Vijenac 189

Ples

PLESNE NAJAVE

Bravo, Staša!

U ozračju sveopćega plesnog fluida što u iščekivanju festivala struji gradom vijest o uspjehu mladog koreografa i plesača klasičnog baleta Staše Zurovca nameće se kao lajtmotiv ovdašnjih plesnih zbivanja posljednjih godina

PLESNE NAJAVE

Bravo, Staša!

slika

U ozračju sveopćega plesnog fluida što u iščekivanju festivala struji gradom vijest o uspjehu mladog koreografa i plesača klasičnog baleta Staše Zurovca nameće se kao lajtmotiv ovdašnjih plesnih zbivanja posljednjih godina. Mlada, nadolazeća generacija klasičara, modernista, performera bilo svojim plesnim bilo koreografskim radom sve se čvršće pozicionira i izvan granica Hrvatske kao aktivni sudionik svjetskih plesnih zbivanja. Na Festivalu koreografskih minijatura u Beogradu koreografija Staše Zurovca The Francee's Dream na glazbu J. M. Zellwera i T. Waitsa, a u izvedbi Olje Jovanović, Marka Boldina, Alena Gotala i samog autora osvojila je prvo mjesto te nagradu publike za najbolju koreografiju. Bravo!

TALA u Beču

Nakon nastupa na Multikids festival für Kinder 22. svibnja u Beču, s predstavom za djecu Iz života balona Plesni centar TALA i teatar Exit napravili su 28. svibnja pretpremijeru i u Zagrebu.

Dečki s mačevima

Studio Mare 28. i 29. svibnja pretpremijerno izvodi predstavu Moreška//SFIDA. Koreografiju i režiju potpisuje Mare Sesardić, a dramaturgiju Ivana Sajko. Predstavu zasnovanu na arhetipskim motivima moreške izvodi pet, što je na našoj plesnoj sceni vrlo rijetko, muških performera.

Premijera Studija za suvremeni ples

Studio za suvremeni ples 31. svibnja u 21 h na sceni Polanec premijerno izvodi Plesni omnibus. Koreografi su Adriaan Luteijn, Ana Jurić i Bojan Valentić te Jasna Čižmek-Tarbuk.

U susret 18. Tjednu suvremenog plesa

Magija je već u gradu! Prepuno Hrvatsko narodno kazalište — stari znanac (i ljubimac) Emio Greco, vjesnik zagrebačkoga plesnog proljeća te sadržajnog i raznolikog programa festivala navijestili su ovogodišnji, osamnaesti, Tjedan suvremenog plesa! Već godinama organizatori sustavno educiraju vjernu plesnu publiku, dajući uvid u sveopću plesnu raznolikost pojedinih zemalja, otvarajući pritom prostor i domaćim umjetnicima.

Osim već redovitih plesnih seminara (radionica Davida Zambrana i njegove plesne tehnike »niskog letenja« i radionica Tomislava Jelčića), kuriozitet osamnaestog tjedna plesa je i hrabro smišljena Radionica plesne kritike, organizirana, pretpostavljamo, u dobroj namjeri okupljanja stručnjaka i plesnih kritičara koji će to tek postati i onih koji to zaista jesu (ili se takvima smatraju). Prebogat program, pregršt entuzijazma i pozitivne, plesne energije što je festival sa sobom nosi, što reći do — uživajmo!

Olivera Međugorac

Vijenac 189

189 - 31. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak