Vijenac 188

Časopisi

Marijana Lisjak

U potrazi za putokazom

Anali Studenskoga centra u Zagrebu, Mladi i zapošljavanje, Sveučilište u Zagrebu, Studenski centar u Zagrebu, god. II, 2000.

U potrazi za putokazom

Anali Studenskoga centra u Zagrebu, Mladi i zapošljavanje, Sveučilište u Zagrebu, Studenski centar u Zagrebu, god. II, 2000.

Nezaposlenost kao gorući problem hrvatskoga društva s različitih je aspekata promišljalo trideset i pet predavača raznih zvanja i zanimanja na savjetovanju Mladi i zapošljavanje u organizaciji Studenskoga centra u Zagrebu, koje je ukoričeno u godišnjaku Anali. (Prošlogodišnje savjetovanje problematiziralo je temu Mladi i droga.)

Pravo na rad i sloboda rada ustavno su i zakonski zajamčeni, a obveza je države da mjerama ekonomske politike stvori uvjete za ostvarenje tih prava — podsjetio je na zakonske odredbe iz skupine socijalnih prava doc. dr. Mario Jelušić s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Pa ipak od god. 1991, smatra prof. dr. Slavko Kulić, kad je »manjina razvlastila većinu bez naknade«, nastaje gospodarska zbrka i bezkoncepcijsko stanje, čemu su pogodovale i ratne okolnosti, pa se »višak ljudi« počinje slijevati prema zavodima za zapošljavanje.

Egzistencijalna i emocionalna nesigurnost kao posljedica nezaposlenosti zahvaća najmanje dvije generacije — mlade i njihove roditelje. Konfuzni uvjeti života i strah pred neizvjesnošću postaju gotovo trajno stanje s dugoročnim zdravstvenim posljedicama, obrazložio je psihosocijalni aspekt nezaposlenosti prof. dr. Krešimir Peračković.

Znanje pak kao odrednica novog odnosa prema radu suočava se s tromim društvenim razvitkom, pa hrvatsku pamet, upozorava dr. Slaven Letica, odnosi novi izbjeglički val ili bijeg mladih u nasilništvo, drogu, letargiju, besciljnost.

Predavači su skrenuli pozornost i na zapostavljenost nekih županija, probleme zapošljavanja, na beznađe mladih s područja posebne državne skrbi, na sivu ekonomiju, studentski rad na crno, neisplate plaća, ulogu Studenskoga centra, Student servisa i Zavoda za zapošljavanje, a iznijeli su i neka strana iskustva i program za zapošljavanje mladih.

Sukladno zahtjevima globaliziranog, informatiziranog i internetiziranog svijeta, hrvatsko društvo mora ubrzano pronalaziti nov pristup školstvu, znanju, radu i zapošljavanju, mora utvrditi koncepciju razvoja kao dalekosežno osmišljavanje stanja, educirati mlade za stvaralačku, proizvodnu orijentaciju, pa gotovo svakodnevno novim tehnologijama, iskoristiti ljudske potencijale — poruka je koju nalazimo na stranicama Anala.

Premda kao kap u moru, neki programi otvaraju perspektivu sveučilištarcima: Eurodyssee (međunarodna razmjena studenata), Info. KSI (studenti za studente), Istarska razvojna agencija (sustavno praćenje kadrova i model kreditiranja studenata).

U Analima je otvorena ozbiljna tema i dana naznaka putokaza — primjereno ozbiljnosti trenutka zemlje koja na milijun zaposlenih ima milijun umirovljenika.

Marijana Lisjak

Vijenac 188

188 - 17. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak