Vijenac 189

Film

DVD

Čovjek na mjesecu (Man on the Moon)

Izvrsna tragikomedija Miloša Formana o bizarnom američkom komičaru Andyju Kaufmanu još je jedan Formanov prilog vlastitoj galeriji filmskih biografija ekscentričnih genijalaca

DVD

Vrisak 3 (Scream 3)

slika

Iako najslabiji dio najslavnije horor-trilogije, Vrisak 3 ipak sadrži dovoljno prepoznatljivih elemenata koji su serijal Wesa Cravena učinili tako popularnim. Kombinacija strave i komedije ovaj je put duboko ušla u teritorij metafilmske zafrkancije na račun Hollywooda, a već dobro uvježbana glumačka ekipa, Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette uz pomoć izvrsne Parker Posey, ostala je uvjerljiva i zabavna. Format slike je widescreen (2,35:1), no digitalna obrada nije baš najbolje uspjela, što se posebno može uočiti u mnogim zatamnjenim kadrovima i prizorima s jarkim bojama kad slika ima sjenu. Zvuk u 5,1 miksu vrlo je dobar s nekoliko jezovitih surround-efekata i dojmljivom scenom eksplozije koja stvara odličan bas- efekt. U dodacima je tek kinoforšpan i petominutni prilog sa snimanja. Šteta, jer postoji i verzija s prebogatim dodacima.

Kuća straha (House on Haunted Hill)

slika

Shizofrenični horor Kuća straha prerada je istoimenog filma s kraja pedesetih s Vincentom Priceom u naslovnoj ulozi. Njega ovdje glumi Geoffrey Rush, koji skupini od šest stranaca nudi po milijun dolara ukoliko prežive noć u ukletom dvorcu. Sve je u tom neobičnom hororu svedeno na napadne, fantazmagorične specijalne efekte, koji film čine vizualno impresivnim i grafički vrlo nasilnim za oči, no s druge strane likove pretvaraju u lutke bez smisla, a priču u kašu bez logike. Slika vrlo dobro podnosi svu silu mračnih kadrova i frenetičnu montažu, a format je widescreen (1,85:1) u neanamorfnom formatu. Zvuk, koji je ovdje vrlo važan element u stvaranju napete atmosfere, nažalost je tek u stereozapisu. To je velika šteta, jer se tako gubi velika i bitna dimenzija konzumacije filma. Od dodataka na disku je tek kinoforšpan.

Čovjek na mjesecu (Man on the Moon)

slika

Izvrsna tragikomedija Miloša Formana o bizarnom američkom komičaru Andyju Kaufmanu još je jedan Formanov prilog vlastitoj galeriji filmskih biografija ekscentričnih genijalaca (Amadeus, Narod protiv Larryja Flynta). Baš kao ni zengerilski Kaufmanov humor, ni Formanov film nije za svakoga, no pravi će filmofili uživati, a Jim Carrey uistinu je sjajno utjelovio pokojnoga (anti)komičara. Format slike je widescreen (2,35:1), a kvaliteta je vrlo dobra: slika je oštra i lijepih boja. Zvučni je zapis višekanalni (5,1), a kako je ovdje riječ o drami, najveća je korist od toga središnji kanal za reprodukciju dijaloga koji zvuče odlično. Od dodataka na disku se nalazi kinoforšpan i dvadesetminutni prilog o snimanju filma, koji uključuje intervjue s Formanom, Carreyjem, Dannyjem DeVitom, Courtney Love i ostatkom glumačke i autorske ekipe.

Teksaški masakr motornom pilom (The Texas Chainsaw Massacre)

slika

Kultno ostvarenje i jedan od vrhunaca horor-žanra možete naručiti preko Interneta. Groteskna priča o obitelji kanibala, sirovi, dokumentaristički stil Tobea Hoopera, sugestivnost u depikciji užasa gotovo bez imalo krvi i grafičkog prikaza nasilja, legendarni manijak s pilom, Leatherface i vrlo uvjerljiva gluma: Hooperova majstorija nije za svačije živce. Slika je zadržala kinoformat 1,85:1 i dodatno je digitalno obrađena, no kako je riječ o ultrajeftinom filmu iz 1974, ne očekujte čuda. Zvuk se nudi i u monozapisu i novom stereoremiksu koji je pod paskom Tobea Hoopera realiziran posebno za ovo DVD izdanje. Među dodacima je audiokomentar Hoopera, Gunnara Hansena (Leatherface) i direktora fotografije Daniela Pearla, a tu su i izbačeni prizori te neiskorišteni alternativni dijelovi filma, prilozi sa snimanja, neuspjeli prizori, foršpani, galerija fotografija i postera itd.

Stjepan Hundić

Vijenac 189

189 - 31. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak