Vijenac 188

Matica hrvatska

VIJESTI IZ UDRUGA

Utemeljena MH u Mrkoplju

U subotu 5. svibnja u Mrkoplju, brojem stanovnika (1.500 — 9 na četvorni kilometar) jednoj od najmanjih hrvatskih općina zbio se značajan kulturni događaj

VIJESTI IZ UDRUGA

Prošlost i identitet Kutine

Nakon opsežnih priprema u ponedjeljak 7. svibnja, službeno je počela realizacija znanstveno-stručnog projekta Kutina — povijesno-kulturno-gospodarski razvoj i sociološki pogledi. U nazočnosti kutinske gradonačelnice Velimire Toth Prosoli, tom prigodom predsjednik MH Kutina Josip Prevendar, te u ime Instituta društvenih znanosti »Ivo Pilar« iz Zagreba ravnatelj dr. Vlado Šakić, potpisali su Ugovor, koji nakon istraživačkog pristupa pedesetak autora treba ponuditi tekstove za znanstveno stručnu monografiju. Njezin izlazak iz tiska u nakladi kutinske MH predviđen je uz obilježje Dana grada Kutine 10. studenoga iduće godine. Na oko 400 stranica od prapovijesti do rezultata ovogodišnjeg popisa stanovništva sadržaj predviđa pet cjelina: Zemljopisno-administrativni položaj i stanovništvo; Povijesni pregled; Kultura, prosvjeta, znanost, informiranje; Gospodarski i društveni život; Sociološko-psihološki pogledi. Peta cjelina, koja je u potpunosti istraživački projekt Instituta »Ivo Pilar«, novost je u izdavanju monografija gradskih sredina, rečeno je prigodom potpisivanja Ugovora, jer znanstveno istraživačkom metodom, pored autora koji daju prikaz prošlosti, upućuje na naznake budućnosti i definiranje suvremenog identiteta gradskih sredina, osobito onih, a u koje Kutina spada, s naglašenijim gospodarskim razvitkom.

Utemeljena MH u Mrkoplju

U subotu 5. svibnja u Mrkoplju, brojem stanovnika (1.500 — 9 na četvorni kilometar) jednoj od najmanjih hrvatskih općina zbio se značajan kulturni događaj. Utemeljiteljskom skupštinom udruge Matica hrvatska vraćena je u krilo nekada razvijenog središta Gorskog kotara. Na to podsjeća i djelovanje MH u ulozi njezina povjerenika Ivana Radoševića još 1877. godine. »Taj napor upravo i činimo s namjerom kako osmišljenijim porukama i djelovanjem ne samo njegovati, već i čuvati naš identitet, te živjeti od vrijednosti mrkopaljskoga kraja«, rekao je izabrani predsjednik Marko Starčević. U prihvaćenom dvogodišnjem programu rada uz ovu orijentaciju osobito se naglašava potreba objave značajnijih publikacija uključujući i monografiju o kraju. MH u Mrkoplju u javnosti će afirmirati pjesnička imena svoga kraja, na čije je vrijednosti ukazala i Nives Marjanović iz MH Delnice. Najavljeno je i organiziranje priredbe Dani mrkopaljske ikavice sa znanstvenim programom, a posebno kroz literarni rad s učenicima tamošnje osnovne škole. Briga o jeziku osjetila se i ovom prigodom. Mladi i vrlo vjerojatno budući članovi MH u svečanom dijelu upravo su govorili stihove posvećene hrvatskom jeziku. Neizostavno MH će surađivati s mjesnim KUD-om Runolist (s primjerenim nastupom tamburaški sastav nastupio je i na ovoj skupštini). Program predviđa i zapaženiji život na likovnoj sceni. Oduševljena pojavom MH u Mrkoplju, dajući potporu radu, iskazala je načelnica Ivanka Gašparović. Čin utemeljenja u ime MH iz Zagreba pozdravio je potpredsjednik Stjepan Sučić. Mrkopaljce je ugodno iznenadio darujući im iz 1904. godine kopije objavljenih 26 pripovjedaka koje je sakupljaču Rudolfu Strohalu priopćilo petnaest osoba toga kraja.

Dragutin Pasarić

Vijenac 188

188 - 17. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak