Vijenac 189

Margine

FAST FOOD

Nick Hornby u novom romanu podučava o dobroti

Jedan od važnijih pisaca new brit lita Nick Hornby ima novi roman. Knjiga How to be Good u izdanju londonskog Vikinga pravi je zaokret u njegovoj književnoj karijeri

FAST FOOD

Nick Hornby u novom romanu podučava o dobroti

slika

Jedan od važnijih pisaca new brit lita Nick Hornby ima novi roman. Knjiga How to be Good u izdanju londonskog Vikinga pravi je zaokret u njegovoj književnoj karijeri. Umjesto dosadašnjih muških središnjih likova Hornby prvi put piše iz ženske perspektive. Njegova je junakinja sredovječna aktivistica koja u samaritanskoj misiji nastoji pokazati i svijetu i mužu kako je lijepo činiti dobra djela. Jednoga dana posve neplanski prevari muža s drugim muškarcem. A suprug, inače grubijan, potom ogrezne u ecstasy i potpuno zabrije na ljubav, razumijevanje i sklad. Ne treba ni isticati u kojoj će mjeri ti događaji promijeniti odnos među supružnicima. Hornbyjevo britko pero vrhunska je satira o britanskoj srednjoj klasi, braku, ali i međuljudskim odnosima općenito. Pronoseći poruku ljubavi i dobrote njegova će se knjiga, valja to istaknuti, možda i više od ostalih izdanja brit lita približiti kanonskoj Bibliji.

Novi REM — dobri kao Marcel Proust u rock-izdanju

slika

Povratak rokera REM na svjetsku pop scenu dočekan je opet s odobravanjem kritike i publike. Njihov najnoviji album Reveal, kao što i sam naslov kaže, otkriva nadasve intrigantne stvari. Ponajviše o lideru benda. Osim pjevačeva medijskog priznanja o vlastitom homoseksualizmu, kritika je u njegovim tekstovima zapazila stilsku podudarnost s literarnim finesama Marcela Prousta. Refren REM-ova hita Imitation of Life, što se bjesomučno vrti na radiopostajama ovih dana, sadrži i stih »that's cinnamon that's hollywood«, koji umjesto Proustova kolačića madelaine priziva u sjećanje lijepe životne trenutke preko mirisa cimetom začinjena dvopeka. A da su kritičari REM-ova opusa ovdje na dobru tragu, svjedoče i stihovi što odzvanjaju poetskom rezonancijom: »charades, pop skill / water hyacinth, named by a poet. / imitation of life / like a koin in a frozen pond«.

Abeceda straha na Internetu

Stanoviti Fredd Culbertson autor je sajta http://www.phobialist.com, odnedavna postavljena na webu. Na sajtu možete pronaći popis od više od 350 fobija koje je Culbertson po abecednom redu popisao. Da njegova internetska stranica, osim leksikografskih, ima i terapeutske pretenzije dokazuju linkovi koji vam mogu pomoći u slučaju klaustrofobije, primjerice, kao i spoj na stranicu s majicama koje sadrže natpise s nazivima popularnih fobija. Kad čovjek malo bolje pročita sve tamo postavljene strahove, nemalo se iznenadi kad ugleda podatak da je ljevofobija npr. »strah od stvari koje nam dolaze s lijeve strane«, a medorthophobia zapravo »strah od uzdignutog penisa«. Za naša pretvorbena vremena svakako nije karakteristična kleptofobija (strah od krađe). Ali je sudeći po nisku natalitetu što posljednjih godina vlada među Hrvatima, prisutna gamofobija (strah od braka). Što reći doli logirajte se na phobialist.com i pobijedite vlastiti strah od Interneta (logizomechanophobia).

Priručnik za građanina kiborga

slika

Knjigom Cyborg Citizen: Politics in the Posthuman Age i kiborzi napokon dobivaju priručnik iz političke ekonomije. Zanimljivo je to teoretsko štivo Chrisa Hablesa Graya, koji razmatra pitanja vezana uz narav socijalnog ugovora što ga redefinira današnje društvo interaktivnih građana. Demokracija itekako zaslužuje dobar upgrade, mišljenja je Gray. I odmah podastire pregršt primjera svakodnevne kiborgizacije koja je na djelu (od silikonskih prsnih umetaka pa do posthumanih živčanih dodataka). Ali i dodaje kako je i samo ljudsko tijelo, ako se povijesno gleda, bilo i ostalo najvažnije oruđe naše civilizacije. Pogotovo danas, s razvojem suvremenih kompjutorskih tehnologija, postajemo sve više hibridi sklopljeni od prvobitnih tijela-oruđa, ali i korisničkih mehanizama koji se vežu uz njih. Preostaje samo da kao politički priznati kiborzi onda radimo na daljem razvoju demokracije.

Koji biste lik najradije dali ubiti?

Kojeg Teletubbieja biste najradije dali ubiti? Upit je to postavljen na Internetu na adresi whowouldyoukill.com. Autori sajta inspiraciju su najvjerojatnije dobili od satiričnoga crtanog serijala South Park, gdje u svakoj pojedinoj epizodi (ali uvijek na drukčiji način) pogiba lik maloga nedužnog Kennyja. Sajt je podijeljen u različite kategorije (akcija, drama, komedija) i svoj glas za odstrel omraženogaa lika možete dati jednostavnim klikanjem miša. Zanimljivo je da lik kontroverznog Tinkyja Winkyja prednjači među Teletubbiejima. A na vrhu su pojedine liste za strijeljanje Bart Simpson iz serije Simpsonovi, Captain Kirk iz Zvjezdanih staza te ženski likovi iz Hitne službe (naš se Višnjić za sada dobro drži na desetom mjestu). Hoće li whowouldyoukill.com uspjeti iživjeti sve sadističke potrošačke impulse, ostaje tek da se vidi, no sudeći po velikoj posjećenosti sajta taj cilj mogao bi biti ostvaren. Koga biste onda iz serije Naši i vaši prvoga dali ubiti?

Predrag Madžarević

Vijenac 189

189 - 31. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak