Vijenac 188

Film

Glumci iz sjene

Sadie Frost

Glumci iz sjene

Sadie Frost

Odrasla u boemskoj, mnogobrojnoj obitelji, Sadie Frost, pravim imenom Sadie Liza Vaughan (otac joj je psihodelični pop-umjetnik David Vaughan), prvu ulogu ostvarila je već kao trogodišnjakinja u dječjoj reklami za marmeladu. Rođena 27. ožujka 1968. u Londonu, pohađala je Italia Conti Stage School, odakle bježi u Liverpool, da bi kao pankerica obrijane glave povremeno nastupala u glazbenim videospotovima.

Čvrsta, tvrdoglava i energična karaktera, pravi vođa, Sadie je ujedno i uspješna poslovna žena — s kolegicom Jemimom French vodi modnu tvrtku Frost French u kojoj prezentira uglavnom urbane, no internacionalne kolekcije na rubu nosivosti i bizarnosti, a s drugim suprugom Judeom Lawom (prvi je bio Gary Kempf iz Spandau Balleta) — za kojeg često voli istaknuti da je ljepši od nje — ima filmsku kompaniju Natural Nylon u Londonu.

Ova ne osobito posebna ni naročito darovita glumica ipak zrači nedvojbenom privlačnošću i dojmljivošću na velikom ekranu, ponajprije u svom holivudskom debiju u Coppolinoj gotskoj ekstravaganci Dracula Brama Stokera, u kojoj kao riđokosa ljepotica Lucy, slobodoumni duh s tri prosca, postaje Draculina žrtva. Zavodnička i putena, ranjiva i agresivna, no i ljudska uloga transformirane vampirice priskrbila je glumici planetarni uspjeh.

Svojim glumačkim umijećem uvijek na udaru kritike, Sadie je prošle godine sudjelovala u zanimljivu projektu Edwarda Thomasa Love, Honour & Obey, rađenu u duhu popularnih Sopranosa, Analiziraj ovo ili Lovci, ubojice i dvije nabijene puške, u kojem utjelovljuje prototip uslužne, prilagodljive mafijaške žene, dok je u adaptaciji romana James Hawesa Užareni aluminij, zaigravši uz Josepha Fiennesa i Taru Fitzgerald, glumila suprugu Rhysa Ifansa, svedena na više-manje dekorativan element.

Majka troje djece, vegetarijanka i strastvena poklonica kundalini-yoge, priznaje da se plaši zrakoplovne nesreće, ali i da najviše uživa u piknicima pored rijeke s obitelji. Ne uzrujavajući se odveć zbog neuspjeha u Americi, Sadie čvrsto vjeruje u domaće, britanske projekte.

Katarina Marić

Vijenac 188

188 - 17. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak