Vijenac 188

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Viewegh, autor poezije u praškom metrou

Češki pisac Michal Viewegh priznao je da je autor ljubavnih pisama u praškom metrou, koja su privukla veliku pozornost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Gore Vidal na pogubljenju Timothyja Mcveigha

slika

SAD Romanopisac Gore Vidal namjerava prisustvovati pogubljenju Timothyja McVeigha, terorista odgovorna za bombaški napad u Oklahoma Cityju. Vidal, među čijim su djelima Burr, Lincoln i The Last Empire, počeo se dopisivati s osuđenikom na smrt kad mu se McVeigh 1998. obratio u vezi s Vidalovim člankom o ustavu. McVeighevo pogubljenje zakazano je za 16. svibnja, za bombaški napad 1995, najgori teroristički napad u američkoj povijesti, kad je ubijeno 168 ljudi. Vidal je izabran za jedno od tri mjesta rezervirana za McVeighove prijatelje i obitelj. Premda je Vidal rekao da osuđuje napad, dodao je da dijeli poglede na eroziju ustavnih prava s McVeighom. Vidal o pogubljenju namjerava napisati članak za »Vanity Fair« i možda scenarij za film o McVeighu.

Dodijeljene nagrade Commonwealtha

slika

Velika Britanija Peter Carey dobio je drugi put nagradu Commonwealtha, ovaj put za roman True History of the Kelly Gang. Autor australskoga podrijetla prije tri godine dobio je nagradu za knjigu Jack Maggs. Novi roman vraća se na temu brutalne australske povijesti, a napisan u obliku dnevnika odmetnika Neda Kellyja, koji piše kćeri koju nikada neće vidjeti. Druge nagrade Commonwealtha dobili su Zadie Smith za prvi roman White Teeth. Nagrade su ove godine bile kontroverzne nakon što je indijski autor Amitay Ghosh povukao svoju knjigu iz konkurencije, protiveći se tome da se njegov rad klasificira kao književnost Commonwealtha, kad se nagrade dodjeljuju samo knjigama na engleskom. Osim toga, dodijeljene su i nagrade za najbolji roman i najbolji debitantski roman za četiri regije — Afriku, Karibe i Kanadu, Euroaziju te jugoistočnu Aziju i južni Pacifik.

Friederike Mayröcker, dobitnica nagrade Georg Büchner

Njemačka Friederike Mayröcker, predstavnica eksperimentalne književnosti na njemačkom jeziku, dobitnica je ovogodišnje nagrade Georg Büchner. To je najvažnija njemačka književna nagrada, dotirana sa šezdeset tisuća maraka, koja se predaje svake godine u listopadu. Spisateljica, rođena u Beču, još je i danas unatoč veliku opusu poznata tek malobrojnoj publici. Njezin književni rad obuhvaća poeziju i eksperimentalnu prozu, romane, drame i radiodrame. Prve je pjesme objavila u avangardnom listu »Plan« četrdesetih godina, a blisko je surađivala s prošle godine preminulim Ernstom Jandlom, kojemu je ove godine posvetila Requiem za Ernsta Jandla. Prije četiri godine nagrađena je ne manje važnom nagradom Annette von Droste-Hülshoff.

Rasprave oko nastavka Jadnika

Francuska Najavljeno objavljivanje nastavka svjetski poznatog romana Jadnici Victora Hugoa u Francuskoj dovelo je do oštre debate i sudskog procesa. — Da je Hugo planirao nastavak romana, napisao bi ga sam — stoji u izjavi Društva prijatelja i nasljednika francuskog pisca, koji je živio od 1802. do 1885. godine, a koje je podiglo tužbu za zaustavljanje objavljivanja. Roman Cosette ou le temps des illusions novinara i pisca Françoisa Cérése nije ništa drugo do »falsifikat iz komercijalnih razloga«, stoji dalje u izjavi. Cérésin petsto stranica dug roman na tržište stiže u početnoj nakladi od 65.000 primjeraka. Cérésa, koji je na knjizi radio tri godine, svoje je kritičare nazvao »teroristima duha«.

Viewegh, autor poezije u praškom metrou

slika

Češka Češki pisac Michal Viewegh priznao je da je autor ljubavnih pisama u praškom metrou, koja su privukla veliku pozornost. Kako je sam naveo, 1999. godine jedna ga je PR agencija zamolila za prilog za akciju Proza u podzemnoj željeznici. Viewegh je smislio poruke »očajno zaljubljenog A.« njegovoj »bivšoj djevojci Marie«. Tekstovi, koji su se mijenjali u četverotjednom turnusu, visjeli su u reklamnim izlozima praškog metroa, a pozornost su privukli i izvan Češke. Samilost javnosti nad »A.« konačno ga je nadahnula na novu knjigu, Roman za žene, rekao je trenutno najuspješniji češki autor (Odgoj djevojaka u Češkoj). Šest pisama, koja su od prosinca 1999. do svibnja 2000. godine anonimno objavljivana, tvrdi Viewegh, pisana su jednostavno iz dobre volje, a ne kao metoda samoreklame.

Otvoren jeruzalemski sajam knjiga

Izrael Na upravo otvorenu međunarodnom sajmu knjiga u Jeruzalemu ove godine sudjeluju izdavači iz pedeset zemalja. Ukupno je predstavljeno oko sto tisuća knjiga. Posebnu tematsku skupinu čini dvjesto knjiga koje su njemački autori u Njemačkoj objavili od Drugoga svjetskog rata, a bave se temom Holokausta. Sajam je otvorio izraelski pisac Meir Shalev.

Iva Krtalić Muiesan

Vijenac 188

188 - 17. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak