digitalizacija zapisa na papiru tako što se praćenjem zapisa na papiru koji se postavlja na plohu digitalizatora pomoću posebne olovke pokreti olovke prenose u računalo, te na taj način reproducira sličan slikovni zapis kao na papiru, samo, dakako, u digitalnom obliku. Sukladno već višegodišnjoj ustaljenoj praksi digitalizator se može iskoristiti umjesto miša. Predviđena je dakako i digitalizacija pokreta olovkom izravno po pokazniku računala, kao što je to i predviđeno kod Tablet PC-a. Računalo je upravljano operacijskim sustavom Microsoft Windows 2000, no za podršku pisanja digitalnom tintom ugrađeni su samo najnužniji programski moduli, koji omogućavaju pohranu digitaliziranog zapisa olovkom, i relativno malen broj funkcija za rad ponajprije s digitalnom tintom od ukupnih mogućnosti koje predviđa koncept Tablet PC.

Radi potpunosti valja spomenuti da je računalo opremljeno relativno malim LCD-pokaznikom dijagonale 10,4 inča, tipkovnicom, modemom brzine prijenosa 56 kbit/s, za vezu s Internetom, te mogućnošću povezivanja na lokalnu računalnu mrežu.

Razvojna platforma

ThinkPad TransNote još je jedno IBM-ovo vrlo osebujno prijenosno računalo, koje će mnoge osvojiti. Nažalost, valja uzeti u obzir i racionalne ocjene stručnjaka da je u cjelini gledano riječ o dobroj ideji koja nije do kraja razrađena. S druge pak strane, isto tako treba uzeti u obzir činjenicu da tvrtka IBM, kao i svaki veliki proizvođač računalne tehnologije, nastoji postaviti određenim rješenjem ponajprije dovoljno širok tehnološki okvir, odnosno razvojnu platformu, koju onda brojni drugi proizvođači, prije svega softvera, mogu iskoristiti za realizaciju dodatnih rješenja kojima se funkcionalnost ovog računala može znatno upotpuniti i zaokružiti. Čini se da uspjeh računala ovisi ponajprije o tome da li će se stvoriti kritična masa korisnika, što će jednostavno biti dovoljan razlog za sve veći broj neovisnih proizvođača softvera da se upuste u razvoj programa koji će u potpunosti iskoristiti sve mogućnosti toga stroja. Na Internetu se mogu naći podaci da će se cijena računala u početku kretati između dvije i pol i tri tisuće dolara, što nedvojbeno sužava krug potencijalnih korisnika, a samim tim i izglede za uspjeh na tržištu.

Podrobnije informacije o IBM-ovu računalu ThinkPad TransNote raspoložive su preko hiperveze: http://www.ibm.com

Slaven Batnožić

Vijenac 189

189 - 31. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak