Vijenac 188

Film

PRETPREMIJERE

PRETPREMIJERE

Thirteen Days

Politička drama redatelja Rogera Donaldsona, koja nudi iscrpan uvid u događaje u Bijeloj kući za vrijeme velike kubanske krize 1962, kad je trinaest dana svijet bio na rubu nuklearnog rata. Scenarij je zasnovan na dokumentima tajne službe, intervjuima i zapisima iz Bijele kuće, te čini iznimno vrijedan prinos proučavanju ove teme. Film nominiran za nekoliko nagrada donosi i odlične glumačke izvedbe Kevina Costnera, Brucea Greenwooda i Stevena Culpa.

Reindeer Games

Film koji razočarava po riječima kritike; tim više što ga nosi holivudska A-liga: Ben Affleck, Gary Sinise i Charlize Theron — o Rudyju Duncanu, kradljivcu automobila nedavno puštenu iz zatvora, koji preuzima identitet ubijena sudruga iz ćelije da bi susreo ženu s kojom se on romantično dopisivao. No, njezin nasilni brat uvlači ga u prljave poslove. Tako u ovom akcijskom trileru Johna Frankenheimera Ben Affleck još jednom u istoj sezoni skriva identitet (nakon Bounce s Gwyneth Paltrow) i, ako ništa drugo, nudi barem malo zabave.

Fifteen Minutes

Žestoki akcijski krimić, Petnaest minuta slave redatelja Johna Herzfelda kao naslovni motiv uzima poznatu izreku Andyja Warhola da svaki čovjek ima pravo na svojih petnaest minuta slave. O utjecaju medija na svakodnevni život, koji rađa i nove kriminalce, progovara ovaj crnohumorni triler s Robertom de Nirom, Edwardom Burnsom i Kelsey Grammer u naslovnim ulogama.

Save the Last Dance

Plitka, predvidiva, formulaična tinejdžerska romansa s lošim scenarijem, brojnim reminiscencijama i bez istinske snage, ocjena je kritike; priča o djevojci Sari (Julia Stiles) koja oduvijek sebe sanja kao plesačicu. No, iznenadnom majčinom pogibljom njezin se život mijenja iz korijena i prisiljena je uputiti se u život s boemskim ocem u drugom gradu, gdje pohađa i crnačku školu. No ovdje doživljava i pravu ljubav s odličnim crnim učenikom Derekom (Sean Patrick Thomas), što izaziva brojne probleme i neslaganja okoline. Najzanimljiviji dio filma plesne su točke Stilesove i Thomasa, koji su pripremajući se za njih velik dio vremena provodili u plesnim studijima.

Katarina Marić

Vijenac 188

188 - 17. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak