Vijenac 188

Kazalište

TEATROSKOP

Svečane Enigmatske varijacije

Svečana premijera druge produkcije kazališta Mala Iskon scena na programu je kazališta na Medveščaku 19. svibnja

TEATROSKOP

Djevin skok...

...ili proljeće u slijepoj ulici naslov je autorskog projekta Krune Tarle, koji se »žanrovski može odrediti kao kazalište oblika ili poetskih slika«. Tema zahvalna za takvu obradu, ili samo početni motiv, osebujni su život i djelo Slave Raškaj. Ansambl predstave, u kojoj će se izgubiti granice između uobičajenih kazališnih funkcija, čine Katarina Budak, Morana Dolenc, Lidija Đ ujić, Natalie Murat, Dragica Pehar i Marijana Županić. Datum praizvedbe Djevina skoka Grupe Fasade Lutkarskog učilišta ZKM-a je 18. svibnja.

Svečane Enigmatske varijacije

Svečana premijera druge produkcije kazališta Mala Iskon scena na programu je kazališta na Medveščaku 19. svibnja. U Enigmatskim varijacijama, hvaljenu tekstu francuskoga dramatičara Erica Emmanuela Schmitta, Tonko Lonza i Boris Svrtan lamentiraju o ljubavi u režiji Neve Rošić.

Zakašnjela Opsjednutost

Drama osječkoga HNK malo je odgodila premijeru, pa tragikomedija u četiri čina Augusta Strindberga Ima zločina i zločina/Opsjednutost izlazi 17. svibnja. Redatelj Zlatko Sviben podijelio je Sašu Anočića, Nelu Kočiš, Hrvoja Barišića, Tatjanu Bertok, Slavena Spišića i dr.

Dani satire

Serija prijeljetnih kazališnih festivala već je počela, a početkom lipnja počinje zagrebačka festivalska špica. Uz Tjedan suvremenog plesa, početkom lipnja, točnije 3. lipnja, kreću i ovogodišnji Dani satire. U dva tjedna matična kuća, Satiričko kazalište Kerempuh punit će vlastitu dvoranu, ali i dvorane ZKM-a, HNK, Teatra &TD i DK Gavella selekcijom domaćih i inozemnih predstava koje je ove godine izabrao Darko Lukić. Na Dane satire bi trebale doći dvije predstave HNK u Osijeku, Plava soba i Tango, drugi put, zatim Tetovirana ruža ili Serafina Splićanka splitskog HNK i Ženidba HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Nastupit će i kazališta iz Šibenika i Virovitice, a posebno treba spomenuti i gostovanje Satiričkog kazališta iz Sofije. Dani satire sasvim će sigurno u Zagreb dovesti i Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane sa Shakespeareovim Snom ivanjske noći Vita Taufera.

Zadarska alternativa

U sklopu programa multikultura u zagrebačkoj će se Tvornici 17. i 18. svibnja gužvati Zadrani i njihovi gosti. Od ranih poslijepodnevnih sati na rasporedu su performasi, predstave i gomile nikad-čuo bendova.

Nesigurna priča

Hvaljena predstava dramaturginje Nataše Rajković i redatelja Bobe Jelčića Nesigurna priča nastavlja njihov uspješan pohod po europskim pozornicama. Svojevrsni nastavak Usporavanja s Anom, Katarinom, Natašom, Draženom i Tvrtkom trenutno je u Bruxellesu na Međunarodnom kazališnom festivalu.

Igor Ružić

Vijenac 188

188 - 17. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak