Vijenac 189

Fotografija

U FOKUSU

Nagrada Borisu Mihailovu

Ukrajinski fotograf Boris Mihailov dobitnik je ovogodišnje nagrade The Citibank Private Bank Photography Prize, koja mu je dodijeljena u Londonu ove godine

U FOKUSU

Izložba

Sam Taylor-Wood u Parizu

slika

Britanska umjetnica Sam Taylor-Wood (1967) trenutno je jedna od najzanimljivijih pojava na međunarodnoj fotografskoj sceni. Pariški Centre National de la Photographie priprema njezinu veliku izložbu (od 30. svibnja do 27. kolovoza 2001), između ostaloga, fotografija poznatih glumaca, modela i glazbenika u zaštitnom znaku autorice — panoramskim frizevima. Jedan od njih, iz serije Five Revolutionary Seconds, nastalih okretanjem kamere za 360 stupnjeva i hvatanjem prostora te aktera u njemu, bio je izložen prošloga rujna na izložbi Mjesto na kojem nisam bio u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu. Izložba obuhvaća fotografije i filmove, kao na primjer Killing Time iz 1994, te recentne radove Bound Room i Naked Flame I. Sam Taylor-Wood Londončanka je, tamo se i školovala, a izlaže od ranih devedesetih, surađujući od početka s različitim galerijama i muzejima. Godine 1997. primila je i nagradu na Venecijanskom bijenalu Illy Cafe Prize for Most Promising Young Artist.

Nagrada Borisu Mihailovu

slika

Ukrajinski fotograf Boris Mihailov dobitnik je ovogodišnje nagrade The Citibank Private Bank Photography Prize, koja mu je dodijeljena u Londonu ove godine. Boris Mihailov (Harkov 1938) živi i radi u Berlinu. Dio njegova opusa posvećena istraživanju propasti Sovjetskog Saveza, Case History iz 1999, bio je glavni poticaj da mu se dodijeli ova nagrada. Projekt sačinjava oko petsto fotografija u boji u kojima se autor fokusirao na ljudski faktor, portretirajući najsiromašniji sloj stanovništva, od kojih velik dio čine beskućnici. Komisiju koja je odlučivala o nagradi nadahnula su moralna pitanja koja autor postavlja svojim djelom, istražujući položaj malog čovjeka u kontekstu ideologije. Nagrada se dodjeljuje fotografima čiji se rad posebno ističe interesom za aktualnosti pojedinog društva, a prijašnji su dobitnici Anna Gaskell, Rineke Dijkstra, Andreas Gursky i Richard Billingham.

Časopis

»Beaux Arts«

slika

Francuski časopis »Beaux Arts Magazine« koncipiran je tako sa svaki broj sadržajno pokriva različita područja umjetničkog djelovanja (izlazi jednom mjesečno). Osim aktualnosti, povijesti umjetnosti, novih knjiga, novosti iz svijeta filma, Interneta te intervjua, u njemu se mogu pročitati i zanimljivi članci o fotografiji (svibanjski broj piše o ratnim fotografima i atelijeru slikara Francisa Bacona). Kontakt-adresa je 33, Avenue de Maine, 75755 Paris Cedex 15, tel. 01 56 54 12 34, faks 01 45 38 30 01.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 189

189 - 31. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak